Dünyayı gezerek para kazanmanın 5 yolu

Last Updated on 2 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Son yıllarda işinden istifa ederek dünyayı gezmeye başlayan birçok kişinin hikayesini haberlerde ve sosyal mecralarda görmeye alıştık. Genellikle üniversite mezunu olan ve beyaz yakalı hayata isyan ederek yola çıkan bu kişiler hakkında en çok merak edilen şey nasıl para kazandıkları ve seyahatlerini nasıl finanse ettikleri. İşte tam burada sizlere meslekler üstü bir olgu olarak “Digital Nomad” kavramını tanıtmak ve farklı bir yaşam tarzı hakkında fikir vermek istiyorum.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan “Digital Nomad” Türkçe karşılığı ile “Dijital Göçebe” olmak yeni ve popüler bir çalışma şekli. Bu sistemde çalışanlar laptop, elektrik ve internet olduğu sürece mekan bağımsız olarak her yerden çalışıp para kazanabiliyorlar. Sabit bir ofise, sabit çalışma saatlerine mahkum olmak artık geçmişte kaldı. Dijital göçebe olmak hakkında daha fazla bilgi almak ve bu hayatı yaşayan birinden dinlemek isteyenler aşağıdaki videoyu izleyebilirler.

İşte Dijital Nomad olarak para kazanmanın 5 farklı yolu:

1. İçerik Üreticiliği

Benim de içinde bulunduğum, İngilizcesi “Content Creator” olarak geçen konsept ile başlamak istiyorum. Bu başlık altında herkesin ilk aklına gelen seyahat blog’u yazmak oluyor. Nitekim doğru bir tespit çünkü seyahat eden birçok kişi gezdiği gördüğü yerlerle ilgili içerikler üretiyor. Ancak sadece seyahat ile kısıtlı kalmaya da gerek yok. Yemek, yaşam, sağlık, spor gibi birçok alanda gezilen yerlerden de esinlenerek ve yeni şeyler öğrenerek orijinal içerikler üretmek mümkün.

İçerik dediğimizde genellikle blog yazıları düşünülse de aslında bu video üretmek, fotoğrafçılık gibi alanları da kapsıyor. Hem kendi birikimlerinizi hem de yeni ülke ve şehirlerde edindiğiniz tecrübeleri birleştirerek ilgi çekici içerikler üretebilir ve zaman içerisinde bu yolla para kazanmaya başlayabilirsiniz. Sadece bu sürecin sabır ve zaman istediğini unutmamak gerekiyor. Eğer yapmaktan mutlu olduğunuz iş buysa asla vazgeçmeyin ve hayallerinizi takip edin!… Örnek bir blog incelemek isterseniz www.vovidi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

2. Yazılım

Yazılımcı olmak Digital Nomad olmak için en uygun mesleklerden biri. Bilgisayarınız yanınızda olduğu sürece deniz kenarında bir şezlongda, ormanda bir bankta ya da güzel manzaralı bir kafede çalışmayı kim istemez. Üstelik çalışma zamanınız, yeriniz, iş ortamınız, etrafınızdaki kişiler tamamen sizin seçiminiz. Aldığınız işleri zamanında teslim ettiğiniz sürece günün hangi saatinde nerede çalıştığınız kimseyi ilgilendirmiyor ve bu gerçekten büyük bir özgürlük. Eğer hali hazırda yazılım konusunda tecrübeliyseniz mesleğinizi başka ülkeleri gezip görürken de yapmaya devam edebilirsiniz.

3. Tasarım

Dijital göçebeler arasında en popüler mesleklerden biri de tasarımcılık. Tasarımcı Nomad’lar aynı zamanda bu çalışma şeklinin yaratıcılığı artırdığına ve yeni işler üretmede ilham verdiğine inanıyor. Yeni insanlarla, kültürlerle tanışmak, dünyanın farklı renklerini tanımak tabi ki kişinin ufkunu genişletiyor ve hayal gücünü zenginleştiriyor. Bu yüzden gittiğiniz ülkelerde bol bol tasarımcı dijital göçebe ile karşılaşmak mümkün.

4. Danışmanlık

Özellikle pazarlama, psikoloji gibi alanlarda online ortamlar üzerinden danışmanlık yapmak günümüzde yükselen iş kollarından biri. Sadece işi yapanlar değil, hizmet alan kişi veya firmalar da bu çalışma şeklinin avantajlarından faydalanıyor. Bu tarz ortaklıklar her iki tarafa da hem zaman kazandırıyor hem de mekan özgürlüğü tanıyor. Danışmanlık aslında çok geniş bir kavram. Burada iş biraz sizin deneyiminize, yaratıcılığınıza ve iş bağlama yeteneklerinize bakıyor. Sistemi oturttuğunuz takdirde birçok farklı firma veya kişi ile çalışabilir, bulunduğunuz ülkeden para kazanabilirsiniz.

5. Eğitmenlik

Yabancı dil başta olmak üzere, çevrimiçi platformlarda birçok alanda ders vermek mümkün. Hatta bir taraftan bilgisayar üzerinden ders vermeye devam ederken, bir yandan da gittiğiniz ülkede de çocuklara, gençlere veya ders almak isteyenlere yeni bir dil öğreterek para kazanabilirsiniz. Yerel halkla çalışırken siz de onların dilini öğrenebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun dışında, spor ve sanat alanında da dersler verebilirsiniz. Birçok ülkede dans, kayak, dalış, sörf, yoga ve benzeri alanlarda ders veren Nomad’lar yaşıyor ve sayıları her geçen gün artıyor.

Tasarım, yazılım, yazarlık gibi işler dijital göçebelik kavramı altında sık görülen branşlar olmakla birlikte aslında yapabilecekleriniz tamamen size ve yaratıcılığınıza kalmış. Peki bu işleri nasıl bulacağız derseniz bunun için freelance hizmetler verebileceğiniz birçok uluslararası platform bulunuyor. Bu hazır platformlarda profilinizi oluşturabilir ve kişisel beceri ve deneyimlerinizi kullanıp çeşitli servisler sağlayarak para kazanabilir, istediğiniz ülke ve şehirden işlerinizi yönetebilirsiniz.

Herkese hayalleri doğrultusunda mutlu ve bol gezili bir hayat dilerim!…