Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Bursa’da Sağlık Turizmi’ konulu yuvarlak masa toplantısında Bursa’da sağlık turizminin gelişim olanakları tartışıldı.
GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Bursa’da Sağlık Turizmi’ konulu yuvarlak masa toplantısında, Bursa’nın sağlık turizmi ve termal turizm içindeki payı, potansiyeli ve gelecekte daha iyi seviyelere gelmesi için yapılması gerekenler tüm yönleri ile masaya yatırıldı.
Gayrimenkul konusunda ele alınması gereken konuları masaya yatıran ve tüm Türkiye’de büyüyerek faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşu GİSP, çalışmalarına devam ediyor. GİSP Bursa şubesi, üyeleriyle Bursa’nın yılın her ayı turizm potansiyeline sahip olması konusunu ve bu potansiyelin hayata geçirilmesi için atılması gereken adımları tartıştı.
Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen (Özel Medicabil Hastanesi), Samet Bilgen (Özel Medicabil Hastanesi), Bayram Vardar (Eski Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) sunumlarıyla ve GİSP Bursa Şube Yöneticisi Erkan Erdem ve Egemen Karabulut’un yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda; ülkemiz sağlık ve termal turizminde Bursa ilinin payı, mevcut durumu, Bursa’nın potansiyeli ve gelecekte yapılması gerekenler her yönü ile masaya yatırıldı.
Sağlık turizminde hedef; 20 milyar dolar gelir
Ülkemiz sağlık turizminin üç ana başlık olarak incelendiği toplantıda, ülkemizde tıbbi turizm, spa-wellnes turizmi ve termal turizm konusunda yatırımların olduğu, sağlık turizmi alanında 2018 yılında 765.000 kişiye hizmet verildiği, toplam elde edilen gelirin 7,3 Milyar USD olduğu ve 2023 yılında hedefin 20 Milyar USD seviyesine ulaşmak olduğu bilgisi verildi.
Yabancı kaynaklı hastaların Türkiye’yi tercih etmesindeki nedenlerin başında, teknik özelliği üstün hastane ve ekipmanlar, kaliteli, tecrübeli ve etkin doktor kadrosu ve fiyatların uygunluğu gösterildi. Bursa’nın sağlık turizminde hak ettiği seviyeye bir türlü gelememesinin başında, İstanbul’un marka değeri ve bilinirliğinden negatif anlamda etkilenmesi, Bursa’da bulunan havalimanının uluslararası uçuşlara kapalı olması ve İstanbul da sadece sağlık değil, diğer turizm kollarında da cazip seçenekler olması gösterildi. Bunun yanında dil bilen personel eksikliği ve gelecek yatırımlar için tıbbı eleman ve eğitim yetersizliğinin de başlıca sorunlardan olduğu belirtildi. Bunun dışında termal turizm konusunda Bursa’nın potansiyelinin ve Keramet Şelalesi-Kaplıcası gibi mevcut kaynaklarının kullanılamadığı anlatıldı.
SGK desteği yatırımcıya da teşvik sağlar
Bursa’nın mevcut potansiyelinin tam anlamıyla kullanılması için termal tedavi yöntemlerine teşvikler verilmesi gerektiği, ayrıca tıpkı Avrupa ‘da yüzde 100 dolulukla çalışan örneklerde olduğu gibi, bu tedavi yönteminin SGK aracılığı ile reçeteli olarak devreye sokulması ile yatırımcı gruplara yatırım olanağı sağlanması gerektiği belirtildi. Bu şekilde Bursa’nın yüzde 40 dolaylarında olan mevcut sağlık turizmi potansiyeli tam kapasite olarak kullanılabilir.