Site icon Turizm Günlüğü

Türkiye’nin iki değeri daha Dünya Mirası oluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO’ya sunduğu geleneksel zekâ ve strateji oyunu “Mangala/Göçürme” ile “Minyatür” sanatını da çok uluslu dosyalar olarak dünya mirası yapmak üzere ilk adımı attı.

Osmanlı döneminde sosyalleşme ve kültürel paylaşım araçlarından biri olan ve izlerine tarihin sıfır noktası kabul edilen Göbeklitepe’de bile rastlanan geleneksel zekâ ve strateji oyunu “Mangala/Göçürme” ile “Minyatür” sanatı birer dünya mirası olarak UNESCO listelerine girmeye hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ata sporlarımızdan “Geleneksel Türk Okçuluğu” ile geleneksel sanatlarımızı yaşatmak üzere hayata geçirilen “Bir Usta Bin Usta” projesinin ardından “Mangala” ile “Minyatür” sanatını da çok uluslu dosyalar olarak UNESCO’ya taşıdı.

2020 YILINDA LİSTE’YE KAYDEDİLMESİ BEKLENİYOR

Türkiye’nin pek çok yerinde “Köçürme”, “Mankala”, “Kümelek”, “Dokuz Kuyu”, “Dokuz Taş”, “Emme”, “Kale”, “Mele”, “Hane”, “Kuyucuk Taşı” ve “Göçme” gibi farklı isimlerle anılan “Geleneksel Zekâ ve Strateji Oyunu: Mangala/Göçürme” ile “Minyatür Sanatı” dosyalarının UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne 2020 yılında kaydedilmesi bekleniyor.

Bakanlık Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nce geleneksel sanatların yaşatılması için daha önce ulusal dosya olarak başvurusu yapılan “Bir Usta Bin Usta” projesinin de UNESCO İyi Koruma Uygulamaları Listesi’ne, Türkiye’nin ilk unsuru olarak, yine 2020’de dâhil edilmesi öngörülüyor.

ARAŞTIRMA VE EĞİTİM GENEL MÜDÜRÜ OKAN İBİŞ’TEN AÇIKLAMA

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş sürece ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçtiğimiz yıl başvurusu yapılan “Geleneksel Türk Okçuluğu” dosyasının 9-14 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda kabul edilerek, listeye kaydedilmesinin beklendiğini söyledi.

TÜRKİYE 17 UNSURUYLA İLK 5’TE

Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’ndeki 17 unsuruyla 178 ülke arasında ilk 5’te olduğunu belirten Okan İbiş, gelecek yıl “Mangala” ile “Minyatür” sanatının da UNESCO’ya kabul edilmesiyle birlikte listelerdeki bu sayıyı daha da artıracaklarını vurguladı.

Exit mobile version