Athena tanrıçası ile Poseidon tanrısını karşı karşıya getiren, felsefesinden siyasetine, edebiyatından matematiğine, sanatından mitolojisine kadar dünya tarihine yön vermiş Yunanistan’ın başkenti Atina’yı keşfetmeye hazır mısınız? Atina gezi rehberi.
5 dilde (İngilizce, Türkçe, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca) gerçekleştirdiği kokartlı tur rehberliği mesleğini 30 yıldır severek icra eden Elsa Mastoridou, haber portalımızı ‘beğenerek okuduğum en iyi turizm gazetesi‘ olarak nitelendiriyor. Bu güzel yakıştırmasından dolayı teşekkür ederek, ACVB (Athens Convention & Visitors Bureau) ve PUB (Publicity for Unusual Brands) organizasyonluğunda düzenlenen fam trip’te kendisine sizler için Atina’da mutlaka görülmesi gereken yerleri sorduk.
İşte Atina gezi rehberi
AKROPOLİS
Tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanan ve Helen Uygarlığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemleri sayesinde gücünü tarihte en etkili biçimde gösteren Yunanistan, kültür turizmi açısından oldukça ilgi çeken bir ülke. Diğer bir yandan Yunanistan’ın başkenti ve aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehri olan Atina ise turistlerin cazibe noktası.
Kelime olarak ‘Yüksek Şehir’ anlamına gelen akropolis, Yunanistan’ın birçok yerinde bulunsa da en önemlisi ve bölgenin en ünlü turistik noktası Atina Akropolisi’dir. Bu bölgede Akropolis Müzesi, bit pazarı (Athens Flea Market), Olympieion, Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi, Plaka ve Anafiotika semtleri, Panathenaic Stadyumu, Bizans Müzesi, Kiklad Sanatı Müzesi başta olmak üzere birçok önemli merkez bulunuyor.
BİRLİĞİN SEMBOLÜ AGORA
Kelime anlamıyla “toplanmak ve konuşmak” anlamlarını taşıyan Agora, döneminde yönetimden ticarete, spor etkinliklerinden tiyatroya kadar insanları buluşturan bir yer olmuştur. Agora’da bulunan üstü kapalı sütunlu galeri yani bir nevi bazilika olan Royal Stoa, ve Agora Tepesi dahil olmak üzere Nika ve Rasathane Tepeleri bölgenin en dikkat çeken noktaları arasında yer alıyor. Atina gezi rehberi.
ADA SEVENLER İÇİN SARONİK KÖRFEZİ
Türkiye’den gelen misafirlerin oldukça ilgisini çeken bir rota olan Saronik Körfezi’nde gezmeye karar verilen adalara turlar gerçekleştirilebiliyor. En uğrak noktalardan olan Hydra, Poros ve Aegina adalarında Yunanistan havasını bol bol soluyabilirsiniz. Adalar için tur satın almayı düşünüyorsanız eğer, vaktiniz varsa bu turları ayrı ayrı da yapabilirsiniz. Unutmadan belirtelim tur organizasyonları 1000-1200 kişilik yemeği dahil olan büyük gemiler ile gerçekleştiriliyor. Atina gezi rehberi.
ATİNA ULUSAL ARKEOLOJİ MÜZESİ
Yunanistan’ın en büyük arkeoloji müzesi olmakla beraber aynı zamanda dünyanın en büyük antika müzelerinden biri olan Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi, 8 bin metrekarelik sergi alanına sahip. 5 farklı koleksiyona ev sahipliği yapan bu müze 11 binden fazla eseri içerisinde barındırıyor. Bahsi geçen koleksiyonların isimleri ise şöyle:
– Tarih Öncesi Koleksiyon
– Heykel Koleksiyonu
– Vazo ve Dekoratif Objeler Koleksiyonu
– Metalurji Koleksiyonu
– Stathatos Koleksiyonu
NOT: Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi’ni gezmek için en az 3-4 saatinizi ayırmanızda fayda var.
KURTLAR TEPESİ: LYKAVİTTOS
Kolonaki semtinin hemen üstünde yer alan bu tepe; Yunan mitolojisinde zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası olarak bilinen Athena’nın sinirli bir anında fırlattığı bir taş aracılığıyla oluştuğu rivayet edilir. Yerleşim merkezinden uzakta konumlanmasından dolayı daha çok kurtların uğrak noktası olmuştur. Bu nedenle kurtlar tepesi olarak anılmaktadır. İstanbul’un Nişantaşı semtiyle aynı profile sahip Kolonaki şehrinin merkezinde bulunan Lykavittos Tepesi, harika bir manzara eşliğinde size eşsiz bir gün doğumu ve gün batımı sunuyor. Kafe ve restoranlarda cabası… Atina gezi rehberi.
DÜNYANIN EN NEFES KESİCİ PANORAMİK MANZARASI: CAPE SOUNİON
Attica Yarımadası’nın en güney doğusunda bulunan bu yerden geçerken enteresan tatil köylerinin mevcut olduğunu görmekle birlikte eşi benzeri bulunmayacak bir panoramik manzaraya şahit olabilir ayrıca Poseidon Tapınağını ziyaret edebilirsiniz.
