Çin’in e-ticaret konusunda bilinen markası Alibaba’nın ödeme platformu Alipay artık Türkiye’de. Türkiye pazarına yeni nesil ödeme platformu ininal ile giren Alipay, Çinli turistlere hizmet vermeye başladığını duyurdu.
Alipay ile ininal Türkiye pazarında faaliyet göstermeye yönelik el sıkıştı. 2012 yılında kurulan ve 2017 yılında BDDK’dan elektronik para konusunda faaliyet izni alan ininal, Alipay’in Türkiye’deki ilk iş ortağı oldu. FinTech alanında faaliyet gösteren ve MultinetUp’ın iştiraki olan ininal, Alibaba’ya bağlı şirketler arasında yer alan ve Ant Financial Services Group tarafından işletilen ödeme platformu Alipay ile Çinli ziyaretçilerin Türkiye’deki işletmelerde alışveriş yapma olanağı kolaylaşıyor.
DORAK HOLDİNG TESİSLERİNDE GEÇERLİ
İş birliği ilk olarak, Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turistlerin yüzde 85’inden fazlasına hizmet veren ve turizm şirketi Dorak Holding’in ilgili tesislerinde geçerli olacak. Bu hizmet kapsamında Alipay ile ödemeyi kabul eden kuruluşlar arasında, Kapadokya’daki balon işletmeleri, mağazalar, oteller ve restoranlar yer alıyor.
ALİPAY QR KODUNU OKUTMAK YETERLİ
Anlaşma kapsamındaki işletmeler; İstanbul ve Kapadokya’yı ziyaret eden Çinli turistlerle Alipay uygulaması üzerinden direkt olarak bağlantı kurabilecekler. Ayrıca müşterilerin check-out sırasında aynı uygulamayı kullanarak kart terminallerinde görünen Alipay QR kodunu okutmasıyla ödeme yapmaları mümkün olacak.
1 MİLYARI AŞKIN KULLANICISI VAR
Alipay’in Türkiye’deki kullanımını yaygınlaştırmak için yakın gelecekte, kuyumcuların, lüks giyim mağazalarının, müzelerin ve dutyfree’lerinde ekosisteme dahil edilmesi planlanıyor. Elektronik para olarak 2004 yılında dolaşıma giren Alipay günümüzde 1 milyardan fazla kullanıcıya hizmet veriyor. 250’den fazla yurtdışı finans kuruluşu ve ödeme çözüm ortağı ile çalışan Alipay halihazırda 27 farklı döviz kuruna destek veriyor.
“DÖVİZ GİRİŞİNDE ARTIŞ OLACAK”
ininal CEO’su Ömer Suner yapılan işbirliğini şöyle değerlendirdi, “Alipay, Çin’de en çok tercih edilen ödeme yöntemi. Ayrıca, yurtdışındaki popüler destinasyonlarda, Çinli ziyaretçiler tarafından geniş çaplı bir kullanıma sahip. Bu işbirliğinin ülkemize girecek dövizi artıracağına da inanıyoruz. Yapılan araştırmalar Çin’li turistlerin yüzde 60’ının Alipay’i tercih ettiği gösteriyor. Zira Ocak 2019 tarihinde, Çin’in Dış Turizminde Mobil Ödemeye Yönelik 2018 Trendleri başlıklı Nielsen raporu da bunu kanıtlıyor.”
Alipay’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Roland Palmer da “Alipay nihayet Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin antik ve modern görülmeye değer yerlerinin ve balonlardan kapalı çarşılara, plajlara kadar sunduğu birçok deneyimin, müşterilerimize çekici geldiğini biliyoruz” dedi.
inninal KİMDİR
ininal, Türkiye’nin ve bölgenin yeni nesil ödeme platformu olma misyonu ile hem bireysel, hem kurumsal müşterilere, hem de girişimlere temel finansal hizmetleri sağlamak amacı ile 2012 yılında kuruldu. 2017 yılında, BDDK’dan ( Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu ) elektronik para faaliyet izini aldı. Aynı sene içerisinde BKM üyesi olan ininal, BKM Express ve TROY üyelik süreçlerini de tamamladı.
Kaynak: Hürriyet