Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ortaklığında projelendirilen ve EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri tarafından rapor aşaması tamamlanan “Turizm Sektörü Dijitalleşme Yol Haritası Raporu”, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen lansmanla tanıtıldı.
2018 Eylül ayından bu yana toparlanan veriler ışığında belirlenen yol haritası, seyahat acentalarının dijital trendleri nasıl takip edeceği ve stratejilerini nasıl geliştirecekleri hakkında turizm sektörüne özel olarak hazırlandı.
TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin’in açılış konuşmasıyla başlayan lansmanda, kürsüye ilk olarak TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya davet edildi.
FİRUZ BAĞLIKAYA’DAN ACENTALARA DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN DESTEK SÖZÜ
FARUK ECZACIBAŞI’NDAN DİJİTALLEŞME VURGUSU
ACENTA VE BASIN TEMSİLCİLERİ YOĞUN KATILIM GÖSTERDİ
Daha sonra kürsüye çıkan EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri İş Geliştirme Direktörü Mehmet Gülez, yol haritasının ayrıntılarını içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Amaç ve Yaklaşım, Yeni Nesil Turizm Stratejileri, Turizmde Dijitalin Önemi, Akıllı Turizm, Turizm X.0 ve Turizm Sektörü Dijitalleşme Yol Haritası başlıklarıyla katılımcılara aktarılan sunumun ardında kürsüye gelen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, projenin dijital dünyada sağlayacağı avantajlardan bahsetti.
Basının da oldukça geniş bir katılım gösterdiği organizasyonda, çok sayıda seyahat acentası temsilcisi ve sektör paydaşlarından oluşan katılımcı grubu da yer aldı.
TÜRSAB – TBV DİJİTAL DÖNÜŞÜM LANSMANI
DÜZENLENEN LANSMAN KAPSAMINDA ÖNE ÇIKAN KONU BAŞLIKLARI VE GÜNDEM MADDELERİ:
- 2020 yılında, dünya genelinde internet cihazların sayısı 20,4 milyara ulaşacak. 2019’da günlük işler için kullanılacak internete bağlı cihaz sayısı yaklaşık 3,6 milyara çıkacak. 2020 itibariyle yapay zekanın yaratacağı iş hacminin ise 2,3 milyon olacağı tahmin ediliyor.
- Yapay zeka sistemleri, endüstri 4.0 ile 5G teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla ekonomide dahil olmak üzere çalışma hayatının pek çok alanında etkisini artıracak. Sanal gerçeklik uygulamaları, sesli arama, yapay zeka uygulamaları günlük hayatımıza girdi.
- Örneğin yüz tanıma sistemleri havalimanlarında kullanılmaya başlandı. ABD’de 6 havalimanında başlayan yüz tanıma sistemleri yakın zamanda Türkiye’de de uygulanmaya başlayacak. Bu sistemi Aruba Happy Flow; Aruba Havayolu, KLM, Schipol Grup ve Vision-Box işbirliği ile hayata geçirdi.
- Yapay zeka gibi teknolojik gelişmeler tüketicileri de değiştiriyor. Geleceğin tüketicisi; Süper tüketici olarak adlandırılıyor.
- 2020 yılına kadar, web taramasında sesli aramanın kullanım oranı %30’a ulaşacak. 2020 yılında global çapta Blockchain teknolojisinden faydalanan firma oranı yüzde 65’e yükselecek.
TURİZMDE DİJİTAL UYGULAMA ÖRNEKLERİ
- Sanal gerçeklik uygulamaları turizm sektöründe de uygulanmaya başladı. Thomas Cook mağazalarına yerleştirdiği gözlüklerle müşterilerine tatil deneyimi yaşatıyor. Thomas Cook, Google Analytics Premium kullanarak kişiye özel tatil reklam çalışmaları ile 2016 yılında %72 gelir artışı sağladı.
- Public Hotels self servis, check-in, anahtar aktivasyonu tabletler ve günlük hayatta kullanılan mesajlaşma uygulamaları ile entegre çalışan otel chatbotlarını uygulamaya soktu.
- TUI, yapay zeka ile destinasyonlarla müşterilerini eşleştireceği uygulama için çalışmalara başladı.