MARATON KOŞUSUNUN ATİNA’YA UZANIŞI: MARATON KÖYÜ
Şu olimpiyatlarda ismini sıkça duyduğumuz maraton branşı var ya işte bu koşu adını eski Yunan tarihinden alıyor. Yunanistan’ın Attika bölgesinde konumlanan bu köyün önemi M.Ö. 490 yılında Perslerle Atinalılar arasında gerçekleşen bir olaya dayanıyor.
100 bin Persli ve 10 bin Yunanlının savaştığı Maraton Köyü’nde savaşın galibi Yunanlılar olur. Bu savaşın ardında Yunanlılar Atina’daki meclise Pheidippidies adında bir asker gönderirler. Zafer müjdesini vermek için Maraton’dan Atina’ya (42 bin 195 metre) hiç mola vermeden koşan Pheidippidies, büyük bir heyecanla ”Kazandık” dedikten sonra olduğu yere yığılır ve ölür. Atina gezi rehberi.
Bizden duymuş olmayın ama tarihin tozlu sayfalarında bu denli bir olaya ev sahipliği yapan Maraton Köyü’nü ziyaret etmek için artık güçlü bir nedeniniz var! (:
ATİNA’DA ÖNEMLİ BİR LİMAN: LAVRİON
19. yüzyıl ortalarına kadar su kaynaklarının sömürüldüğü Lavrion, Pire Limanından oldukça küçük. Ancak burayı önemli yapan sahip olduğu gümüş madenleri. Yunanlıların bu madenleri bulmasıyla birlikte Atina’nın geleceği de büyük ölçüde değişmiştir. Limanda yer alan Lavrion Arkeoloji Müzesi, gümüş madenlerinin tarihçesinden izler taşıyor.
Sizi spiritüel anlamda doyuracak olan bu limanda Sonia plajı ve bir de nudist plaj Legrena bulunuyor. Ayrıca balık restoranları, birbirinden güzel meyhaneler ve müzeler yer alıyor.
KÜÇÜK VE RENKLİ BİR SEMT: PLAKA
Uzun ince sokaklarında bulunan tavernalar, otantik Yunan kafeler ve muazzam teraslara sahip restoranlarıyla dikkat çeken Plaka, şirin ve renkli bir köy atmosferini yansıtan bir semt. Roma Agorası ve Hadrian Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapmasının yanı sıra Metamorfosis ile Kapnikarea Kilisesi de görülmesi gereken tarihi noktalardan.
SAHİL KESİMLERİNİ MUTLAKA GÖRÜN!
Atina’nın bu önemli yerlerin isimlerini bize aktaran Lisanslı Rehber Elsa Mastoridou, son olarak belki de hiç duymadığınız bir lokasyonu şöyle öneriyor: “Atina’da gezilmesi gereken son yer olarak Kuzeydoğu Atina’nın sahil kesimlerini söyleyebilirim. Ancak burası için ne yazık ki bir promosyon söz konusu değil. Ama yine de burası ‘mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri’ olarak not alınmalıdır.”
ATİNA İÇİN KÜÇÜK GEZİ NOTLARI
Tüm bu opsiyonlara mutlaka gece eğlence hayatının eklenmesi gerektiğine işaret eden Elsa Mastoridou, şu gezi notlarını düşüyor:
“Atina, gece eğlencesi anlamında bar, pub, gece kulüpleri, taverna ve şarap evleri alternatiflerine sahip en turistik merkezlerden birisi. Ayrıca antik tiyatrolarda sahnelenen oyunlar, müzikaller, konserler ve festivaller de değerlendirilebilecek diğer eğlence türleri arasında yer alıyor. Atina’nın hem deniz kıyısında hem de Kolonaki bölgesinde (İstanbul’un Nişantaşı semti gibi) sayısız güzel mekan bulunuyor. Eğlence sezonu Nisan ayında başlayıp Ekim ayına kadar sürüyor.
Öte yandan Atina, planlı bir şehir olduğu için buraya gelecek turistler isterlerse tur organizasyonları ile gelebilirler isterlerse de kendi başlarına. Şehir içi ulaşım ağı (otobüs, metro, tramvay, troleybüs, banliyö trenleri) oldukça gelişmiş bir yapıda. Yunanistan’ın Atina şehri Türklerin sevdiği, rahat ve güvenli bir şekilde gezebildikleri bir destinasyon. Yemek kültürleri de birbirlerine benziyor. Her iki ülkede domuz eti sevmiyor ve tüketmiyor. Bu açıdan Türk konuklar için cazip menülerimiz var. Buraya gelecek olan turistler için mutlaka meşhur Yunan Kahvaltısını (Yunan balı, ıspanaklı börek, peynirli turta ve geleneksel reçeller) denemelerini öneriyorum. İklim özellikleri hemen hemen aynı. Buraya gelen Türk turistler memleketlerinden pek uzaklaşmadıklarını hissediyorlar.”