Last Updated on 6 Haziran 2022 by Yaşar Çelik
Seyahatiniz esnasında en çok kurduğunuz cümle “gözlerime inanamıyorum” ise siz Faroe Adaları’ndasınız. Sadece 18 adadan oluşan, Atlantik Okyanusu’nun ortasında bulunan bu küçük ülkede poz vermenize veya özel bir yer aramanıza gerek kalmadan deklanşöre her basışınızla harikulade kareler çekebilirsiniz. Sıra dışı dağlar, çok hızlı hareket eden sürekli bir sis, her tarafa serpiştirilmiş üçgen çatısı çimli evler, gizemli yürüyüş ve sürüş rotaları, hırçın şelale, keskin fiyortları ve şirin mi şirin puffin kuşları… İşte Faroe Adaları hakkında her şey…
🔶 Bu yazının İngilizce versiyonuna yeni nesil sosyal seyahat platformu Travelinsightpedia’dan ulaşabilirsiniz. Link: Travelinsightpedia/Faroe Islands
Her şey o kadar heyecan verici ki, insan bir an için kendisini farklı bir dünyada hissediyor.
Atlantik’in ortasında kendine yer bulmuş bu küçük ama barındırdıklarıyla sizde uyandıracağı mutluluğun büyük olduğu yeri anlatmaya başlıyorum. Bu arada bu ülkeye gitmeye karar verdiyseniz şu soruya hazırlıklı olmanızda fayda var; “Nereye gidiyorsun?”, “Faroe Adaları’na”, “orası neresi?” …
Faroe Adaları, ismi bile garip değil mi? Koyun demekmiş Faroece’de. “Koyun adaları”, neden mi, ülkede yaşayan 50 bin insandan daha fazla koyun olmasından. Koyun olsam burada yaşamak tek hayalim olurdu bu bir gerçek! (Google bile koyunlara kamera yerleştirerek, ülkenin görüntülerini koyunların gözünden bizlere yansıtmış daha ne olsun?)
Hadi gidelim Faroe’ye. Faroe Adaları vizesiz mi?
Ama önce kendine has vizesini alalım. Faroe Adaları vizesiz mi? Schengen vizesi ile Faroe Adaları’na gidilir mi? diye düşünebilirsiniz ama maalesef hayır! Faroe Adaları, Avrupa Birliği üyesi değil ve Schengen’e üye ülke değil. Ülkemiz vatandaşlarından vize istiyor. Vize başvurusu da Danimarka Konsolosluğu’ndan yapılıyor. Bütün vize hazırlıkları Schengen vizesi alır gibi yapıp sadece Faroe Adalarına gideceğinizi söyleyerek Danimarka Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz. Neden Danimarka diye soracak olursanız, 1948 yılına kadar Danimarka topraklarıymış da ondan. Kültürel anlamda çok yakınlar ve hala Danimarka meclisinde 2 koltuğa sahipler.
Uygun uçuşlar ve Danimarka’dan feribot seçenekleri mevcut
Volkanik kayalar üzerine kurulu, okyanusun ortasında olmasından, dünyanın bittiği yerde olduğu hissi yaratır ama öyle değil. Faroe Adaları’na ulaşım gayet kolay. Yakın komşusu sayılabilecek ülkelerden (Norveç, Danimarka, İskoçya, İzlanda) uygun uçuşlar ve sıkı dostu Danimarka’dan feribot seçenekleri mevcut. (Feribot 37 saat haberiniz olsun)
Havayı beğenmediniz mi, 5 dakika bekleyin!
Faroe’de en fazla duyacağınız cümle bu. Nedeni ise sıcak Gulf stream akıntılarının, kuzeyden gelen çok soğuk sularla buluştuğu yerde olmasından. Sonucu ise en sıcak olan Temmuz ayında hava sıcaklığının ortalama 13 derece olması, her daim sert rüzgârların suratınıza vurması ve sisin sizi kucaklaması (kışın ortalama 3 derece). Buradan çıkarılacak ilk ders, Faroe Adaları’na gidecekseniz,her mevsim yanınıza mutlaka kalın, rüzgâr ve yağıştan koruyacak kıyafetler almanız! Hatta oradayken, “aa bugün hava güneşli görünüyor” diyerek yanınıza almadığınız bu kıyafetlerinizi sırılsıklam ve üşümüş halinizle özlersiniz ona göre!
