Site icon Turizm Günlüğü

Uzmanlardan Kaz Dağları uyarısı geldi

Bölge turizmcileri ve yöneticileri tarafından eko turizmin önemli destinasyonları arasında yer almak amacıyla önemli proje ve yatırımlara imza atılan Kaz Dağları’na “siyanür” darbesi… Akademisyenler Kaz Dağları’nda “kesinlikle siyanür kullanılmamalı” uyarısı bulundu. Doç. Dr. Nedim Özdemir, Kaz Dağları’nda neden siyanür kullanılması gerektiğini nedenleriyle açıkladı.

Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından yürütülen altın madeni çıkartılması projesinde, siyanür kullanıldığı iddia edilmişti.

“BAŞKA SÖYLENECEK LAF KALMIYOR”

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nedim Özdemir, “Siyanür ya da o bölgedeki başka bir şey ne olursa olsun doğadaki her şey dolaylı da olsa, mutlaka ama mutlaka bir noktada suyla buluşur. Bu bilimsel olarak kesinleşmişken başka söylenecek laf kalmıyor” dedi.

Son yıllarda “siyanür kullanımının” gelişmekte olan ülkelerde yürütüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Nedim Özdemir, “Siyanür kullanımı doğal kaynaklara (su kaynakları, tarımsal saha vd.) ve insan sağlığına olan risklerinden dolayı, dünyanın gelişmiş ülkelerinde tercih edilmemektedir. Son yıllarda “siyanür kullanımı” gelişmekte olan ülkelerde yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

“SİYANÜRDEN ZARAR GÖRMEMEK İMKANSIZ”

“Altın madenciliği yapıldığı yöredeki flora ve fauna üzerine yapacağı olumsuz etkilerin yanında varsa turizm gibi gelirlerinin de azalmasına ve doğada geri dönüşümü olmayan bir noktaya zamanla gelinecektir” diyen Özdemir, sözlerini şöyle noktaladı:

“Su ortamına yüksek siyanür içeren çözeltilerin serbest bırakıldığında, ekosistemin en önemli bileşeni olan su kaynakları bundan olumsuz etkilenir. Suda yaşayan organizmalar genellikle siyanürün zehirli etkilerine en hassas olanlar olup, bu siyanürden zarar görmemeleri hemen hemen imkansızdır”

Kaynak: Sözcü / Mustafa Sarıipek

Exit mobile version