Site icon Turizm Günlüğü

Tunceli’yi ve Munzur Vadisi’ni keşfetmeye hazır mısınız?

Tunceli gezi rehberi

Gezgin ruhuyla seyahat etmek belki de birçoğumuz için bir hayal. Geçim sıkıntısı, yoğun iş temposu derken ‘şöyle bir gezip yeni yerler keşfedelim’ demek bile gözümüzde büyüyor artık. İşte bu tek düze hayat biçiminden sıkılanlara güzel bir haberim var! Tunceli gezi rehberi

Türkiye’de deneyim odaklı seyahat planlamalarıyla özel bir yere sahip olan Dünya Değişmeden, 27-29 Eylül 2019 tarihleri arasında ‘memleketim diyenler için’ Ülkü Sevener rehberliğinde Tunceli ve Munzur Vadisi gezi turu düzenliyor.

Dünya Değişmeden ile Tunceli’yi ve Munzur Vadisi’ni keşfetmeye tamamsan işte tur detayları:

1. Gün: Güzel bir uçuşun ardından Elazığ’a varış. Muratçık’a hareket. Feribot ile Çemişgezek’e geçiş ve Çemişgezek gezisi: Çemişgezek Köprüsü, Uzun Hasan Türbesi ve Yelmaniye Camii ziyaretleri. Yerel bir lokantada öğle yemeği. Ağuiçen Alevi Ocağı’nı ziyaret. Tunceli’ye hareket. Otelde akşam yemeği ve konaklama (Grand Şaroğlu Hotel).

2. Gün: 1550 endemik bitki türünü barındıran eşsiz güzellikteki Munzur Vadisi’ni görmek üzere hareket. Yol üstünde Ana Fatma Makamı’nı ziyaret. Derin ve kayalık bir vadinin içinde yer alan Halbori Gözeleri’nde kısa bir yürüyüş. Munzur Vadisi gezisi ve Türkiye’nin ilk komünist partisinden başkan çıkaran ilçe olma özelliği taşıyan Ovacık’a hareket. Yerel bir lokantada öğle yemeği ve otele dönüş.

3. Gün: Hozat’a hareket. Yol üstünde koçbaşlı mezar taşlarının görülmesi. Yerel bir lokantada öğle yemeği. Geçimli Köyü’ne hareket ve Ergen Kilisesi gezisi. Düzgün Baba ziyareti. Plajlarıyla ünlü Kutu Deresi’ne hareket ve çay molası. Cemal Süreya’nın sürgün edildiği Pülümür gezisi. Tunceli’ye dönüş. Tunceli Cemevi ziyareti ve dede ile sohbet. İstanbul’a dönüş.

Tunceli gezi rehberi

Tunceli ile ilgili küçük bilgiler içeren hazırladığım gezi rehberini de aşağıda okuyabilirsiniz…

Doğu Anadolu Bölgesi’nde doğal sınırların çevrelediği ama zengin bir kültür sentezini de içinde barındırdığına şahit olacağınız Tunceli’ye gitmek için bavullarınızı şimdiden hazırlayın. Ve size ‘Ne işin var orada’ diyenlere de hiç kulak asmayın. Tarihi geçmişi Kalkolitik Çağa kadar uzanan ve MÖ. 5500-3500’de yerleşimlerin bulunduğu, yazılı tarihi İşuva (Hurri-Mitanni) adıyla anılan Tunceli (yöresel adıyla Dersim), bio-çeşitlilik açısından çok zengin bir yer.

Kuzeyinde ve batısında Munzur Dağları ile Karasu Irmağı mı dersiniz, doğusunda Bingöl Dağları ve Peri Suyu m dersiniz, güneyinde Keban Baraj Gölü mü dersiniz her coğrafi-beşeri oluşum var. Endemik bitki örtüsüyle fotoğraf ve doğa severlere eşsiz bir peyzaj görüntüsü sunan Tunceli, Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en küçük aynı zamanda da en az nüfusa sahip olan bir ili. Tunceli gezi rehberi

Yaban hayatı meraklıları için de Çengel Boynuzlu Keçi ve Bezuvar isimli iki tür dağ keçisi ile av kuşlarından Ur Kekliği, kırmızı benekli alabalık bu yöreye özgü ilginç ve nadir yaban hayvanı türleri bilgisini vermeyi unutmayalım.

Tabii gastronomi açısından da yöresel yemekleri şuraya not düşüyorum: Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila, Gulik, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği, Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside.

Tunceli’nin gezilecek yerleri: Munzur Vadisi Milli Parkı, Tahar Çayı ve Köprüsü, Pertek Kalesi, Til Höyüğü, Çelebi Ali Camii, Mazgirt Kalesi, Elti Hâtun Câmii, Baysungur Câmii, Nazımiye Dereova Şelalesi, Karagöl Çağlayanı, Mazgirt Kaplıcası.

‘Memleketimin taşı toprağı altın’ düşüncesiyle ötekileştirmeyi azaltmayı, daha çok seyahat ederek ve daha çok insan tanıyarak kalıpları yıkmayı hedefleyin. Ha bir de ‘zaman yok, para yok’ diye sürekli bir şeyleri ertelemeyi bırakın ve her zaman plansızlığı planlayın dostlarım.

Exit mobile version