Norveçli Vikingler
Norveçli Vikingler altıncı yüzyılda gelene kadar İskoç keşişlerin mekânı olan ülkede her nefeste İskandinav havası solumanız mümkün. Nüfus olarak az olmalarına karşın, geleneklerine aşırı derecede bağlılar. Kültürlerini ayakta tutmak her Faroe’linin ilk önceliği. Bu doğrultuda aile bağları oldukça sıkı. “Aile” kavramına o kadar önem veriliyor ki bu kadar küçük olmasına karşın kişi başına düşen 2.6 çocuk ile Avrupa birinciliğine sahip.
Ülkede konuşulan dil Faroece
İlk defa duymuş olabilirsiniz ama dert etmeyin, İngilizceyi bir İngiliz kadar iyi bildiklerinden Faroece bilmeseniz dahi işlerinizi halledebilirsiniz.
Faroe Adaları pahalı bir ülke mi?
Bir gezginin belki de gideceği yer ile ilgili araştırmalarından ilki gideceği yerin pahalı olup olmadığıdır. Yukarıda bir yerde “İskandinav” kelimesi kullandım. Sanırım buradan nasıl olduğunu anlayabiliriz. Faroe Adaları pahalı bir ülke mi? Evet hem de oldukça pahalı bir ülke! Bütçenizin en fazla giderini konaklama, ikinci kalem yeme-içme, üçüncü kalem ise diğer her şey oluşturacak.
Konaklama seçeneklerini ucuzdan pahalıya sıralarsak;
Kamping
Oda kiralama
Hostel
Evin tamamını kiralama ve otel.
Eğer seçiminiz bizim gibi kampingten yana olacaksa sizi yağmur ve rüzgârdan koruyacak kamp ekipmanları olmazsa olmazınız. İlginç ama kamp alanları için de rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim. Evet, pahalı olabilir ama yanınıza götürebileceğiniz atıştırmalıklar ve marketlerden alacağınız hazır gıdalar ile masrafları azaltmanız olası. Kullanılan para birimi Danimarka Kronu (DKK) haberiniz olsun. Kamping rezervasyon için; https://camping.fo/locations?_l=en
Faroe Adaları’nda nereleri gezelim, nasıl gezelim?
Ulaşım için helikopter kullanabilirsiniz…
Buraya kadar tamam peki biz Faroe Adaları’nda nereleri gezelim, nasıl gezelim? 18 adadan oluşmasına karşın tüm adalar birbirlerine köprüler, tüneller, feribotlar ve helikopter ile çok güzel bağlanmış. Yanlış duymadınız, ulaşım için helikopter kullanabilirsiniz, fiyatı da gayet uygun. Merakınız var ise kaçırılmayacak bir fırsat, hem ulaşım hem de ülkeyi havadan görebilmenin keyfi bir arada. Elbette önceden rezervasyon şart. https://tyrla.atlantic.fo/
Faroe Adaları tam anlamıyla araba ile gezilecek bir yer
Ulaşım hizmetlerinin beklentinin üzerinde, hatta başkent Torshavn’da otobüslerin bedava olmasına karşın, Faroe Adaları tam anlamıyla araba ile gezilecek bir yer. Fotoğraflarında hep engebeli görünüyor olsa da yollar çok düzgün ve sürücü dostu. Mesafelerin kısa olması ve her yerinin aşırı fotojenik olmasından dolayı istediğiniz yerde durup fotoğraf çekebilme özgürlüğü araba ile gezmenin en büyük avantajlarından. Bu arada ülkede toplamda 3 adet trafik ışığının olduğunu biliyor muydunuz?