Türkiye binlerce yıldır farklı kültürlerin beşiği olmuş topraklarda yer alıyor. Asya ve Avrupa kıtalarının ortasında değişik uygarlıkların buluşma noktası olan anadolu mutfağı yiyecek içecek bakımından oldukça zengin. Türk yemeklerinin dünyaca ünlü olduğu zaten çoğumuz biliyoruz. Turistler yemekler kadar Türk içeceklerine de hayran kalıyor ve denedikleri farklı tatlar çoğu turistte bağımlılık yaratıyor.
Güney Asya seyahatim sırasında farklı tropik meyveler denerken, yabancılar ülkemize geldiğinde neler deniyor merak ettim ve bu konuda yazmak istedim. Biraz da insan uzaktayken ülkesini, ve alıştığı tatları özlüyor sanırım. Bu yazıyı yazmama sebep olan video linkini de buraya bırakıyorum. İlgisini çekenler izleyebilirler.
İşte Türkiye’ye gelen turistlerin en çok merak ettikleri, denemeden ayrılmadıkları ve birçoğunun çok sevdiği yerel içeceklerimiz. Eğer bu ülkede yaşayan biri olarak içlerinde denemediğiniz varsa mutlaka tadına bakmalısınız. Özellikle gençler boza, şalgam gibi içecekleri çok tüketmiyor ama kesinlikle en az bir kez denemelisiniz.
1. Ayran
Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerden biri ayran. Ülkemize gelen yabancı turistler de özellikle kebap yerken mutlaka ayran deniyorlar. Hazırlanış şekline alışkın olmasalar da yoğurt alışkın oldukları bir tat olduğu için ayrana alışmaları hızlı oluyor. Özellikle yaz aylarında, soğuk ayran ülkemize gelen birçok turistin tercihi.
Bazı mekanlar naneli ayran hazırlayarak fark yaratıyor. Eğer denemediyseniz mutlaka tadına bakmalısınız. Sıcak havalarda inanılmaz ferahlık veren soğuk ve naneli ayran kaçırılmaması gereken bir lezzet.
Yapılışı kolay, ama dünyada birçok yerde bulması zor olan ayran, ülkemizde hem Türkler hem de yabancılar tarafından en sevilen içeceklerden biri. Yabancıların kapalı ayran – açık ayran konseptine alışmaları biraz uzun süresede sonunda çok sevdikleri bir gerçek.
2. Türk Kahvesi
Türk kahvesinin popülerliği bana hep biraz ilginç gelmiştir. Kahve yetiştirmeyen bir ülke olarak kahvemizin bu kadar ünlü olması gerçekten de ilginç. Ülkemizin iklim koşullarında güzel kahve çekirdekleri yetiştiremiyoruz ama aldığımız kahve çekirdeklerinden özel yöntemlerle toz haline getirip pişirdiğimiz kahve dünyaca tanınıyor. Kısacası kahvemizin lezzetini aslında kahve çekirdeklerinden çok hazırlanış tarzına borçluyuz.
Türk kahvesinin kültürümüzdeki yerini anlatmamıza gerek yok. Bir kahvenin 40 yıl hatrı vardır malum. Kahveyi servis ettiğimiz özel bardaklarımız, pişirdiğimiz özel bakır cezveler turistlerin de ilgisini çekiyor elbette. Yanında servis edilen lokum ile birlikte Türk kahvesi yabancılar için vazgeçilmez deneyimlerden biri.
3. Boza
Yüzlerce yıllık geçmişiyle boza geleneksel Türk içeceklerinden biri. Genellikle sonbahar ve kış sezonunda tüketilen boza sokak satıcılarıyla ün kazanmış. Geceleri “bozaaaa” diyerek bağıran satıcılar mutlaka sizin sokağınızdan da geçmiştir. İşin ilginç yanı boza aslında soğuk servis edilen bir içecek olmakla birlikte ısınmak için içilen bir içecek. Aynı zamanda sağlık üzerindeki pozitif etkileriyle de bilinen Boza, turistler tarafından da merak ediliyor ve bolca tüketiliyor. Aranızda henüz boza denemeyen varsa mutlaka bir tadına baksın derim. İlk denemede çok hoşlanmasanız bile alıştıktan sonra bırakmak istemeyeceksiniz.
4. Kefir
Doğal antibiyotik olarak bilinen kefir sağlık için faydalı probiyotikler içeriyor. Bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi için faydaları herkesce bilinen kefir aynı zamanda kemikler üzerindeki pozitif etkileri sebebiyle yaşlılara ve çocuklara da tavsiye ediliyor.
Eğer severseniz hergün tüketebileceğiniz kefir ülkemize gelen turistlere de ilginç gelen bir içecek. Sade sevmeyenler için meyveli seçenekler de mevcut. Tadına bakmayanlara şiddetle tavsiye ediyorum.
5. Şalgam
Acılı ve acısız olmak üzere iki türü olan şalgam özellikle kebap restoranlarında bolca tüketiliyor ve yabancı turistlere de mutlaka ikram ediliyor. Aynı zamanda hem ekşi hem tuzlu tadı olan şalgam geleneksel içeceklerimiz arasında oldukça alışılmamış ve orjinal tatlardan biri. Herkesin kolay alışamadığı ama sevenlerin vazgeçemediği şalgam turistlere de oldukça farklı geliyor.
6. Rakı
Aslan sütü olarak da bilinen rakı, turistlerin en çok merak ettiği içeceklerden biri. Hem tadı hem de içiliş şekli bir çok alkollü içecekten farklı olan rakı turistlerin ilgisini çekiyor. Alkol oranının yüksek olması sebebiyle alışkın olmayanların fazlaca etkilendiği rakı özellikle deniz ürünleri restoranlarında bolca tüketiliyor.
Rakı ile birlikte birçok farklı mezenin de tadına bakma fırsatı bulan yabancılar aslında “çilingir sofrası” ile tanışmış oluyorlar. Mutlulukların, üzüntülerin, tüm duyguların paylaşıldığı rakı sofralarının sıcak ortamı turistlerinde deneyimlemek istediği bir kültür.
7. Çay
Çay diyip geçmemek lazım. Türk çayı, dünyanın birçok yerinde bulunmayan özel bir lezzete sahip. Türkiye’de en çok içilen içecek desek heraldi yanlış olmaz. Hal böyle olunca ülkemize gelen turistler de seyahatleri sırasında bolca çay tüketiyor. Kültürümüzün önemli bir içeceği olan çay “Turkish Tea” olarak menülerde yerini alıyor ve yabancıların çoğu severek içiyor.
Seyahatlerimi takip etmek ve deneyimlerime ortak olmak için için www.vovidi.com ziyaret etmeyi ve Youtube Kanalım www.youtube.com/vovidi abone olmayı unutmayın. Görüşmek üzere…