İstanbul’dan Şanlıurfa’ya uzanan bir müze rehberi

Last Updated on 2 Ocak 2020 by Turizm Günlüğü

Hititlerden, Yunanlılara; Bizanslılardan Osmanlı’ya kadar Türkiye bulunduğu coğrafya itibarıyla yaşayan bir müze adeta… Hazır okullar da tatilken çocuklarıyla müze gezmek isteyenler için en doğru zamanlar! 300’ü aşkın müze sizi bekliyor. 

Tarihin küçük bir özetini hem de gerçek bileşenleriyle görmemizi sağlayan ender yerlerden olan müzeler, özellikle çocuklara tarih bilinci aşılama konusunda eğlenceli ve merak uyandıran bir deneyim vadediyor. Hazır okullar da tatilken çocuklu aileler için müzeler keşif rotasına dönüşüyor. Bu keşfe eşlik etmek isteyen Tatilsepeti.com, İstanbul’dan Şanlıurfa’ya uzanan bir müze rehberi hazırladı.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara’da yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu’nun farklı kazı alanlarından getirilen eserlerin buluştuğu etkileyici bir kültür mekânı. Müzede, Paleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ ve Eski Tunç Çağı’nın yanı sıra Eski Hitit ve Hitit İmparatorluğu, Frig, Geç Hitit, Urartu, Lidya dönemlerine ait çok sayıda kalıntı ve eser sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Yılın her günü saat 08.30-17.15.

Antalya Oyuncak Müzesi

Müzede 3 bin oyuncak yer alıyor. Çocuklar müzede gezerken, Nasreddin Hoca ve eşeği, Kül Kedisi ve balkabağı arabası, Daltonlar, Red Kit, Micky Mouse, Şirinler, Keloğlan, Temel Reis gibi birçok çizgi film karakteri ile karşılaşıyor.

Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç haftanın her günü 09.30-12.30 13.30-18.30.

Atatürk Arboretumu

İstanbul Sarıyer’de, dünyada türünün en büyük örnekleri arasında yer alan ve 2 bin ender bitki türüne ev sahipliği yapan Atatürk Arboretumu, canlı ağaç müzesi adeta. Çocuklar burada farklı bitki türlerini tanıma imkânı bulurken, çevreyi koruma bilinci edinebilirler. Günde 500’den fazla doğa severi ağırlayan Arboretum, haftanın her günü ziyarete açık.

Ayasofya Müzesi

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından camiye dönüştürülen Ayasofya, 1935 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. İhtişamlı görüntüsüyle Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Ayasofya, Tarihi Yarımada’nın simge yapılarından biri.

Ziyaret saatleri: 30 Ekim- 15 Nisan dönemi: 09.00-17.00 / 15 Nisan- 30 Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönem sarayıdır. Saray selamlık,

harem-i humayın ve tören salonu olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Bütün bölümlerin yanında Mustafa Kemal Atatürk’e ait yatak odası sarayı özel kılıyor. Bu oda hem yetişkinlerin hem de çocukların ilgisini çekiyor.

Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç saat 09:00-16:00.

İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Göztepe’de yer alan Oyuncak Müzesi’nde, 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergileniyor. Şair-Yazar Sunay Akın’ın 1990 yılından başlayarak pek çok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık artırmalardan alarak kurduğu müzede çocuklar, uygarlık tarihini daha eğlenceli biçimde öğrenme imkânı buluyor.

Ziyaret saatleri: Hafta içi: 09.30- 18.00, Hafta sonu: 09.30- 19.00

Rahmi Koç Müzesi

İstanbul Hasköy’de yer alan Rahmi Koç Müzesi’nde çocuklar; bilimsel aletler, eski bilgisayarlar, eski trenler, klasik arabalar, Fenerbahçe Vapuru, keşif küresini görebiliyor.

Ziyaret saatleri: Pazartesi: Kapalı. Salı – Pazar: 10.00 – 18.00, Perşembe: 10.00 – 20.00.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

Müzede; insanların avlanma şekli, ateşi nasıl yaktığı canlandırılıyor. Ziyaretçilerin karşısına “dünyanın gerçek boyutta yontulmuş ilk eseri” olarak bilinen Balıklıgöl Heykeli çıkıyor. Daha sonra Neolitik Çağ ve bu çağın en önemli eserleri olan Göbeklitepe ve Nevali Çori’ye ait tarihi eserler ön plana çıkıyor.

Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.30.

Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sonrası inşa ettirilen saray, Sultan Abdülmecid’e kadar Osmanlı İmparatorluğu’na idare, eğitim ve sanat merkezi olarak hizmet etti. Cumhuriyetin kurulmasından sonra 1924 yılında müze hâline getirildi. İmparatorluk Hazinesi, Hırka-i Saadet Dairesi ve Kutsal Emanetler, Padişah Elbiseleri, Padişah portreleri ve resim koleksiyonu, silahlar saray müzesinde sergileniyor.

Ziyaret saatleri: Kış Sezonu: 2 Ekim-1 Nisan saat 9:00 – 16:00 / Yaz Sezonu: 1 Nisan- 2 Ekim saat 09:00 – 18:00

Yerebatan Sarnıcı

Roma döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak için yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Sarnıç içinde gezerken karşınıza çok sayıda heykel çıkıyor. Çocukların ilgisini ise en çok Medusa başları ve su içinde yüzen balıklar çekiyor.

Ziyaret saatleri: Haftanın her günü saat 09.00-18.30.

Zeugma Mozaik Müzesi

Müzede, Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler, heykeller, sütunlar, duvar resimleri ve çeşitli kalıntılar sergileniyor. Çingene kızına benzeyen figür nedeniyle “Çingene Kızı Mozaiği” müzenin en değerli ve ünlü eseri.

Ziyaret saatleri: Kasım-Mart dönemi: 09.00-17.00 / Nisan-Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.