Uber için karar açıklandı

Last Updated on 16 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası’nın internet üzerinden hizmet veren UBER’e yönelik açtığı, haksız rekabetin tespiti davasında karar çıktı. İşte ayrıntılar…

İstanbul Ticaret Mahkemesi, internet üzerinden ulaşım hizmeti veren UBER’e yönelik olarak kararını verdi.

Mahkeme, UBER hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunu belirterek durdurulmasına (men) ve internet uygulamalarına da erişimin engellenmesine karar verdi.

TARAF AVUKATLARI KATILDI

Habertürk’ten Serdar Kulaksız’ın haberine göre, İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen duruşmaya davacı İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası, Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi, İstanbul Taksi Sahipleri Derneği avukatları ile davalı UBER Turkey LTD ve UBER BV avukatları katıldı.

DAVANIN KABULUNÜ TALEP ETTİLER

Duruşmada söz alan davacı avukatları bilirkişi raporu ile haksız rekabet bulunduğunun tespit edildiğini belirterek davanın kabul edilmesine karar verilmesini talep etti.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTEDİLER

Davalı UBER avukatları ise bilirkişi raporuna yönelik itirazda bulunarak mahkeme tarafından bilirkişi heyetine sorulan sorular tam olarak karşılanmamıştır. Ek bilirkişi raporu ya da yeni bir heyetten rapor aldırılmasını talep etti.

MAHKEME KARARINI VERDİ

Mahkeme yeni bilirkişi talebini reddetti. Dava ile ilgili olarak kararını açıklayan mahkeme heyeti, UBER Hizmetlerinin haksız rekabet oluşturduğunun tespitine karar verdi. Mahkeme, haksız rekabetin durdurulmasına (men) karar verdi.

Davalı UBER tarafından hizmetin sunulduğu, uber.com., m.uber.com, uber.com/tr ve Uber mobil uygulamalarına erişiminde kararla birlikte engellenmesine hükmetti.

HİZMET VE İNTERNET ERİŞİMİNE

İnternet üzerinden UBER XL isimli hizmetin sunulmasının da haksız rekabet yarattığını belirten mahkeme, davalılar tarafından gerçekleştirilen haksız rekabet eylemlerinin durdurulmasına (men) karar verdi. UBER XL isimli hizmete erişimin de engellenmesine karar verildi. Mahkeme bu hususlarda Bilgi Teknolojileri Kurulu’na yazı yazılmasına da karar verdi.

İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR

UBER’in mahkemenin verdiği karara Bölge Adliye Mahkemeleri’ne itiraz hakkı bulunuyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de uzunca bir süredir taksicilerin hedefinde olan ABD merkezli Uber, Mayıs ayında Türkiye’de 8+1 araçlar ile verdiği XL hizmetini durdurma kararı almıştı.

2014’ten beri Türkiye’de varlık gösteren Uber, son 4 aydan beri sarı taksi ve turkuaz taksi iş ortakları ile faaliyet gösteriyordu.

12 BİN XL SÜRÜCÜ ORTAĞI VARDI

Uber’in dünyanın 63 ülkesinde 700’den fazla şehirde faaliyetleri bulunuyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, mobil uygulama üzerinden günde 15 milyon yolculuğa aracılık yapılıyor. Türkiye’de ise bugüne kadar 4 milyondan fazla kişinin Uber’in mobil uygulamasını indirdiği belirtilirken, Mayıs ayında ABD’li şirketin Türkiye’de 12 bin XL sürücü ortağının bulunduğu ve 6 bin şirketin de Uber’den gelir sağladığı bilgisi verilmişti. Uber en son geçen ay yaptığı açıklama ile, yerli bir fintech girişimi ile işbirliğine gittiğini duyurmuş ve taksi sürücü ortaklarına kredi kartı ile gerçekleşen yolculukların kazançlarını günlük olarak ödeyeceğini bildirmişti.

Uber gitti… 12 bin sürücünün akıbeti ne olacak?