Site icon Turizm Günlüğü

Kamil Koç’u satın alan Flixbus hakkında bilinmesi gerekenler

2011 yılında kurulan Flixbus kısa süre içerisinde önemli bir büyüme kaydederek operasyonlarını Avrupa geneline ve Amerika kıtasına kadar genişletti. 29 ülkede 2 binden fazla güzergahta hizmet veren Flixbus; günde 350 binden fazla otobüs seferi düzenliyor.

FlixMobility GmbH alt markası olan Alman Flixbus Avrupa genelinde ve ABD’de şehirlerarası otobüs seferleri düzenliyor. Firmanın diğer alt markaları arasında ise FlixTrain ve FlixCar yer alıyor.

FLIXBUS’IN İŞ MODELİ

Flixbus herhangi bir otobüse sahip değil ve şoför istihdam etmiyor. Flixbus, hizmet ve otobüs seferlerini bölgesel, o ülkenin otobüs firmalarıyla işbirliği yaparak yürütmektedir.

Bu iş modeline göre Flixbus’ın yerel ortakları günlük otobüs seferlerini düzenlerken; Flixbus yöneticileri ticari izinleri, ağ planlamasını, pazarlama, fiyatlandırma, kalite yönetimi ve müşteri hizmetleri faaliyetlerini gerçekleştirir. Flixbus yönetimi kesilen her bir otobüs biletinden % 25 – 30 arasında bir komisyon alıyor.

ALMANYA PAZARININ YÜZDE 90’INA HAKİM

Bu iş modeli sayesinde Flixbus kısa süre içerisinde önemli bir büyüme kaydederek; Avrupa pazarını domine etmiştir. 2018 yılında Flixbus’ın Almanya’daki şehirler arası otobüs taşımacılığı pazarının yüzde 90’ına sahip olmuştur.

FLIXBUS HAKKINDA

“Herkesin dünyayı keşfedebilmesi için çevreci ve akıllı seyahat” misyonuyla yola çıkan Flixbus ile 2013 yılından bugüne 100 milyondan fazla seyahatsever yolculuk yaptı. Söz konusu yolculukların 40 milyonu 2017 yılında gerçekleşti.

Teknoloji girişimi, e-ticaret platformu ve sürdürülebilir bir ulaşım ağı şirketi olan Flixbus; çok kısa bir sürede Avrupa’nın en büyük şehirlerarası otobüs ağını oluşturdu.

FlixBus 29 ülkede 2 binden fazla güzergahı birbirine bağlıyor ve bu sayı neredeyse her gün artıyor.

Her 30 dakikada bir kalkan 350 binden fazla otobüs seferi ile seyahatseverler gidecekleri yere Flixbus ile ulaşıyor.

FlixBus’ın Los Angeles’tan Münih, Berlin, Paris’e, Milan ve Zagreb’den Stockholm, Amsterdam, Budapeşte, Bükreş, Madrid ve Varşova’ya binden fazla çalışana sahip uluslararası bir ekip ve Avrupa ve ABD’nin dört bir yanındaki iş ortakları bulunuyor.

HIZLI BÜYÜMENİN ARDINDA YATAN ETKENLER

Genç Alman girişimden Avrupa’nın 1 numarasına…

Flixbus yöneticileri markanın kısa süredeki hızlı büyümesinin ardında yatan etkenleri ise şöyle sıralıyor:

İlk olarak FlixBus yönetimi başarı hikayelerini, kısaca “geleneksel otobüs sektörünün dijitalleştirilmesi” olarak özetliyor.

FlixBus uyguladığı çalışma modeliyle, e-biletleme, otobüslerde ücretsiz Wi-Fi ve priz hizmetleri, otobüslerimizi anlık olarak takip edebileceğiniz GPS izleme sistemi ve otomatik rötar yönetim sistemi gibi teknolojik çözümlerimiz sayesinde, geleneksel otobüs yolculuğunu yeniden tanımlıyor.

Akıllı ağ planlaması ve dinamik fiyatlandırma sistemi ile Flixbus; müşterilerine her zaman en iyi teklifi sunuyor.

FlixBus’ın başarısı, pek çoğu yerel aile şirketi olan KOBİ’lerle yaptığı yakın iş birliklerine dayanıyor.

Flixbus’ın bölgesel iş ortakları olan KOBİ’ler, firmanın otobüslerinin günlük operasyonlarından sorumlu olarak faaliyet gösteriyorlar. Bu da Flixbus’ın maliyet yükünü minimuma indiriyor.

FLIXBUS’IN TARİHÇESİ

Flixbus 2011 yılında Almanya’nın Münih kentinde Daniel Krauss, Jochen Engert ve Andre Schwämmlein tarafından kurulmuştur.

Flixbus, ilk otobüs seferlerine 2013 yılında Almanya sınırları dahilindeki üç güzergah ile başladı.

2015 yılının Ocak ayında şirket, MeinFernbus ile birleşti.

Mayıs 2015’te FlixBus France alt markasıyla Fransa pazarına giriş yapıldı ardından Ağustos ayında İtalya’nın Milano kentinde İtalyan iştiraki faaliyete geçirdi.

Kasım 2015’te ise Flixbus, car pooling alanında hizmet veren start-up firması Liinita’yı satın aldı. Yine aynı ay içerisinde Hollanda’da operasyonlarını yürütmek için yeni iştiraki FlixBus B.V. kuruldu. Bu kapsamda Hollanda’dan Avusturya, İsviçre, Belçika, Lüksemburg, İsveç ve Danimarka gibi ülkelere otobüs seferleri başlatıldı.

2015 yılının sonunda Flixbus Almanya pazarının %71’ine hakim bir konuma ulaştı.

2016 yılının Ocak ayında ise Flixbus, FlixBus CEE iştirakini kurarak Orta ve Doğu Avrupa’da Çekya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Polonya, Slovenya ve Hırvatistan gibi ülkelerde otobüs seferlerini başlayacağını duyurdu.

Firma 2016 yılının Mart ayında ise Birleşik Krallık ve İspanya’ya yönelik ilk seferlerini düzenledi.

1 Temmuz 2016 tarihinde firma Stagecoach Group’un alt kuruluşu Megabus Europe’u satın aldı.

Eylül 2016’da Flixbus operasyonlarını İskandinav ülkelerine de genişleteceğini açıkladı.

2017 yılının Mayıs ayında Flixbus Avusturya firması Hellö Coach markasını satın aldığını duyurdu.

24 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Flixbus, Çek tren firması LEO Express ile işbirliğine giderek Alman Locomore firmasının düzenlediği Berlin – Hannover – Frankfurt ve Stuttgart arasındaki tren seferlerini üstleneceği açıkladı.

15 Mayıs 2018 tarihinde ise Flixbus, genişlemesine Amerika Birleşik Devletleri ile devam edeceğini, buradaki merkez üssünün Los Angeles olacağını kamuoyuyla paylaştı. Mart 2019’da Houston, San Antonio, New Orleans, Baton Rouge ve Mississippi seferlerine başladı.

2019 yılının Nisan ayında Eurolines firmasını satın aldı.

Flixbus, 2019 yılının Ağustos ayında ise, Türkiye’de 1926 yılından beri otobüs taşımacılığı yapan köklü şirket Kamil Koç’u satın aldığını açıkladı.

Flixbus Türkiye’deki yol haritasını açıkladı

Exit mobile version