Büyükada’da, Adalar’daki ulaşım sorunlarının masaya yatırıldığı “Adalar Ulaşım Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştay’da sorunlar altı başlık altında ele alınırken, atlı ulaşımın kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda uzlaşmaya varılamadı. Çalıştay raporu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi‘nin işbirliğiyle Adalar’daki ulaşım sorunlarının ele alınarak yol haritasının belirlenmesi amaçlı Büyükada’da “Adalar Ulaşım Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştay’a, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, hayvan severler ve akademisyenler katıldı. Adalar’daki ulaşım konusunda belirlenen sorunlar altı başlık altında tartışıldı. Çalıştay raporu, çözüm önerileri ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak.
Uzun süredir Adalar’daki fayton taşımacılığı, motor taşımacılığı ve akülü araçlar ile gündemde olan Adalar’daki Adalar içi ve dışı ulaşım konusu “Adalar Ulaşım Çalıştayı”nda detayları ile ele alındı. “Ada İçi Ulaşım” oturumunda yapılan görüşmeleri aktaran Prof.Dr. Haluk Gerçek, esas sorunu yaratanın Ada’ya gelen turistler olduğunu vurguladı. Gerçek sözlerini şöyle sürdürdü,
“Toplu ulaşım sistemleri kurulmalı”
“Adanın kültürü ve mirasıyla ilgili yönlendirme eksikliği var. Ayrıca, faytonlar Ada içi ulaşımda yeterli değil, faytonlara talebin fazla olması atlara daha çok yük bindiriyor. Alternatif toplu ulaşım sistemleri kurulmalı. Ada sakinleri, faytonların kaldırılmasını istemiyor. Ancak yönetilebilir ölçüde sayılarının azaltılması gerekiyor. Bisikletler konusunda da denetimsizlik söz konusu. Bisikletin girmesinin yasak olduğu yerlerde bisiklet kiralamaları yapılıyor.”
“Bisiklet yolları düzenlenmeli”
Doç.Dr. Eda Beyazıt’ın moderatörlüğünü yaptığı “Yaya Ulaşımı, Bisiklet ve Akülü Araç Kullanımı” oturumunda ise temel sorunun yönetmenliklerin dışına çıkıldığı ve bunun kaosa sebebiyet verdiği saptandı. Akülü araç sayısının artmasının sorun yarattığı bunun için toplu taşımanın geliştirilmesi çözüm önerileri arasında yer alırken Beyazıt, “Ada’nın kapasitesinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bisikletlerin merkezi alanlara girmemesi, alternatif güzergâh ve sınırlar çizilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Adalar’daki fayton sorunu konusunda uzlaşma yok
“Hayvan Hakları ve Çevre” oturumuna başkanlık yapan Prof.Dr. Murat Arslan, Ada sakinlerinin faytonculuğun bir kültür olduğunu ve devam etmesini istediklerini belirtti. Arslan, şunları ekledi,
“Atlı faytonların denetlenmesi konusunda faytoncular, STK temsilcileri ve Ada sakinleri hemfikir. Bazı STK temsilcileri ise faytonculuğun bir eziyet olduğunu ve kaldırılması gerektiğini savundu. Ayrıca faytonculuk ve elektrikli sistemler entegre bir biçimde çalışması da Ada sakinleri tarafından önerildi.”
Çalıştay’daki tartışmalarda faytonların kalması konusunda gerilim çıktı. Konuşmacılardan bazıları “Faytonlar kaldırılsın” derken bazıları ise “Faytonlar kalkarsa Adalar’ın özgün yapısı bozulur” dedi. Hayvan Severler Derneği üyeleri, “Bütün atları bize verin bakımlarını biz üstlenelim. Atlara eziyet etmeyin, hayvanları sömürmeyin ve ölmelerine neden olmayın” diye görüş bildirirken, faytonculardan biri söz alarak,
“20 yıldır sadece bir atım öldü, o da hastalıktan. Gelin atların temel ihtiyaçlarını beraber yapalım. Yer sorunu var. Biz de diyoruz gelin hayvan haklarını birlikte koruyalım ama siz faytonlar tamamen kalksın derseniz bu iş böyle olmaz. Buradaki esnafı ve turizmi öldürürsünüz. Dünyanın birçok yerinde var bu. Adayı bitirirsiniz. Bu hatadan dönün. Ada motorize edilmesin eğer motorize edilirse sit alanından çıkarılır ve Yassıada gibi betonlaştırılır” diye konuştu.
Dedetaş’tan gece seferi ve express sefer düzenlemesi müjdesi
Şehir İçi Hatları Genel Müdürü Sinem Serhan Dedetaş’ın başkanlığında yürütülen “Adalar Arası ve Ana Karaya Ulaşım” oturumunda ise Adalar arası sefer sıklığının artırılması gerektiğine değinildi. Dedetaş, “Gece seferlerinin düzenlenmesi ve ana karaya express sefer düzenlenmesi istendi. Bu konuda çalışmalarımız olacak” dedi.
Kaynak: Derleme-Sözcü/Fatma Vurgun, Gazete Duvar/Ferhat Yaşar