Site icon Turizm Günlüğü

Turizmde teşvik teklifi Meclis’te… Yeni kanun teklifi neleri kapsıyor?

Seyahat Acentaları Ve Turist Rehberlerinin Meslek Kanunlarında Değişiklik Yapılması Teklifi Meclise İletildi

Seyahat Acentaları Ve Turist Rehberlerinin Meslek Kanunlarında Değişiklik Yapılması Teklifi Meclise İletildi

Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişikliğe yönelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Peki, yeni kanun teklifi neleri içeriyor? İşte öne çıkan konu başlıklarını sizin için derledik.

Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

İŞTE YENİ KANUN TEKLİFİ’NDE ÖNE ÇIKAN DÜZENLEME VE KONU BAŞLIKLARI:

Turizm tesislerinde çalışan personelin konaklama ihtiyaçlarına yönelik düzenleme

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tahsis edilen kamu taşınmazları üzerinde yer alan turizm tesislerinde çalışan personelin konaklama ihtiyaçlarının giderilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması için tahsis edilecek “personel lojmanı alanı” ibaresinin yasal tanımı yapılacak.

Buna göre “personel lojmanı alanı” kavramı

“Bakanlık tarafından turizm tesisi yapılmak amacıyla yatırımcılara tahsis edilen taşınmazların üzerinde yer alan turizm tesislerinde çalışan personelin sadece konaklama ihtiyaçlarının giderilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması amacıyla; yardımcı hizmet ünitelerinin gerçekleştirilmesi için tahsis edilen, turizm tesisi için tahsis edilen alanın dışında kalan ve bu alana bitişik olmayan, denize cephesi bulunmayan ve imar planlarında bu amaçla ayrılan turizm tesis hizmet alanlarını ifade eder.” şeklinde tanımlanacak.

TAŞINMAZ MALLARIN TURİZM AMAÇLI KULLANIMI

Yasa teklifi kapsamında taşınmaz malların turizm amaçlı kullanımı da düzenlendi. Buna göre,

Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinde bulunan, bakanlık tarafından turizm amaçlı değerlendirilmesinde yarar görülen ve ilgili bakanlığa bildirilen taşınmazlardan, kamu hizmetlerinde kullanılanlar ile üzerinde irtifak hakkı tesis edilmiş olanlar hariç olmak üzere, Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun görülenlerin iki ay içerisinde tahsis edilmesi, bu süre içinde tahsisin yapılmaması veya olumsuz görüş bildirilmemesi halinde tahsis yapılmış sayılacak.

Tapuya tescili mümkün olan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki tescil harici yerler ile kapanan yollar ve yol fazlaları ise talep tarihinden başlayarak en geç bir ay içinde Hazine adına tescil edilecek ve tescili müteakip yine aynı usulle Bakanlığa tahsis yapılacak.

Kamu kuruluşlarınca tamamlanması zorunlu olan altyapı ihtiyaçlarına, atık su arıtma tesisi ve katı atık bertaraf tesisleri de eklendi.

KANUN KAPSAMINDAKİ CEZALARA YÖNELİK DÜZENLEMELER

Uyarı cezası

Belge sahibine, turizm yatırım ve işletmelerinin idare ve işletilmelerinde kusur, aksaklık ve eksikliklerin tespiti, tesisin isim değişikliğine ilişkin başvuruda bulunulmaması ve tesis tür ve sınıfının yazı, reklam, afiş, broşür ve benzeri araçlarla tüketiciye yanıltıcı şekilde tanıtılması durumlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uyarma cezası verilecek.

Uyarma cezasıyla birlikte eksikliğin niteliği ve tesisin bulunduğu bölge dikkate alınarak eksikliğin giderilmesi için altı ayı geçmemek üzere süre verilecek.

İdari para cezaları

İdari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek.

Belge iptali alanındaki yeni düzenlemeler

Turizm yatırım veya işletmesi belgesi şu durumlarda Bakanlık tarafından iptal edilecek:

Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişikliğe yönelik kanun teklifinin detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

Exit mobile version