- Amadeus Robot Seyahat Uygulaması, acenta içerisinde bekleme alanında müşterilerin seyahat beklentilerini anlamak için öneriler geliştiriyor.
- Markaya bağlılık yaratma ve müşteriyi elde tutma stratejilerinde sadakat programları büyük rol oynuyor. Yapılan araştırmalara göre; yeni müşteri kazanma, mevcut müşteriyi elde tutmadan 5 kat daha maliyetli. Yeni müşteri ile uzun ilişki kurmak ise mevcut müşteriden 16 kat daha maliyetli.
- Robotlar artık otellerde görev alıyor. Hilton otellerinde, ‘Connie’ isimli bir robot, resepsiyonda görev yapmaya başladı.
- Nesnelerin interneti çağında ısı ayarlaması yapabilen akıllı çarşaflar aynı zamanda kişiyi uyandırabiliyor.
- Akıllı sokak lambaları sayesinde harcanan elektriğin süre ve miktarı kontrol altına alınabiliyor.
- Akıllı yastık, akıllı diş fırçasından sonra fazla kilolardan kurtulmak için akıllı çatal da hayatımıza girdi.
AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI GİDEREK ÖNEM KAZANIYOR
- Paris’in, “Visit Paris by Metro” ile şehrin tarihi ve kültürel mekanlarına metroyla nasıl gidilebileceğini gösteren uygulaması büyük ilgi görüyor.
- Hindistan 100 şehirde akıllı uygulamalar için çalışmaya başladı.
- Dubai drone taksi uygulamasına hazırlık yapıyor. Aynı zamanda Dubai, blockchain temelli Dubai Points uygulamasını başlattı. Yine Dubai Token uygulamasıyla kenti gezen ve alışveriş yapan turistler mobil uygulama üzerinden Dubai Token kazanabiliyor.
- Singapur ise sürücüsüz taksiler için yatırım yapıyor.
- San Francisco’daki akıllı sokak lambaları sayesinde enerji istihdamında %130’dan fazla artış sağlandı.
- Turistlerin telefonları ile bilgi edinebilecekleri QR Kod uygulaması ile dikkat çeken Barselona turistlerin ziyaret ettiği yerlerdeki yoğunluk haritasını çıkardı.
- Santa Cruz’da polis kayıtlarının her an incelenebilmesi için akıllı bir ağ geliştirildi.
- Barselona genelinde karbondioksit tüketimini azaltmak için akıllı uygulamalar geliştirildi. Ayrıca şehirde dünyada bir ilk olan “solar termik enerji tüketimi” yazısı yayınlandı ve şarj altyapısının oluşturulması için çalışmalar başlatıldı.
- Hollanda’nın Oss şehrindeki otoyola çizilen özel çizgiler güneş enerjisini depolayıp gece yolun aydınlanmasını sağlıyor. Bu sistem enerji tasarrufunun yanı sıra trafik kazalarını azaltmada da etkili.
- Hollanda Groningen de tamamen dolu olduğunda sinyal veren çöp konteynırları geliştirildi.
- Çin, Hong Kong’da akıllı yol bulma servisi, trafik durumu öğrenme gibi alt yapıyı güçlendirici akıllı şehircilik uygulamaları yapılıyor.
MOBİL TEKNOLOJİ BAŞ DÖNDÜREN BİR HIZLA İLERLİYOR
- Mobil rezervasyonların oranı her geçen yıl katlanarak artıyor. Türkiye’deki insanlar günde ortalama 3 saatini telefon ekranında geçiriyor.
- İnternette her ay 6 milyar saatlik video izleniyor. Bu kadar videoyu bir insanın izlemesi tam 684 bin yılını alır. Video izleme trendi 2018’de bir önceki yıla göre %50 büyüdü. Uzmanlar, video trendinin devam edeceğini öngörüyor.
- Instagram’a her gün 100 milyon fotoğraf yükleniyor.
- Youtube’da her gün 6 milyar video izleniyor.
- Instagramda her gün 4,1 milyar ‘like’ yapılıyor.
