Last Updated on 5 Temmuz 2019 by Yaşar Çelik
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, dün akşam Bloomberght HT’de Buse Biçer’in sunduğu Günden Kalanlar programında “Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı” kurulmasına ilişkin soruları yanıtladı. Bağlıkaya çıkan yasayı sert bir dille eleştirirken; “Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı içerisinde yasayla kurulmuş 12 bine yakın üyesi olan Birliğimiz TÜRSAB yok. Yasa ile kurulmuş bir başka binlerce üyesi olan Rehberler Birliği yok” dedi.
İşte TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, dün akşam Bloomberght HT’de Buse Biçer’in sunduğu Günden Kalanlar programında “Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı” kurulmasına ilişkin soruları verdiği yanıtlar.
Soru: Kültür Bakanlığı Tanıtma Fonu’nun olduğunu biliyoruz. Gerek var mıydı, neden böyle bir şey tekrar kuruldu? Bu fon zaten etkin değil miydi?
Tanıtım Fonu kurulması düşünülüyordu, böyle bir çalışma vardı. Fakat bu çalışmanın sonucunda yasa teklifi bu şekilde meclise intikal etti. Genel olarak bu düşünceye ilk başta bütün turizm sektörü olarak son derece sıcak baktık. Çünkü gerçekten pazarlama ve tanıtımın tek elden yapılıyor olması, tek merkezli ve diğer paydaşlarla koordineli yapılıyor olmasının çok ciddi hem faydaları hem gerçekten etkisi anlamında bakıldığında doğru hedeflere, doğru zamanda, doğru miktarda yapılması çok önemli.
Soru: Bu Tanıtma Fonu devamı niteliğinde mi bir şey olacak Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, yoksa destekleyici mi olacak?
Bu yepyeni bir şey. Tabi bizim sektör olarak turizmi geliştirmek, tanıtım ve pazarlama amaçlı kuruluyor bu. Ancak içinde pazarlamacı yok. Reklamcılar derneği yok, iletişimci yok, Türkiye İhracatçılar Meclisi temsilcisi yok, akademisyenler yok, halkla ilişkilerci yok, kültür sanatı temsil eden hiç kimse yok, çevre kurullarının temsilcileri yok ki sürdürülebilir turizm çok önemli dünyada. Dünyada teknoloji devrimi yaşanıyor, dijital pazarlamayla ilgili hiç kimse yok. Sektörün pazarlama ayağı olan, yasayla kurulmuş 12 bine yakın üyesi olan Birliğimiz TÜRSAB yok. Yasa ile kurulmuş bir başka binlerce üyesi olan Rehberler Birliği yok, TOBB yok.
Soru: Peki kim var Firuz Bey, hiç kimse yok?
100-200 üyesi olan birtakım konaklama dernekleri var. Bizim birliklerimiz yok. Yönetim Kurulu 13 kişiden oluşuyor. 7 üyesi konaklama sektöründen, 1 üyesi THY’dan gerisi kamu. İcra Kurulu var 5 kişi esas kararları alacak, 2 Bakanlık görevlisi, 3 konaklama temsilcisi var. Bu üyeleri nasıl seçeceği ve kimin seçeceği belli değil. Seçimler yapılana kadar bu atamaları Bakanımız yapacakmış. Yani hiçbir yetkisi olmayan Danışma Kurulu oluşturmuş bir tane, birlik temsilcileri de oraya konulmuş itiraz edenler olursa onlar için oluşturulmuş olsa gerek o kurul. Hani hiçbir anlamı olmayan bir kurul var altında. Amaç; turizmi 12 aya yaymak ve yurdun iç kesimlerine yaymak diye tanımlanıyor teklifte. Ama bu kurulda olan konaklamacıların 2’si Ege’den, 2’si Akdeniz’den, 2’si Marmara Bölgesi’nden olacak deniliyor. Yani ülkemizin diğer yörelerinden hiçbir temsilci zaten yok. İcra Kurulu’nun 3 kişisi hem konaklama sektöründen hem de kıyı bölgelerinden. Yani ben bu taslakta ülkemizin diğer bölgelerine yayma amacına yönelik hiçbir unsur görmedim.
Soru: Çok aslında işlevsel gözükmüyor anlattığınız kadarıyla. Ajansa kaynak yaratmak için Turizm Payı adı altında bir çeşit yeni belgeden de bahsediliyor. Bu pay da tesis, işletme ve acentalardan alınacak. Hepsini kapsayacak herhalde değil mi?
İşletme belgesi olan tesislerden alınacak. İşletme belgesi olmayanlar vermeyecek. Uygulamaya başlama tarihi de biliyorsunuz hemen. Ağustos ayından itibaren başlanıyor. Yani bunun için bir süre koyulabilirdi. Çünkü insanların ödemeleri var, bütçeleri var, buna göre ödeme planları var. Hemen yani önümüzdeki aydan itibaren başlıyor. Uygulama başlama tarihi ve ödenecek miktarlar ile ilgili tartışmayı bir kenara bıraksak dahi şunları gerçekten söylemek istiyorum; turizmin stratejik sektör haline gelmesini sağlayan, bu kadar dövizi ülkemize getiren, krizden sonra 2 yıl gibi kısa bir sürede rekor üstüne rekor kırılmasında dünya sıralamalarında 6’ncı sıraya yükselmesinde en önemli rolü oynayan, cari açığın neredeyse yarısının kapanmasını sağlayan ve buna en çok katkıyı veren, ülkemize turist getirme konusunda yıllardır her türlü riski alan tur operatörleri ve seyahat acentalarıdır. Bu sektörü yok saymayı hak edecek ne yaptı, ben bunu bilmiyorum. Gerçekten. TÜRSAB, kendi uzmanlık konusuyla ilgili karar mekanizmalarını dışına itilecek bir paydaş olmamalıydı diye düşünüyorum.
Soru: Buna yönelik bir çalışmanız, bir itirazınız var mı? Oldu mu, olacak mı?
Bizden herhangi bir görüş alınsaydı, memnuniyetle katkıda bulunmak isterdik. Yani biz sektör olarak, bu taslağın gerçekten tekrardan gözden geçirilmesini, sektörün görüşlerinin alınarak, tartışılarak tekrardan değerlendirilmesini tüm turizm paydaşları adına rica ediyoruz. Gerçekten çok önemli bir şey. Gerçekten doğru uygulanırsa çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir şey. Ama şu anda nasıl geliştiğini yani dün öğleden sonra yayınlandı, şu anda bu sabah da saat 11.00’den itibaren komisyon toplantısı yapılıyor. Bizler çağrılmadık. Yani nasıl bir görüş alışverişi yapılıyor, onları da bilemiyorum. Ama gerçekten önemli bir şey yapılıyor. Çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir şey yapılıyor. Hepimizin fikri alınarak, gerçekten faydalı bir yönde olacak şekilde dizayn edilip de yapılırsa çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.
Soru: Çok önemli bir şey söylüyorsunuz. Yapılmalı ama sektörün tüm temsilcileriyle yapılıp kararlar alınmalı ve uygulanmalı diyorsunuz.
Tabi. Yani karar mekanizmalarında pazarlamacıların, reklamcıların, iletişimcilerin olmadığı bir yapının çalışması mümkün değil. Faydalı işler yapması da mümkün değil.