Bu hafta sonu özellikle İstanbullular için yakınlığıyla çok özel bir kaçış rotası olan Abant & Gölcük & Yedigöller üçlüsünün tüm o harika renklerini görmek için yollara koyuluyoruz. Eşine az rastlanır bu doğa harikası yerleri #TGilekeşfet ‘meye hazır mısınız? Her şey tamamsa yolculuk başlasın o zaman… (:
Dünyanın En İyi 10 Kaçış Oteli için tıklayın.
Huzur deyince birçoğumuzun aklına istisnasız tabiat ananın o eşsiz güzellikleri geliyor. Hal böyle olunca da bizimde ilk düşündüğümüz gezi rotası Abant & Gölcük & Yedigöller oluyor. Dört mevsim boyunca doğanın bin bir türlü renklerine şahit olabileceğiniz bu rotalardan güzel tavsiyelerle döndüm. Günün sonunda ani bir kararla burada olmak isteyeceğinizden hiç şüphem yok.
Çevrenizde bazı kimselerin ‘Yapılacak hiçbir şey yok’ deyişlerine aldırış etmeyin. Çünkü bu iş birazda ne beklediğiniz ve ne istediğinizle alakalı. Bir doğa severseniz diğerleri için boş gözüken bir yerde yapabilecek çok şey bulabilirsiniz. Bu konuya açıklık getirdiğimize göre hadi şimdi “Rotalar hakkında genel bilgiler, ne zaman gidilir, nerede kalınır, neler yapılır ve gezilecek yerler” sorularının cevaplarını birlikte bu satırlarda bulalım.
Ellerinizin doğaya değeceği 10 ekolojik otel ve yaşam çiftliği için tıklayın.
ABANT & GÖLCÜK & YEDİGÖLLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER
1. ABANT GÖLÜ
Abant Gölü, Bolu’nun Mudurnu ilçesinin Kuzeydoğu bölümünde yer alıyor. Düzce, Sakarya ve Zonguldak ile bağlantılı bir noktada olmasından dolayı fauna ve flora açısından oldukça zengin. Uzunluğu yaklaşık 900 metre, derinliği 18 metre olan Abant Gölü, alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölü. Küçük bir tatlı su gölü olması ve sahip olduğu benzersiz bitki örtüsü ona Tabiat Parkı statüsünü kazandırmış.
Meşe, köknar, dişbudak, çam, kavak, kayın ve gürgen ağaçlarının, dağ çiçeklerinin, meyveli bitkilerin arasında huzur bulduğunuz, bol bol oksijen soluduğunuz Abant Gölü ve çevresinde; piknik, kamp, bisikletle tur, trekking, sportif olta balıkçılığı, yamaç paraşütü ve daha birçok etkinlik yapabiliyorsunuz. Yaban hayatı açısından da çeşitlilik barındıran bölgenin dağlık kesimlerinde de ötücü kuşlar, ayı, geyik, çakal, yaban domuzları, tilki, karacalar yer alıyor.
2. BOLU GÖLCÜK GÖLÜ
Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere internette ve sosyal medyada gördüğümüz o meşhur evin bulunduğu yer Bolu Gölcük Gölü. Peki, görüntüsüyle bizleri mest eden bu ev kime ait? Gördüğümüz bu ev aslında küçük bir köşk, Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı devlet konuk evi. Yani devlet yetkililerinin misafir edildiği bir ev. Bizim gibi sıradan vatandaşlar için giriş izni yok ne yazık ki. 🙁
Gölcük Gölü, özellikle bilmeyenler için Abant Gölü ve isminden dolayı Kocaeli Gölcük ile karıştırılıyor. Ama adını aslında Bolu’nun merkez ilçesine bağlı Gölcük Köyünden alıyor.
Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen en güzel 10 köyü için tıklayın.