2019 yılı itibariyle sosyal medyada 1 dakikada…
- Instagram’da yaklaşık 350 bin fotoğraf görüntüleniyor.
- 41,6 milyon Whatsapp ve Messenger mesajı gönderiliyor.
- 87 bin 500 tweet atılıyor.
- Youtube’ta 4,5 milyon video izleniyor.
- Google’da 3,8 milyon arama yapılıyor.
- Facebook’a 1 milyon giriş yapılıyor.
- 390 bin program indiriliyor.
- Online satış kanallarından 996 bin 956 Dolarlık satış gerçekleşiyor.
YENİ TURİZM TRENDLERİ NELER?
Değişen dünya turizm trendlerine de yansıyor. Öne çıkan bazı turizm trendleri şöyle:
- Büyükşehirlere benzer destinasyonlar önem kazanıyor. Örneğin Barcelona yerine Sevilla, Valensiya gibi…
- Büyükbaba, çocuk ve torundan oluşan üç kuşaklı tatiller öne çıkıyor.
- Çevreye olan duyarlılık yaygınlaştırıyor. SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM önem kazanıyor.
- Sosyal adaleti, bölgesel kalkınmayı, doğal, yerel ve kültürel değerlerin korunmasını içeren SORUMLU TURİZM trendi yükselişe geçti.
- Başarı Hedefli Yolculuk Deneyimi ve Macera Gezilerine ilgi dikkat çekiyor.
- Otantik Gastronomi Turizmi
- Kadın Gezginlerin oranı artıyor.
- İş ve Eğlence Seyahati Entegrasyonu
- Gastronomi turizmi dünyada yükselen bir trend. Bu alanda milyonlarca turist ağırlayan İspanya’da gastronomi turları 5 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor.
- Sürdürülebilir ve Sorumlu (Responsible) turizm dünya genelinde önem kazanıyor. Küresel çapta yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan kasırga, tayfun, yağmur ve kar fırtınaları, orman yangınları ve kuraklık çok daha şiddetli yaşanıyor.
- Dünya alarm vermeye başladı. Örneğin; Jakarta’nın sular altında kalacağı belirten uzmanlar, dünyadaki büyük şehirlerden Cape Town’ın susuz kalabileceği uyarısında bulunuyor.
- 2050’ye kadar pasifik adalarından iklim değişikliği yüzünden 75 milyon kişinin göç etmek zorunda kalacağı ifade ediliyor.
- Kültür ve sürdürülebilir turizmle doğrudan bağlantılı olan yaratıcı turizm, turistlerin doğrudan kültürel uğraşı ve otantik tecrübeler için seyahat etmesi, farklı bölgelerin kültürel mirasına, sanatına, günlük yaşantı ve uğraşılarına tanık olması ve katılması anlamına geliyor. Bugün UNESCO Yaratıcı Turizm Ağı’na dahil 187 kent bulunuyor. Türkiye’den Gaziantep, İstanbul, Kütahya ve Hatay bu listede yer alıyor.
YARATICI TURİZMDE SON TRENDLERİ
- Keşfederek kendin yarat
- İş ve tatil bir arada (Bleisure)
- Spritüal Yolculuk (Kendine Yolculuk)
- Aktif Tatil Paketleri
- Kültürü Tat / Yerel Lezzetler-Gastronomi
- Yaşa, Sev, Öğren / Yaratıcı Turizm ve Yerinde Öğrenme
- Harekete Geç / Spor
- Tarihi Keşfet
- Tarım ve Doğal Hayatı Öğren
- Doğayı seç
- Dünyada seyahat edenlerin yüzde 20’sini gençler oluşturuyor. Sırt çantalı gençlerin harcamaları yılda 270 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu potansiyelden Türkiye’nin de yararlanması gerekiyor.
- Avrupa giderek yaşlanıyor. 2050 yılında 65 yaş üstü nüfus 2 milyar 80 milyonu aşacak. Türkiye nitelikli tesisleri ile 3. yaş turizmi için çok cazip bir ülke. 3. yaş turistlerin ülkemize çekilmesi kış döneminde atıl kalan tesislerin canlanması ve turizmin 12 aya yayılması açısından önemli.