Yurt dışı uçuşlarında sık sık karşımıza çıkan sorunlar arasında yer alan “transit vize” nedir? İşte transit vizeye ilişkin önemli bilgiler…
Dünyanın her yerine gerçekleştireceğiniz seyahatler öncesinde vize işlemleri karşımıza önemli bir konu olarak çıkıyor. Tatilimizin ufak problemler yüzünden sekteye uğramaması için bu gibi konularda önceden önlem almak her zaman fayda sağlar. Biletall blog son yazısında yurt dışı uçuşlarımızda sık sık karşımıza çıkan sorunlar arasında yer alan transit vize konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldı.
Transit vize aktarmalı yurt dışı uçuşlarda, aktarma yapacağınız ülke tarafından sizlerden istenilen kısa süreli vize türüdür. Aktarma yapacağınız bazı ülkeler orada kalacağınız süreyi dikkate almadan transit vize isteyebilir.
Bazı ülkeler ise 12 ya da 24 saatten fazla aktarma süresi olan yolculardan transit vize talep etmektedir. Transit vize normal vize ile aynı şey değildir. Eğer o ülkeye ait transit vize aldıysanız havalimanından dışarıya çıkamaz ve bagajınızı alamazsınız. Transit vize yalnızca havalimanı içerisinde yer alan transit bekleme salonunda uçağınızı bekleme imkânı sunar.
“Transit vize nedir?” bölümünü toparlamak gerekirse; yurt dışı aktarmalı uçuşlarda aktarma yapılacak ülkenin istediği vizedir. Eğer aktarma yapılacak ülke vize istemiyorsa transit vize almanıza gerek yoktur. Transit vize isteyen ülkeleri yazımızın alt kısımlarında bulabilirsiniz.
TRANSİT VİZE OLMAZSA NE OLUR?
Uluslararası uçuşlarda aktarma yapacağınız ülkeden transit vizeye tabi tutuluyorsanız ve transit vizeniz yoksa havayolu personelleri tarafından uçuşa alınmazsınız. Havacılık kurallarına göre transit vizesi olmadığı halde havalimanına giren kişi gümrük polisi ve gerekli makamlar tarafından cezaya çarptırılacaktır ve sınır dışı edilecektir.
TRANSİT VİZE İSTEYEN ÜLKELER
Seyahatlerimizin başlamadan bitmemesi için gerekli olan transit vize uygulamasını T.C. vatandaşlarına bazı ülkelerde zorunludur. Bazı ülkelerde transit vize almak zorunlu iken bazılarında ise şartlar bulunmaktadır.
Transit vize şartları nelerdir?
Örneğin bazı Avrupa ülkeleri 12 saate kadar olan aktarmalarda transit vize istememektedir. Peki, hangi Avrupa ülkeleri bunlar diyecek olursanız; İspanya, İtalya, Fransa gibi ülkeler. Peki sadece Avrupa ülkelerinde mi transit vize uygulaması bu şekilde derseniz, hayır. Çin ve Rusya devletleri 24 saate kadar olan aktarmalardan transit vize istememektedir. Eğer aktarma yapacağınız ülkenin vizesine sahipseniz transit vize almanıza gerek yoktur.
Transit vize başvuruları bazı ülkelerde online olarak yapılırken bazı ülkelerde konsolosluğa başvurulması gerekmektedir.
Transit vize isteyen ülkeler hangileri?
Almanya
Transit vizesi isteyen Avrupa ülkeleri arasında yer alan Almanya, eğer Schengen vizeniz varsa transit vize istememektedir. Eğer Schengen vizeniz yok ise aktarma süresine bakmaksızın transit vize istemektedir.
Almanya transit vize işlemlerinizi şahsen konsolosluklara başvurarak gerçekleştirmelisiniz. Şayet hususi veya diplomatik pasaporta sahipseniz transit vizesinden muafsınız.
İngiltere
Avrupa ülkesi olmasına rağmen Schengen vize politikası izlememektedir. İngiltere aktarmalı uçuşlarınızda mutlaka transit vize almalısınız. İngiltere transit vize uygulamasından muaf olunabilecek bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlardan kısaca bahsetmek gerekirse; Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda veya Amerika’ya seyahat ediyorsanız ve bu ülkelerin vizesine sahipseniz transit vize istenmemektedir.
Çekya
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahiplerinden transit vize istemeyen Çekya diğer pasaport sahiplerinden eğer Schengen vizesi yok ise Çekya transit vizesi istemektedir.
İsviçre
2008 yılından beri Schengen ülkesi olan İsviçre, Schengen vizesi olanlardan transit vize talep etmemektedir. İngiltere, Kanada ve Amerika oturma/çalışma izni bulunan Türk vatandaşlarından İsviçre aktarmalı uçuşlarda İsviçre transit vizesi istenmiyor.
Yunanistan
Schengen vizeniz bulunuyorsa Yunanistan aktarmalı uçuşları dert etmenize gerek yoktur. Fakat Schengen vizeniz yoksa Yunanistan transit vizesi almanız gerekmektedir.
Kanada
Kanada vizeniz olmadan Kanada transit vize uygulamasından muaf olamazsınız. Kanada aktarmalı uçuşlar için Kanada transit vizesi almanız gerekmektedir. Kanada transit vizesinden ücret talep etmemektedir.
Bulgaristan
Schengen ülkeleri arasında yer alan Bulgaristan, aktarmalı uçuşlar için transit vize istemektedir. Eğer Schengen vizeniz varsa Bulgaristan transit vizesi almanıza gerek yoktur.
TRANSİT VİZE EVRAKLARI
Transit vize evraklı ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de genel olarak şu şekildedir;
Başvuru sahibi tarafından tam ve doğru olarak doldurulmuş transit vize başvuru formu
En az 6 ay geçerli pasaport
2 adet biyometrik fotoğraf
Konsolosluğa hitaben yazılmış Transit Vize talep dilekçesi ve varsa davetiye
Seyahat sağlık sigortası
Gidiş-dönüş uçak biletleri ve otel rezervasyonu