İçerisinde eşsiz göl ve doğa manzarasını izleyebileceğiniz seyir terasları, yürüyüş parkurları, piknik ve kamp alanları mevcut. Ayrıca bisiklet, ginger veya golf araçlarıyla da güzel bir gezinti gerçekleştirebiliyorsunuz. Suni olarak yapılmış bu set gölünün etrafında ise bir restaurant, kır lokantası, kafeterya, büfe, mescit ve bungalov tipi konaklama tesisleri yer alıyor.
Türkiye’nin en güzel 10 bungalov oteli yazısı için tıklayın.
3. YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI
Yedigöller Milli Parkı ise Batı Karadeniz diyebileceğimiz bölgede oldukça engebeli bir arazi üzerinde yer alıyor. Böylesine güzel bir yere gitmeye karar verirseniz iki seçeneğiniz var; ya özel aracınız olmalı ya da gezi turları düzenleyen firmaları tercih etmelisiniz. Aksi halde toplu taşıma ile ulaşım olmadığı için taksi seçeneği size pahalıya patlayacaktır.
1.642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmış. Kuzeyden güneye 1.500 metre mesafede sıralanmış irili ufaklı 7 heyelan set gölünden meydana geliyor. Milli park bünyesinde bulunan bu göllerin isimleri ise şöyle: Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl. Göllerin en büyüğü olan Büyükgöl’ün en derin yeri 15 metre. Deringöl, 20 metre uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl’e bağlı. Platonun en geniş gölü ise Nazlıgöl.
Bölge başta da söylediğim gibi engebeli bir arazi olduğu için çok fazla mekan bulunmuyor, olanlarda küçük çaplı. Bu yüzden yanınızda atıştırmalık veya piknik malzemeleri almanızda fayda var. Yedigöller’e gelirken yol kenarında rastlayacağınız kısa süreli dinlenebileceğiniz çay evleri, gözlemeci ve köy ürünleri satan bu çok şirin kulübeler de keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Yollar oldukça virajlı aman dikkat!
Çok sayıda bitki ve yabani hayvan türüne sahip olan Yedigöller’de Mayıs-Eylül dönemlerinde ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapılmakta. Öte yandan değişik arazi şekilleri, yürüyüş yolları, şelaleleri ile piknik, dinlenme, fotoğraf çekme, spor yapma ve kamp kurma gibi doğal etkinlik cenneti diyebilirim. Özgür ruhlular çadır ve karavanları hazırlayın, kamp yapmaya gidiyorsunuz! (:
Kamp yapmak için en iyi 6 adres için tıklayın.
NE ZAMAN GİTMELİ?
Biz metropol sakinleri yeşil renge hasret olduğumuz için doğa gezilerini genellikle yaz aylarına getirmeyi tercih ediyoruz. İlk Bolu keşif gezime aylardan Ağustos denk gelince her mevsimde ayrı bir güzel olduğuna inandığım bu rotanın o yemyeşil görüntüsünün keyfini çıkardım. Tabiri caizse gözlerim bayram etti. Ancak Abant & Gölcük & Yedigöller üçlüsü için ‘rotalara göre mevsim uyarlaması’ yapacak olursam ben kesinlikle bu şekilde bir gidiş planı oluştururum: (Gözünüzde canlanması için yandaki kolaja bakabilirsiniz.)
- Kuş cıvıltılarıyla uyandığınız, gün ışığı huzmelerinin sizi yavaş yavaş ısıttığı ve yemyeşil bir huzurun kapılarını aralayabileceğiniz ilkbahar ve yaz aylarında Abant Gölü,
- Buzun, mavi ve beyazın o görkemli görüntüsüyle kar hasretini giderebileceğiniz kış aylarında Bolu Gölcük Gölü,
- Kızıl, turuncu, sarı tonlarıyla mistik bir yolculuğa çıkmışsınız gibi hissedeceğiniz sonbahar aylarında Yedigöller…
Ben rota ve mevsim tercihlerimi bu şekilde yaptım. Tabii siz istediğiniz ve sevdiğiniz mevsimde dilediğiniz gibi bu rotalara gidebilirsiniz. Ama doğa koşullarını düşünerek yanınıza alacağınız ekipmanları bu kritere göre oluşturmayı unutmayın.
