Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal
Bu zamana kadar sahip olduğu turizm potansiyeli göz ardı edilen Tokat’ın Zile ilçesi, yakın zamanda açılacak olan Tokat Zile Grand Sezar Otel ile tur firmalarının önemli geçiş noktası ve turistlerin uğrak yeri olmaya hazırlanıyor.
Kültür ve tarih turizminin sentezlendiği Zile ilçesinde açılacak ikisi aile 14’ü standart olmak üzere toplam 16 odalı, içerisinde bir düğün salonu bir teras cafe ve bir restoran bulunan bu yeni otel, bölgenin en iyi oteli olmaya aday. Çorum, Amasya ve Tokat üçgeni arasında önemli bir turizm geçiş noktası olma özelliği taşıyan Zile, turizm anlamında ne yazık ki günümüzde halen hak ettiği ilgiyi görebilmiş değil.
Başka alanlardaki yatırımların öne çıkmasından dolayı arka planda bırakılmış bu destinasyonu ve yeni açılacak oteli, tesisin Müdürü Zahide Sezmiş ve Otelin Yatırımcısı Hüseyin Özdemir anlatıyor. Bize de ilgiyle dinlemek ve size aktarmak kalıyor.
Zile için kesinlikle doğru bir yatırım
Elit, nezih, konforlu ve temiz bir ortam ile müşterilerine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Tokat Zile Grand Sezar Hotel’i Zile için çok doğru ve özel bir yatırım olarak tanımlayan Zahide Sezmiş, bu yatırımın neden özel olduğunu ise şöyle ifade ediyor:
Bölgenin en iyi oteli olacak
“Böylesine bir otel ilçenin ilk önemli yatırımı olduğu için Zile açısından oldukça özel. Çünkü Zile için büyük meblağlar harcanarak yapılmış olan bir yatırım olması ilçeye ayrı bir değer katıyor. Değer katarken turizm ve otel anlamında hiç böylesine yapılmamış olan kalite, konfor ve elit gibi özellikleri ön plana çıkarıyor. Kısacası otelimiz açıldığında bölgenin en iyi oteli olacak.”
Zile’nin önemli bir geçiş noktası olduğunu önemle vurgulayan Hüseyin Özdemir ise bölgeye gelecek turistlerin ve tur şirketlerinin ilçenin turizm potansiyelini daha bilinir hale getireceğini söylüyor. Ayrıca Zile’nin yıllık 5 bin ve üzerinde turist ağırlayabileceğini de sözlerine ekliyor.
Peki, gezen ya da konaklayan turistler ve tur şirketleri için önemli bir turizm geçiş noktası olan Zile; nasıl bir yer?
7 bin yıllık tarihi geçmiş
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Zile, Hitit, Frig, Pers, Pontus, Roma ve Bizans kültürlerinin tesiri altında kalmış bir yer. Bugün çeşitli devirlere ait olmak üzere Hititlere, Selçuklulara, Friglere, Perslere, Romalılara, İlhanlılara, Danişmentlilere, Ertanlılara ve Osmanlılara ait tarihi eserleri bünyesinde barındırıyor. Zile ismi tarih boyunca Zela, Zelitis, Zelid, Anzila, Gırgıriye (Karkariye), Zeyli, Silas olarak değişikliklere uğramış.
Veni vidi vici
M.Ö. 47 yılında ünlü Roma İmparatoru Jül Sezar ile Pontus Kralı II. PHARNAKE “Farnas” arasında yapılan Altıağaç “Zela Savaşı” da söylediği ve Roma’ya gönderdiği “VENİ-VİDİ-VİCİ” yani “GELDİM-GÖRDÜM-YENDİM” tarihin en kısa ve veciz mektubu hala dünyada slogan olarak kullanılmakta.
1872 yılında kaza merkezi, 1923 mülki ve idari taksimatında Tokat iline bağlı ilçe statüsüne kavuşan Zile, 1855 ve 1922 yılında iki büyük yangın geçirmiş. Düz bir ova üzerinde kurulmuş olan Zile’nin hemen önünde Yeşilırmak’ın bir kolu olan Hotan Deresi geçiyor.
Asırlık Zile Panayırı
Zile, yetiştirdiği şair, yazar, ressam ve sanatçılarıyla birlikte, her yıl Ekim ayının son haftasında başlayan ‘Asırlık Zile Panayırı’ ile bir ticaret merkezi haline dönüşüyor diyebiliriz.
3600 tarihi ev ile bir açık hava müzesi
Sivil mimarlık örneği ve sokak dokusu bozulmamış yaklaşık 3 bin 600 adet tarihi evin bulunması ile de adeta bir açık hava müzesi görünümünde.
Zile’de gezilecek en güzel yerler
1- Zile Kalesi
2- Zile Maşathöyük Ören yeri
3- Zile Ulu Camii (Nasuh Paşa Camii)
4- Zile Elbaşoğlu Camii (Taş Köprü Camisi)
5- Beyazıt Bestami Camii
6- Şeyh Nusrettin Türbesi
7- Anfitiyatro
8- Çifte Hamam
9- Namlı Hisar Kale
10- Anzavur Mağaraları
11- Hacı Boz Köprüsü
12- Koç Taşı ve Kuruçay’daki Manastır Harabeleri
13- Zile sokakları
14- Serçe Sarayı
15- Keerüz ve çeşmeler
Zile’nin meşhur yiyecekleri
Zile pekmezi- köme ve Zile leblebisi, undan yapılan helle çorbası, erişte, makarna, baharda çevreden toplanan ve şifa niyetiyle yenilen kaba pancar ve madımak yemekleri, Çerkez pastası, hıngel, çılbır, kuskus ve haşıl yemekleri, kuşburnu reçeli, Zile Bat.
Hediyelik eşya için el sanatları
Zile’de kale yolu üzerinde, musalla arastasında, uzun çarşıda, mahalle aralarında çeşitli otantik el sanatları ustalarına rastlamanız mümkün. Bunlardan çarıkçı, semerci, saraç, mazman, bıçakçı, leblebici, semaverci, yaba ustası, Tokat Kebabı ocağı ustaları, nalbant, demirci, el sanatları dükkanlarını gezerken kendinizi 1950’li yılların Türkiye’sinde hissedebilirsiniz.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Zile şöyle anlatılır:
“Bu havası hoş şehrin dört tarafında bahçe ve bostanlar içinde sular akar. Bu bahçelerde bülbüllerin ötüşü, insan ruhuna sefa verir. Meyveleri lezzetli olup, her tarafa hediye olarak gönderilir. Her bağında, birer köşk, havuz, fıskiyeler ve çeşitli meyveler bulunur. Halkı zevk ehlidir. Gariplere dostturlar, kin tutmaz, hile bilmez, deryadil, haluk, selim ve halim insanlardır. Herkese iyi zanda bulunurlar. İyi geçinirler. Hayırlı yapılar yaptırmaya hevesleri çoktur. Cami, saray, köşk ve imaretleri o kadar metin ve güzel olur ki, buralara girenler hayran olurlar. Şehir genişlik ve ucuzluk bir yer olup dünya yüzünde eşi yok gibidir. Yılın her zamanında halkının nimetleri boldur. Hacı Bektaş Veli’nin hayırlı ve bereketli dualarıyla bu eski tarihî şehir, ÂLİMLER KONAĞI – FAZILLAR YURDU ve ŞAİRLER YATAĞIDIR”.