Amazon ormanlarında Ocak-Ağustos arasındaki dönemde 72.800 noktada yangın çıktı. Bu geçen yıla göre yüzde 83’lük bir artış demek. Yetkililer yangınların bir kısmının tarım arazisi açmak için çıkartıldığını söylüyor.
Uydu fotoğraflarını inceleyen Brezilya Uzay Araştırmaları Enstitüsü INPE bölgede Ocak ile Ağustos ayları arasında 72,800 yangın noktası tespit etti. Bu, geçen yıla göre yüzde 83’lük bir artışı temsil ediyor.
INPE’nin verilerine göre 2018’de yok olan ormanlık alanların toplam büyüklüğü 7,500 kilometrekare. Bu da geçen yıla göre yüzde 65’lik bir artış anlamına geliyor.
‘Bolsonaro döneminde ormansızlaşma üç kat arttı’
Brezilya Hükümeti, Amazon politikaları nedeniyle ağır eleştiri altında. Aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun göreve geldiği Ocak’tan bu yana ormansızlaşmanın daha da artarak üç katına çıkacağı tahmin ediliyor.
Bolsonaro INPE’nin bu verilerinin “siyasi” olduğunu ve kurumun başkanı Ricardo Galvao’nun hükümete ve Brezilya’ya zarar vermeye çalıştığını savundu.
Avrupa fon akışını durdurdu
Yakın bir zaman önce Almanya ve Norveç hükümetleri ormansızlaşmayla mücadele için kurulan Brezilya Amazon Fonu’na yardımlarını durdurdu. Norveç son 10 yılda bu fona 1,2 milyar dolar aktardı.
Bolsonaro, bu ülkelerin yardımı durdurma kararına “Parayı nasıl istiyorlarsa öyle kullansınlar. Brezilya’nın bu paraya ihtiyacı yok. Amazon Brezilya’nındır” diye tepki gösterdi.
‘Yüzbaşı Testere’ iklim savunucularını dinlemiyor
Amazon ormanlarının yüzde 60’ı Brezilya’da. Uzmanlar büyük miktarlarda karbon depolayan ormanların korunmasının iklim değişikliğiyle mücadelede yaşamsal önemde olduğunu söylüyor.
Bolsonaro 1988 Anayasası’na aykırı olmasına rağmen yerlilere ait koruma altındaki alanlar dahil Amazon’daki doğal kaynakların işletmeye açılmasını savunuyor. Brezilya lideri seçim kampanyasında bölgede madencilik yapılabilmesi ve tarım işletmelerinin kurulabilmesi için yasa çıkarma sözü verdi.
Çevreci gruplar, emekli bir subay olan Bolsonaro’ya bu politikaları ve çevre koruma kurumu Ibama’nın bütçesinde yaptığı önemli kesintiler nedeniyle “Yüzbaşı Testere” diyor.
Kaynak: BBC Türkçe