1980’li ve 90’lı yıllara damgasını vuran, ülkemizin efsane müzik festivalleri arasında yer alan Çeşme Festivali, “Müzik&Kültür Duraklarıyla” yeniden hayata geçiyor. “Ege’nin İki Yakası” teması ile yeniden hayata geçen Çeşme Festivali Basın Toplantısı Ilıca Otel’de gerçekleştirildi.
Yıllar önce Çeşme Festivali’nde rehberlik yaptığı dönemlerdeki kartı ile sahneye çıkan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Lara Fabian’ın adresini verdiği kağıdı ve Georges Moustaki’nin kendisine yazdığı mektubu göstererek, “Bir mavi büyü ile birbirine bağlanmış, ortak kaderleri, zengin kültürleri ile iki güzel milletin Çeşme’deki buluşması olan Çeşme Festivali’ni 25 yıl sonra hayata geçirmek benim için tarif edilemez bir heyecan ve mutluluk” dedi.
Bu yıl 18-22 Eylül tarihleri arasında Çeşme Belediyesi tarafından yeniden hayat bulacak olan Çeşme Festivali, Çeşme Yarımadası’nda büyük bir heyecanla ve zengin bir programla gerçekleşiyor.
5 GÜNLÜK PROGRAM
‘Ege’nin İki Yakası’ teması ile birbirinden değerli isimlerin ve grupların sahne alacağı festival, tarih, dans, müzik ve yemek kültürü buluşmalarına ev sahipliği yapıyor olacak. Ilıca, Alaçatı, Ildırı, Çiftlikköy ve Reisdere gibi Çeşme’nin en özel beldelerinde gün boyu devam eden etkinlikleri takiben her akşam ünlü isimlerin yer aldığı dev bir konser yer alıyor. Ege’nin karşı kıyılarından da esintiler bulunan 5 günlük programda Yunanistan’dan gelen Eleftheria Arvanitaki, Solon Lekkas gibi müzik grupları, Maria Ekmekçioğlu, Georgia Kofinas gibi ünlü şeflerin yemek atölyeleri yer alıyor. Festivalde ayrıca Sunay Akın ile Ege öykülerinden, Hüsnü Şenlendirici ile halk dansları topluluğu gösterisine, Ankara Devlet Opera ve Balesi ‘Zorba’ gösterisinden, Yeni Türkü konserine kadar tüm etkinliklere ücretsiz olarak katılmak mümkün.
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, özlemle anılan ‘Çeşme Festivali’ni yeniden canlandırmanın mutluluk ve gururunu yaşadıklarını ifade ederek şunları söylüyor: “Çeşme Yarımadamız için yeniden değer yaratarak müzik ve kültürün başrolde olduğu uluslararası bir festival için yola koyulduk. İlk yılın teması olan ‘Ege’nin İki Yakası’ sayesinde yerel kültürümüz ve değerlerimizle halkımızı kucaklayıp birleştirerek öz kültürümüze sahip çıkacağız; ayrıca Yunanistan’dan gelecek müzisyenler ve aşçıları ağırlayacağız. Çeşme’nin tarih, müzik, dans ve yemek kültürlerini hem yerel halkımıza hem de misafirlerimize yaşatmanın keyfini hep birlikte yaşayacağız”
“BÖLGE KÜLTÜR VE SANAT DESTİNASYONU HALİNE GELECEK”
Çeşme Festivali ile bölgenin en güzel zamanı olan Eylül ayında bölgeyi, kültür ve sanat destinasyonu haline getirmek olduğunun da altını çizen Ekrem Oran, “Eylül ayının en güzel zamanında gerçekleşecek olan festival tüm sanatseverleri, bölgenin en güzel mevsiminde, kültür ve sanatla buluşmaya davet ediyor” dedi.
Basın toplantısındaki konuşmasında; nezaketi ve şair kişiliği ile Türk siyasi hayatında yeri doldurulamayacak olan Merhum Başbakanımız, halkın onu bağrına bastığı ismiyle Kara Oğlan, Bülent Ecevit’in 1947 yılında kaleme aldığı Türk – Yunan şiirinin;
aramızda bir mavi büyü
bir sıcak deniz
kıyılarında birbirinden güzeliki milletiz
bizimle dirilecek bir gün
Ege’nin altın çağı
yanıp yarının ateşinden
eskinin ocağı
dizelerini okuyarak, “Ege’nin Altın Çağı’nın dirilmesine, dostluğumuzun ve ticari ilişkilerimizin pekişmesinde etkisi olacağına yürekten inanıyoruz” dedi. Başkan Oran, Sakız Çeşme Feribotları, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) ve Çeşme Esnaf Odası’na (ÇESO) bağlı tüm otellerde yüzde 50 konaklama imkanını da müjdeledi.
Basın toplantısının ardından Café Aman İstanbul’un solisti Stelyo Berber, Kırıka’nın solisti Salih Nâzım Peker, Şinadika’nın solisti Antonia Persidou’nun birlikte hazırladığı özel performansı ile izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.
8 bin yıllık yerleşimin izleri, bugüne kadar ev sahipliği yaptığı İyon, Lydia, Pers, Pergamon Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi sayısız medeniyetleri ile zengin kültürüne tanıklık edeceğiniz; tarih, sanat ve lezzet dolu bir keşif yolculuğu, Çeşme Festivali’nde sizleri bekliyor.