Eski bakanların gözünden Türkiye turizminin konumu…

INTHA 2. Uluslararası Turizm Zirvesi'nde Dünya Turizminde Türkiye’nin Rolü konuşuldu.

Last Updated on 15 Kasım 2019 by Yaşar Çelik

13 Kasım 2019 tarihinde ikincisi düzenlenen II. Uluslararası Turizm Zirvesi’nin ikinci oturumunda önceki dönemlerde Turizm Bakanlığı görevini üstlenen isimler, Türkiye turizminin mevcut konum ve durumunu değerlendirdi. İşte eski bakanların gözünden Türkiye turizminin mevcut durumu…

Uluslararası Otelciler Derneği’nin (INTHA) düzenlediği II. Uluslararası Turizm Zirvesi’nin “Dünya Turizminde Türkiye’nin Rolü” başlıklı ikinci oturumunun moderatörlüğünü Haliç Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Ündey üstlendi.

İkinci oturumun konuşmacıları arasında geçmiş dönemde Turizm Bakanlığı’nı üstlenen Bülent Akarcalı, Bahattin Yücel ve Ertuğrul Günay yer aldı.

TURİZM GELİRLERİNİ NEDEN ARTTIRAMIYORUZ?

Oturumun moderatörü Nur Ündey, ilk olarak Dünya genelinde Türkiye’nin en çok turist ağırlayan ülkeler sıralamasında 6. sırada yer alırken; en çok turizm gelirleri elde eden ülkeler sıralamasında 14. sırada yer aldığını, Avrupa sıralamasında ise turist sayıları bakımından 4. sırada yer alan Türkiye’nin turizm gelirleri sıralamasında ise 6. sırada yer aldığını belirterek; “Türkiye’nin turizm gelirlerini neden artıramadığına” dair bir soruyla oturumu açtı.

Oturumda ilk olarak geçmiş dönemlerde Turizm Bakanlığı’nın üstlenen isimlerden Bülent Akarcalı söz aldı.

BÜLENT AKARCALI: TURİZMİN GELİŞMESİ İÇİN YEREL YÖNETİMLERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

İlk olarak Türkiye turizminin bugünlere gelmesinde önemli bir başarı hikayesi barındırdığını belirten Bülent Akarcalı; Türkiye turizmi için önemli adımların ilk olarak Barlas Güntay’ın Turizm Bakanlığı’nı yürüttüğü dönemde atıldığına dikkat çekti.

Barlas Güntay’ın yürüttüğü çalışmalar sonrasında Dünya Bankası’ndan alınan krediler ile yapılan otellerle Türkiye’de turizmin temellerinin atıldığını belirten Akarcalı; son 30 yıla bakıldığında Türkiye turizminin önemli bir başarı hikayesi barındırdığını ifade etti.

Turizme ilişkin sayısal verileri değerlendirirken; bir takım etkenlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Bülent Akarcalı; “Türkiye’ye gelen turistlerin % 90’ının uçak ile geldiğini; Fransa’ya bakıldığında ise Paris’e giden ziyaretçilerin önemli bir kısmının tren ile seyahat ettiğini” belirterek ulaşım şartlarının ve altyapı imkanlarının turizm sektörü için önemine dikkat çekti.

“MARKALAR YARATMAMIZ LAZIM”

Turizm sektörünün gelişmesi için atılması gereken adımların önemli bir kısmının belediyelerin ve yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu belirten Akarcalı; “Türkiye’de belediyeler turizmi sadece gelir kaynağı olarak görüyorlar. Turizm gelirlerinin artması için öncelikli olarak turistlerin harcamalarını arttırmaya sevk eden hizmet ve ürünler sunulmalı. Markalaşmaya önem verilmeli, yeni markalar ve marka ürünler  yaratarak turistlerin harcamalarını artırmak mümkündür” dedi.

