Site icon Turizm Günlüğü

Zamanı tutan bir etkinlik: “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara”

Pera Müzesi’nde çağın değişiminin sanatsal izdüşümü ziyaretçilerini bekliyor. “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” başlıklı video yerleştirmesi 5 Eylül – 24 Kasım 2019 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen sanatçı Nicola Lorini’nin “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” başlıklı video yerleştirmesini sunmaya hazırlanıyor. Kilogramın değişen tanımı, internetin ağırlığı gibi güncel konulara farklı bir bakış sunan eser, 5 Eylül – 24 Kasım 2019 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kilogramın sanattaki iz düşümü

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, koleksiyonlarından esinle yeni eserler üreten farklı disiplinlerden sanatçılara bir platform sunmaya devam ediyor. Müzenin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen sanatçı Nicola Lorini’nin “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” (For All the Time, for All the Sad Stones) adlı video yerleştirmesi adını, filozof Marquis de Condorcet’nin metrik sisteme ithafen kullandığı “tüm insanlara, tüm zamanlara” ifadesinden alıyor. Arkeolojik ve kültürel simgelerden beslenen çalışmaları ile tanınan Nicola Lorini’nin yeni eseri, internetin teorik kütlesinin hesaplanması ve kilogramın tanımının değişmesi gibi yakın zamanda bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan önemli gelişmelere sanatsal bir yorum getiriyor.

Ağırlığın ölçüsü değiştiğinden beri hiçbir şey aynı değil

Kütlenin metrik birimi olan kilogram, 1889 yılında platinyum-iridyum alaşımlı bir nesnenin ağırlığı üzerinden modellendi fakat bu nesnenin ağırlığı geçen 129 yıl içinde 50 mikrogram azaldı. Uluslararası Ağırlık ve Ölçü Birliği’nin metrik sistemin geleceğini konuşmak üzere bir araya geldiği Kasım 2018’deki toplantıdan bu yana kilogram, ölçünün değerini değiştirmeyecek Planck sabiti üzerinden tanımlanıyor.

Zamana ve zamanın ürettiklerine çizgi dışı bakış

Video ve sesi odağına alan yerleştirmede, süregelen düşünce modellerini sorgulayan Nicola Lorini, zaman ve tarih anlayışına yakından bakmayı hedefliyor. Dijitalin yükselişiyle birer standart haline gelen gündelik nesne ve maddelerin artık soyut kavramlar üzerinden tanımlandığı tespitinden yola çıkan sanatçı, ziyaretçileri Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor. Materyal üretimi ve bilgi akışının yorumlanması arasındaki gerilime odaklanan eser; kum, silikon ve kemik gibi farklı materyallerden üretilmiş heykellerden oluşuyor.

Müze Salı’dan Pazar’a açık

Pera Müzesi’nin birinci katında yer alan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergi salonunda 5 Eylül’de izleyicilerle buluşacak olan Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara adlı video yerleştirme, 24 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. Sergi kapsamında ayrıca, 7 Eylül tarihinde eseri konu alan bir konuşma gerçekleştirilecek.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 – 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 – 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon Sergisi

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın üç büyük koleksiyon alanından biri. MÖ 2 binden günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu’da kullanılmış başlıca ağırlık ve ölçü aletlerini kapsayan koleksiyon, bu alandaki en önemli birikimlerden biri olarak kabul ediliyor. Arazi ölçümünden her türlü alışverişe, mimarlıktan sarraflığa, denizcilikten eczacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılan ağırlık ve ölçü aletlerini bünyesinde barındırıyor. Gerek dönemler ve kültürlerarası sistem ilişkilerinin, gerekse dönüşümlerin ve sürekliliklerin izlenmesine olanak veren bilimsel bir kaynak niteliği taşıyor. Koleksiyondan kronolojik bir düzenlemeyle sunulan geniş seçki, Anadolu bilim ve kültür tarihinin bu heyecan verici ilgi alanına ışık tutmayı amaçlıyor, ticari pratiklerin köklü geçmişine, kullanılan ağırlık ve ölçülerden yola çıkarak yeni bir bakış sunuyor.

Nicola Lorini

Nicola Lorini kimdir?

Central Saint Martins Sanat ve Tasarım Koleji’nde güzel sanatlar eğitiminin yanı sıra Politecnico di Milano ve Utrecht Sanat Okulu’nda ürün tasarımı eğitimini tamamladı. Yakın zamanda Warburg Enstitüsü, Londra; British Museum, Londra; UAL, Londra ve Tokyo Sanat Üniversitesi için projeler gerçekleştirdi. Son dönemde katıldığı kişisel ve karma sergiler: Cold Stories, Rehearsal, Milano; Insonne, Sonnenstube, Lugano; Placido, Dimora Artica, Milano; Stand By Me, Pelagica, Milano; Bonis Bona, Malis Mala, t-space, Milano; Ben Tanıdık Bir Yabancı, Adana Arkeoloji Müzesi, Adana; Take Me Out, 97 Graham Road, Londra; Metadata, Lethaby Gallery, Londra; Annihilation Event (prototype), Tate Modern Switch House, Londra; Taiyr, ex chiesa di San Pietro in Atrio, Como; Complex Topography, Ritsurin Garden, Takamatsu.

Exit mobile version