Turizm Teşvik Paketi, Meclis’te… Peki; yeni düzenleme neleri kapsıyor? “Turizm Teşvik Paketi”nin getireceği yenilikleri ve yeni düzenlemeleri Flex Event Yönetim Kurulu Üyesi Mertcan Tekin değerlendirdi.
12 maddeden oluşan turizm teşvik kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi, geçtiğimiz günlerde meclise sunuldu. Kanun teklifinin, bürokrasiyi azaltmak, yatırımları arttırmak amacıyla hazırlandığı bilgisi paylaşılıyor.
Biz de yeni düzenlemenin neler getireceğini, Flex Event Yönetim Kurulu Üyesi Mertcan Tekin ile görüştük.
Tekin’e göre yeni kanun teklifi, turizm sektörünün cari açığı kapatma oranını arttırmak açısından önemli bir adım.
“SEKTÖRDE BÜROKRASİ AZALACAK”
Turizm konusunda çok ileride olmamıza rağmen bürokrasinin hala çok aktif işlediği sektörlerden biriyiz, bunu sektörden gelen bir Bakan’a sahip olmanın gücüyle aşacağımızı düşünüyorum.
Nitekim yapılan kanun teklifi önerisiyle de bunun gerçekleşmeye başladığının somut örneklerini görebiliyoruz.
“YEREL YÖNETİMLERİN DESTİNASYON YÖNETİMİ PROJELERİNE DESTEK GELİYOR”
Teklifte bulunan en önemli değişiklik taleplerinden birinin turizm gelişim ve koruma bölgesi olarak ilan edilen yerlerde, turizmi geliştirme amacıyla yapılacak olan her türlü alt yapının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak olması belediyeler açısından ciddi bir teşvik.
Birçok bölge için kalkınmanın itici gücü olacağını düşünüyorum. Özellikle ulaşım, alt yapı, atık yönetim tesislerinin bakanlık kontrolünde ve bakanlık eliyle yapılacak olması bölgeleri hızla geliştirecektir. Bölgesel festival ve etkinlikler oluşturmak açısından alt yapıların sağlam olması önemli olduğundan, küresel ölçekte etkinliklere de destek olarak turizmi hareketlendirecek içeriklere imza atabilmemiz mümkün olacaktır.
“SU ALTI TURİZMİ CANLANACAK”
Su altındaki kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgelere, turizm ve sportif amaçlı dalış izninin verilmesi, özellikle farklı ülkelere giden turistin de ülkeye çekilmesi açısından önemli bir adım. Türkiye’nin 8 bin 500 kilometrelik kıyı şeridinde çok ciddi bir kültür mirası var.
Biz su altı arkeolojisi alanında dünyanın en büyük beş ülkesi arasındayız. Bu potansiyeli ve mirası ciddi bir tanıtımla turiste çevirmekte geliştirilecek turizm politikalarına bağlı. Ancak su altı arkeolojisinin turizm açısından ciddi bir değer olduğunun öncelikle kendimiz farkına vararak bu şekilde düzenleyici kanunlarla hareket etmemiz gerekiyor. Bu açıdan, bu adımın devamının tanıtım faaliyetleriyle desteklenmesi, turistik potansiyelimizi hızla arttıracaktır.
“TURİST ÇEKİCİ BÖLGESEL ETKİNLİKLERE DESTEKLER VERİLMELİ”
Mertcan Tekin, bu teşviklere ek olarak birçok turist çekici etkinliğe hali hazırda verilen desteğin ciddi seviyede olduğunu belirterek, yeni etkinlikler ve kongrelerle de ilgili ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Bu tarz etkinlikler Türkiye turizmi açısından ciddi lobi faaliyeti olarak görülmeli diyerek, etkinliklere katılabilecek üst düzey yöneticilerin Türkiye’nin gönüllü turizm elçisi olabileceğinin altını çizdi.
Flex Event Yönetim Kurulu Üyesi Mertcan Tekin’in turizm haber sitemiz Turizm Günlüğü‘nde yer alan diğer bültenlerini okumak için tıklayınız