Turizm sektörü için çatı niteliğinde bir örgütün olmayışının eksikliğine dikkat çeken Akarcalı; “Bakıldığı zaman İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, turizm STK’larından daha etkin görünüyor. Örneğin turizm katkı payı işletmelerin karı üzerinden alınması gerekirken; ciro üzerinden alınıyor. Böyle bir uygulamaya turizm STK’larının itiraz etmesi gerekiyor. Ama etkin bir itirazda bulunan yok… Benzer bir uygulama taksiler için yapılsaydı; İstanbul Taksiciler Esnaf Odası etkin bir şekilde itiraz ederdi ve uygulamayı geri çekerdi” dedi.

“İSTANBUL’U KURTARIRSAK TÜRKİYE KURTULUR”

Bülent Akarcalı, konuşmasının sonunda şu açıklamalarda bulundu: “Fransa’nın fiilen bir Turizm Bakanlığı yoktur. Fransa’da turizme ilişkin düzenlemeler ağırlıklı olarak yerel yönetimler tarafından yürütülür. Bizim öncelikli olarak turizmde İstanbul’u kurtarmamız gerekir. İstanbul’u kurtarırsak Türkiye kurtulur. İstanbul turizminin sorunlarının % 90’ını belediye çözebilir” dedi.

BAHATTİN YÜCEL: YAŞAM DÜZEYİNİ YÜKSELTMEMİZ GEREKİYOR

Turizm alanında sayısal veriler ve nicelikten çok niteliğe önem verilmesi gerektiğine dikkat dikkat çeken Bahattin Yücel; “Geçmişte Alev Coşkun ve Barlas Güntay dönemlerinde turizmde önemli ataklarla Türkiye’nin önemli bir başarı hikayesine imza attığını” belirtti.

Turizm Eski Bakanları’ndan Bahattin Yücel, turizm sektörü için üzerinde durulması gereken asıl konunun sayısal verilerden daha çok; “ülkedeki genel yaşam düzeyi” olduğuna dikkat çekerek; “turistler için için en önemli kriterler; ülkedeki genel yaşam düzeyi, demokrasi, kültür ve sanat etkinliklerinin zenginliğidir. Bizim, bu alanlara yoğunlaşmamız gerekir” dedi.

ERTUĞRUL GÜNAY: TURİZM İÇİN ÇATI ÖRGÜT OLUŞTURMAMIZ LAZIM

Turizm alanında Türkiye’nin önemli bir mesafe kat ettiğini ifade eden Turizm Eski Bakanları’ndan Ertuğrul Günay; “bu yola ilk çıktığımızda hedef olarak Mısır kadar turist gelsin; Yunanistan kadar yatak kapasitesine sahip olalım diyorduk. Şimdi ise rakibimiz: İtalya ve İspanya” dedi.

Bundan sonraki süreçte Türkiye turizmi için daha gerekçi adımlar atılarak yeni hedeflerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Günay; “turizm sektörümüzün en önemli eksiklerinden biri üst kurul oluşturamamızdır. Turizmde etkin bir çatı örgüt oluşturmamız gerekiyor. Önceki dönemlerde “Türkiye Turizm Meclisi” adı altında bir kurul oluşturmaya çalıştık ama kadük oldu. Turizmde TÜSİAD gibi bir yapı oluşturabilseydik; Türkiye turizmi daha iyi yerlere gelebilirdi” dedi.

“DÜNYA BARIŞINI KURACAK SEKTÖR TURİZMDİR”

Türkiye turizminin günümüzde önemli bir konuma ulaştığını belirten Ertuğrul Günay; bundan sonraki süreçte Türkiye turizminin geliştirilmesi için atılması gereken adımlar ve yapılması gerekenler hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Günümüzde kültür – sanat etkinliklerine ağırlık vermemiz lazım. Kültür – sanat etkinlikleri turizm için büyük önem kazandı. Sürdürülebilir turizme odaklanmamız lazım… Rakamlara, sayısal verilere odaklanmak yerine daha nitelikli kesimlere ulaşmayı hedeflemeliyiz. Markalaşmaya önem vermeliyiz. Diğer yandan kayıplar yaşadığımız kruvaziyer ve kongre turizmine yeniden ağırlık vermeliyiz.”