Kitaplar, başka dünyalarla karşılaştırıp onlarla sevinçli kucaklaşmalar yaşamaya yakınlaştırır. Sözcüklerden bedenleri, insan olmaya biraz daha yaklaştırır. Kimi zaman sarsar, kendine getirir. Kimi zaman da telaşı dinginleştirip soluk aldırır. İstanbul’daki sevinçli karşılaşmaların adreslerini derledik.
Kitaplarla aranız nasıl? Düş kurmayı sever misiniz? Peki ya kitapların gizemli dünyasında bir süreliğine de olsa kaybolmayı deneyimleyenlerin öykülerini merak etmişliğiniz var mı?
Düşlerinizde bir roman kahramanı ile söyleştiğiniz oldu mu peki? Bir ezginin size okuduğunuz bir kitaptan bölümleri anımsattığı olmuştur, öyle değil mi? Vapurda, metroda, otobüste kitap okuyan biri ile karşılaştığınızda keyiflendikçe neşeniz de artıyordur, eminim. Başka yaşar çünkü elinden kitabını düşürmeyen insan, başka başka duyumsar doğaya, hayvana, insana, börtü böceğe baktığında. Öyle birisiniz biliyoruz. Evreni kucaklayıp, sarıp sarmalamak istiyorsunuz anlıyoruz… Tüm derdiniz sevgiyi çoğaltmak, yaşamı şiire katıştırıp düşü yaşam kılmak.
Siz böylesiniz biliyoruz ancak bir de diğerleri var. Onlar düş kurmayı bilmiyorlar, bilemezler, okumuyorlar ki bilsinler… Memleketimizde arası kitaplarla iyi olanların sayısının çok olmadığı bilinen bir gerçek. Her geçen gün de azalıyor. Kitapseverlerin sayısı sevmeyenler ya da ilgi duymayanlardan fazla olsaydı kim bilir nasıl bir ülkede yaşıyor olurduk diye düşünmeden edemiyor insan. Mesela Beyoğlu bugün olduğundan farklı bir yer olmaz mıydı? Kültür- sanatın kalbi idi bir zamanlar, şimdi öyle mi? Tiyatrosu, kitapçıları, sinemaları, sanat merkezleri ile başkaca soluk alınırdı sokaklarında. İstiklal Caddesi boyunca alışveriş merkezleri, AVM’lerin yerinde küçük dükkânlar, pastaneler vardı. Kitapçı dükkânlarından gelen ezgiler eşliğinde yürüdünüz eşe dosta selam vere vere. Sokağın başında durmuş kendi şiir kitaplarını satan şairle söyleşen insanlara rastlardınız mesela. Bir kere az da olsa yeşil ağaç çarpardı gözünüze tramvay yolu boyunca. Şimdi öyle mi? Meydanı gri, sokakları rengini yitirmiş bir Beyoğlu kaldı elimizde. Kitapların büyülü dünyasında kaybolabilmeyi becerebiliyor olsaydık, daha fazla hayal kurabilseydik böyle mi olurdu?
Tabi umutsuzluk bize göre değil. İnsan umutsuz yaşayamaz. Şimdilerle Kadıköy bu boşluğu doldurmaya gayret ediyor olsa da Beyoğlu’nun çoraklaşıyor olmasının hüznünü azaltabildiği söylenemez. Çocuklarımız, Emek Sineması’nda film izlemeyecek, Muammer Karaca’da tiyatro oyunu sahnelendiğini göremeyecek, İnci Pastanesi’nin tarihi mekânında profiterol yiyemeyecekler. Adam Kitapevi yok artık. İstiklal Caddesi’ndeki kitapçıların sayısı da giderek azalıyor. Kültürel mirasın kesintiye uğratılması toplumsal kültürü de güdükleştirecek giderek. Sonuç mu? Doğasını, doğal kaynağını, yaşamını korumaktan aciz, farkındalığı köreltilmiş insan topluluğu. Ona da insan diyebilecek miyiz tartışılır tabi.
Bardağın boş tarafı ile oyalandığımız yeter. Dolu tarafına bakalım ve elimizde olanı korumaya kafa yoralım biraz da. İstanbul’un ayakta kalan kitapçıları var hala. Sahaflarında eski kitap kokusunu içimize doldurabileceğimiz mekânları da güç de olsa yıkım kültürüne direnmeyi sürdürüyor. Olumludan yürüyelim öyleyse vakit buldukça İstanbul’un kitapçılarına uğrayıp, kitaplara dokunup, sayfalarında gezinelim. Sözcüklerini içimize çekip dimağımızın renklerini canlı tutmaya, sol yanımızdaki cevahiri sevgiyle beslemeyi sürdürelim.