NEREDE KALMALI?
Doğaya geldiniz, o yüzden lüks otellerde konaklamayı bir kenara bırakın. Rotanızı kaliteden ödün vermeyen, mimari yapısıyla doğaya uygun, mütevazi, bölgenin yıldızlı otellerine çevirebilirsiniz. Ben öyle yaptım ve doğa içinde huzurlu bir konaklama için Abant Palace Hotel‘i tercih ettim. Kapalı havuz, jakuzi, sauna, SPA, çocuk oyun alanları, aktivite hizmetlerinin yanı sıra açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği ihtiyaçlarınızı hayli hayli karşılıyor. Yalnız içeceklerin ücretli olduğunu unutmadan söyleyeyim. Ve bir de havuza girebilmek için bonenizi yanınızda götürün yoksa ona da ücret ödemek durumunda kalırsınız. (:
Taksim International Group Hotels bünyesinde bulunan Abant Palace, önünde Abant Gölü arkasında yemyeşil bir ormanla çevrili. Ben standart göl manzaralı bir odada kaldım. Ve şunu söyleyebilirim ki kuş cıvıltıları, güneşin ilk ışıklarıyla parlayan bir göl ve tertemiz bir doğa paha biçilemez. Hatta şöyle betimleyeyim: Uzun yıllar önce TRT ekranlarında izlemeye doyamadığımız, “Şuraya da küçük mutlu ağaçlar yapalım” güzellemeleriyle benim de çocukluğumun unutulmaz isimlerinden efsane Ressam Bob Ross‘un o ünlü tabloları gibi bir gerçek rüyaya uyanıyorsunuz… Siz de bu gerçek tabloyu izlemek istiyorsanız Abant Palace Hotel’i tercih edebilirsiniz.
Bunun dışında yine aynı bölgede yer alan ve aynı otel grubuna ait Abant Köşk Hotel’de de kalabilirsiniz. Abant’ın birbirinden güzel diğer konaklama tercihleri ise şöyle:
- Büyük Abant Oteli
- Abant Dört Mevsim Konağı
- Abant Göl Evleri
- Abant Lotus Otel
- Abant Aden Boutique Hotel & Spa
- Kamp alanları ve birçok pansiyon
Bolu Gölcük Gölü’nde konaklama:
- Gölcük Kır Evleri
- Gölcük Tabiat Parkı yakınındaki oteller ve pansiyonlar
Yedigöller Milli Parkı’nda Konaklama:
- Milli Park içinde bulunan 18 üniteden oluşan toplam 72 yataklı bungalov evlerde konaklama ve restoran hizmeti veriliyor.
- Göllerin izinli alanlarında kamp için ayrılmış bölümlerde kamp yapılabilir.
- Hindiba Doğa Evi
- Yedigöller Aile Pansiyonu
- Habitat Mesire Evleri
- Sakintepe
- Bolu merkezdeki oteller (Bolu Termal Otel, Highway Otel, Hampton By Hilton Bolu…)
GEZİLECEK YERLER
Abant
Abant Gölü’nün çevresi dışında aracınızla gezebileceğiniz diğer yerler:
- Yürüyüşe ve çadır kurmaya elverişli Ömerci Yaylası ve Sinekli Yaylası,
- Sesiyle huzur bulacağınız Samandere Şelalesi ve Güzeldere Şelalesi
- Yıldırım Beyazıt Camii, Süleyman Paşa Camii, Saraçhane Camii,
- Yöreye özgü ürünleri bulabileceğiniz Abant Köy Ürünleri Satış Merkezi,
- Tabiat Müzesi
- Abant ziyaretçi tanıtım merkezi…
Bolu Gölcük Gölü
- Göl çevresindeki yürüyüş parkurları
Yedigöller Milli Parkı
- Kapankaya Seyir Terası
- Atmaca Seyir Terası
- Anıt Çam Ağacı
- Yedigöller Şelale