İstanbul’da taksici esnafının açtığı davada hazırlanan bilirkişi raporunda, Uber’in haksız rekabete yol açtığı savunuldu.
İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası ve Birleşik Taksiciler Derneği, cep telefonu uygulamasıyla ulaşım hizmeti veren Uber’e erişimin engellenmesi ve ‘haksız rekabetin tespiti’ için dava açmıştı.
Davanın görüldüğü İstanbul 10’uncu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gönderilen bilirkişi raporunda, Uber’e bağlı araçların vergi verdiği, beyanda bulunduğu, fatura kestiği bilgisine yer verildi.
“HAKSIZ REKABET” TESPİTİ
Taksi hizmeti ile Uber XL hizmeti arasında ulaştırma ve taşıma açısından anlamlı bir fark tespit edilmediği dile getirilen raporda ‘Uber’in, özellikle Uber XL’ın D2 operatörleri bakımından ve fiili uygulama açısından ele alındığında, bunlar için müşteri bulma için olmazsa olmaz nitelik taşıdığı, dolayısıyla uygulamanın salt bilgi teknolojileri hizmeti olarak nitelendirilemeyeceği, taşımacılık ile bilgi teknolojileri hizmeti kombinasyonu bağlamında taşımacılık sektörü içinde de değerlendirilebileceği, sektör bilirkişisinin de değindiği üzere D2 operatörlerinin taksicilik hizmeti gibi kullanıldığı, bunun ise açıkça yetki belgesini, amacı dışında kullanma ve başkasını faaliyetlerinden yararlandırma şeklinde ilgili düzenlemelere aykırılık teşkil ettiği, bunun da TK M. 55/1-e anlamında iş şartlarına uymamak şeklinde haksız rekabet oluşturacağı’ aktarıldı.
TAKSİCİLER MEMNUN
Diken’in haberine göre İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, raporun lehlerine olduğunu belirterek 50 bin taksici olduğunu, 250 bin kişinin sektörden ekmek yediğini aktardı. Aksu, “Elbette ki sektörümüzü el birliği ile temizleyeceğiz ama hiç kimseye de kuruma da oluşuma da yem etmeyeceğiz” dedi.
Taksicilerin Uber’e erişimin engellenmesi talebiyle açtığı dava 16 Ekim’de devam edecek.