İşte, yürüme yolunuz üzerinde, kapısından girip düş dünyanızı şenlendireceğiniz kitapevleri…
Gergedan Kitapevi-Caddebostan
Gergedan Kitapevi İstanbul Anadolu yakasında, Bağdat Caddesi üzerinde bulunan ve tek işi kitap satmak olan bir kitapevi. Adını Enis Batur’un Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı, 80’li yılların sonlarında kısa bir süre yayın hayatında kalan Gergedan Dergisi’nden alır. Sıcacık atmosferi olan ve sadece kitap satarak ayakta durmayı başarabilen bir Kitapevi olması hasebiyle de takdire şayandır. Küçük olması kitap çeşitliliğine halel getirmemiştir. Aradığınız kitabı Gergedan’da bulabileceğinize şüpheniz olmasın, belki hemen olmayabilir, ancak sizin için bulup buluşturup edineceklerine emin olabilirsiniz. Kitapevi’nde söyleşiler de düzenleniyor aklınızda olsun. Facebook sayfasındaki duyurulardan takip edebilirsiniz.
Adres: Caddebostan, Bağdat Cad. Bağdat 268/A, 34738 Kadıköy/İstanbul
Nail Kitapevi-Kuzguncuk
Kuzguncuk sokaklarında dolaşırken, Nail Kitapevi’ni, estetiği ile göz dolduran binasından fark edeceksiniz. Mahalle kültürünü yaşatma konusunda ısrarcı olan Kuzguncuk halkı kitapevine de gözü gibi bakıyor. Kitapçı-kafe tasarımı ilginizi çeken kitabın sayfaları arasında dolaşırken kahvenizi de yudumlamanıza imkân tanıyor. Cam kenarındaki minderli alanlardan birinde oturmayı tercih ettiyseniz sokaktan gelip geçenleri izleyebilirsiniz. İki katlı binada kitap rafları arasında dolanmaktan keyif alacağınız bir atmosferi olduğunu söyleyebiliriz.
Adres: Kuzguncuk, İcadiye Cd. No:32, 34674 Üsküdar/İstanbul
Minoa Kitabevi – Akaretler
Beşiktaş/Akaretler’de bulunan Minoa Kitapevi kitap tadında, kahve kokusuyla bir gün geçirebileceğiniz bir mekân. Kitapevi’nin dekorasyonu da estetik duygusu olan birinin elinden çıkmış, gün gibi ortada. Minoa’da dekorasyon, mimari, sanat, yemek vb. kitapların yanı sıra, Türk ve yabancı birçok yazarın, klasikleri de satışa sunuluyor. Burada yabancı dilde basılan eserleri de bulmak mümkün.
Adres: Vişnezade, Süleyman Seba Cd. 52/A, 34357 Beşiktaş/İstanbul
Robinson Crusoe 389 – Salt Beyoğlu
Birkaç yıl öncesine kadar İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Robinson Crusoe 389 Kitapevi şimdilerde Salt Galata içinde hizmet veriyor. Kitaplar arasında uzun uzun gezebileceğiniz geniş bir mekâna kurulu olan kitapevinde yok yok. Her kategoride kitabı özenle yerleştirilmiş raflarda bulup okuyabilir, ilginizi çekerse de satın alabilirsiniz. Kitaplar arasında dolaşırken sizi izleyen bir satış danışmanı da olmadığında keyifle kitap karıştırma olanağınız da olacak. Kitapçıya uğramışken Salt Beyoğlu’ndaki etkinliklere de katılabilir hemen yan bahçesinde azıcık soluklanabilirsiniz. Kafe’deki fiyatların beklenenin üzerinde olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Adres: SALT Beyoğlu, İstiklal Cd. 136/1, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Homer Kitabevi-Galatasaray
Galatasaray’daki Homer Kitapevi özellikle yurt içinde ve yurt dışında yayımlanmış arkeoloji ve tarih konulu kitapları bulabileceğiniz bir yer. 1995 yılından beri Beyoğlu’nda hizmet veriyor. Fotoğraf ve Felsefe kategorilerinde de hatrı sayılır bir koleksiyon oluşturulmuş. Bu arada Homer Kitapevi çocukları da ihmal etmemiş. Çocuklarınıza İstiklal ’in bir zamanlar kültürel etkinliklerin merkezi olduğu, günümüzde ise daha çok alışveriş ve eğlence merkezi halini aldığını anlattığınız bir gününüzde iseniz bölgede parmakla gösterilecek sayıda az kalmış kitapçılardan biri olan Homer’e uğrayıp birlikte kitap seçebilirsiniz.
