Site icon Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanlığı “hayaletli köy” için harekete geçti

İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alan ve bir dönem söylentilere göre cinlerin olduğu iddia edilerek satışa çıkarılan Lübbey Köyü için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, köyün korunması ve düzenlenmesi için çalışma yürütme kararı aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde bulunan tarihi Lübbey Köyü’nün korunması ve düzenlenmesi için çalışma başlattı.

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI HAZIRLANIYOR

2019 yılı mali yatırım programına alınan köy ile ilgili İzmir 1 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’nun da onayıyla Koruma Amaçlı İmar Planı yapılacak.  “Kentsel Sit Alanı Sınırı” ve “Kentsel SİT Etkileşim Geçiş Alanı Sınırını” kapsayan planlama alanı içinde Lübbey 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı kısa sürede tamamlanacak.

Yerel haber sitesi Ege Haber’in aktardığı habere göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi sınırları içinde bulunan Lübbey Köyü ile ilgili yetki isteyen bakanlığa kısa sürede yeni plan yapımı ve düzenlenmesi için de izin verilecek.

ARTIK KÖYDE KİMSE YAŞAMIYOR

Lübbey Köyü, İzmir’in Ödemiş İlçesi’ne 13 kilometre uzaklıkta Bozdağlar’ın eteğinde bulunuyor. Köyde, 1990 yıllarda artan göç nedeniyle artık hiç kimse yaşamazken evleri boşaltıp gidenlerin restore ve bakım yaptığı birkaç yaşanabilir konut bulunuyor.

“HAYALET KÖY” BİR ARA KOMPLE SATIŞA ÇIKARILMIŞTI

Kamuoyunda “hayalet köy” olarak bilinen Lübbey bir ara komple satılığa çıkartılmıştı.

Satılık ilanları ile de gündem olan Lübbey’in tarihi ise çok eski yıllara dayanıyor. Bir Türkmen-Yörük Köyü olan Lübbey’in dağın yamaçta yerleşmiş olması, korunaklı ve engebeli yollarının bulunması geçmişte Efeler’in de uğrak yeri olmasına neden olmuş. Milli Mücadele döneminde Efeler’e ev sahipliği yapan köyün tekrar ayağa kaldırılması için Ödemiş Belediyesi’nin de girişimleri sürüyor.

Lübbey Köyü ile ilgili ortaya atılan iddialar arasında cinlerin bastığı için boşaltıldığı iddiası da bulunuyordu. Köy, kimsesiz, terk edilmiş ve eski evleriyle de ayrıca gezginlerin ve maceraperestlerin dikkatini çekiyor. Her yıl, köye yerli ve yabancı turistler ziyarete geliyor.

Mutlu şehrin “mutsuzluk” müzesi

Exit mobile version