Adres: Tomtom, Yeni Çarşı Cd. No:52, 34433, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Akademi Kitapevi 1971- Kadıköy
Kadıköy’de kitapseverlerin buluşma noktalarında bir diğeri de Akademi Kitapevi 1971. Kafe olarak da hizmet veriyor. Yiyecek içecek menüsü de oldukça zengin. Hadi Olca ilk kez Nişantaşı’nda açmış kitapevini sonraları Kadıköy’e taşınmış. Akademi Kitabevi 1971 & Cafe’nin alt katında bir kütüphane de bulunuyor. Sesiz sakin bir mekan olduğundan huzur arayanlar için ideal. İmza günü ve söyleşiye denk geldi iseniz yazar ile tanışıp kitabınızı imzalatabilirsiniz.
Adres: Caferağa, Sakız Sk. 12/A, 34710 Kadıköy/İstanbul
6:45 Dükkan
6:45 yayınlarının kitapevi olan 6:45 Dükkan, bir arkadaşa bakıp çıkabileceğiniz bir yer değil. Kadıköy’deki kitapçı yayınları ile de yayıncılık dünyasında fark yaratan eserlerin baskısını yapıyor. Defolu kitap bölümünde ucuza alabileceğiniz kitaplar da mevcut. Bakmayın defolu dediklerine öyle çok defosu falan da yok kitapların.
Adres: Caferağa, Dr. Esat Işık Cd. No:40, 34710 Kadıköy/İstanbul
Simurg Kitapevi
Beyoğlu’nun kalabalığından uzak bir sokakta sakin sakin kitap karıştırmak ise aklınızda olan Simurg Kitapevi’ne uğramadan geçmeyin. Kitapla haşır neşir iken yakınlarınızda dolaşan kediyi fark etmediyseniz o kendini size fark ettirecektir. İndirim konusunda da hiç sorun yaşamayacağınız bir satış politikaları var. Kitapseveri seven bir kitapevi de diyebiliriz.
Adres: Kalyoncu Kulluğu, Kalyoncu Kulluğu Cd. No: 13/3, 34435 Beyoğlu/İstanbul
YKY Kitabevi-Galatasaray
Yapı Kredi Yayınları’nın İstiklal Caddesi üzerindeki binası yeni görüntüsü ile ilgi çekiyor. Binanın giriş katında bulunan kitap satış mağazası hem ferah hem de raflarındaki kitapların yoğunluğu nedeniyle okuyucu içeri girmekten alıkoyamıyor kendini. İnternet sitesi dururken neden kitapçıya gidelim ki diyenler var ise bu mekâna uğramadan geçmemelerini öneriyoruz. Hem mekân tasarımı hem de kitapların yerleşimi okuyucunun estetik duyumsayışına hitap ediyor. Ayakta olmak sizin için dert değilse raflardaki kitapları uzun uzun inceleyebilirsiniz. Çocuklar için de ayrı bir oda düşünülmüş ve onların sevebileceği bir tasarımla hazırlanmış. Işıklandırma da rahatsız edici değil. Satış personelinin güler yüzlü tavırları ve ilgisi de aradığınız kitaba hemen ulaşabilmenizi sağlıyor. Şiir severler buradaki çeşitlilikten memnun kalacaklardır.
Adres: Müeyyedzade, İstiklal Caddesi No:161, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Ada Kitapevi-Beyoğlu
İstanbul Barosu’nun binasında yer alan Ada Kitapevi aynı zamanda kafeterya olarak da tasarlanmış. Bina uzun süredir tadilattaydı dolayısıyla kitapevi de. Şimdilerde yeni mekan tasarımı ile oldukça keyifli zaman geçirilebilecek bir hal almış durumda. Ada kitap sadece kitap satmıyor, süreli yayınları ve müzik cd’leri de satın alabileceğiniz bir yer.
Adres: Evliya Çelebi, Meşrutiyet Cd. Aslı Han No:10 D:21, 34435 Beyoğlu/İstanbul
Bu kitap evlerini de atlamayın:
Riverrun-Tophane
FiLBooks- Karaköy
Tasarım Bookshop & Cafe-Kadıköy
Kohen Kitabevi- Beyoğlu
Türk-Alman Kitabevi Cafe-Tünel
Pandora Kitabevi-Nişantaşı-Beyoğlu
Kırmızı Kedi Kitapevi- Beyoğlu-Beşiktaş
Patika Kitapevi-Nişantaşı
Assouline-Bebek
Mephisto-Beyoğlu-Kadıköy
D&R Kitapevi-Beyoğlu