Last Updated on 15 Kasım 2019 by Yaşar Çelik
“Yüzler ve Sözler” projesi, ilk olarak serginin küratörünün kendi çektiği fotoğraflarını sosyal medyada yayımladığı bir başlık olarak ortaya çıkar. Fotoğraf onun hayatına sayısız yüz ve sayısız söz bırakmış, bu yüzler, ona başka diyarlardan bilgiler fısıldayan pencereler haline gelmiştir. Günümüzdeki, asıl amacı gerçeği gizlemek olan yüzeysel imgelerin ve illüzyonlar dünyasının aksine, izleyiciyi ardındaki dünyaya çekip alan aşkın imgelerin peşindedir.
“Yüzler ve Sözler” sergisinde, Hasan Hüseyin Ünlü, İlkem Topçuoğlu, Barış Batal, Emine Akıl, Gözde Mert, İlyas Yıldız, Cevher Okulmuş, Karan Karahan, Orhan Özgür, Refik Şahin, Didem Başar, Seda Tokkuşgil gibi bir çoğu bizzat Özlem Dikel’in atölyesinden çıkmış olan genç fotoğrafçıların karelerini izlemektesiniz.
Fotoğraf makinesi bir çeşit illüzyon mu yaratıyor?
Fotoğraf makinesi kullanımının günümüz toplumunun geniş bir tabanına yayılarak, el birliğiyle bir çeşit illüzyon dünyası oluşturmanın temel aracı haline getirildiğine şahit oluyoruz. Gündelik hayatımızı tüm yönleriyle gözler önünde yaşadığımız bu sanal dünyada imgeler, görünenin ardını yansıtmak şöyle dursun, ardını gizlemek için birbirleriyle yarışıyor adeta. Bu illüzyonlar imparatorluğunda imge gözü baktığı yerde hapsederek, ötesine geçirmemek için elinden geleni yapıyor.
Werner Bischof: “Dünyanın gerçek yüzünü keşfetmeye mecbur hissettim”
Savaş – barış arasında kalmış yüzlerin fotoğrafçısı olan Werner Bischof: “Dünyanın gerçek yüzünü keşfetmeye mecbur hissettim” der. Peki bir fotoğrafçı dünyanın gerçek yüzünü nasıl yakalar? İmgeyi aşarak bize onun ötesine dair bilgiler nasıl getirir?
Düşüncenin farkına varış anımız, bize yaşamı deneyimleten bir içgörü sunar
Bilinç kimine göre düşündüğümüz sürece vardır, kimine göre ise düşüncelerden sıyrıldığımızda. Yani, varlık kabımızı dolduran tüm somut özellikleri, sıfatları, sözcükleri gözlemekte olan bir gözden ibaret olduğumuzu farkettiğimiz anda, bu evrensel bilincin içine gireriz. Bu son tanımlamaya göre, düşüncenin farkına varış anımız, bize yaşamı deneyimleten bir içgörü sunar.
Fotoğrafçı müdahil olmayan, gören ve gösteren bir göz olarak konumlanır
Vizörden bakan göz, deklanşöre basarak görüntüyü sensöre hapsettiği anda, buna benzer bir farkındalık oluşur. Fotoğrafçı müdahil olmayan, gören ve gösteren bir göz olarak konumlanır. Bu göz, gösterilen yerlerin içinde dağ, tepe, bayır demeden gezer durur da, farkındalığın sorumluluğundan karanlık kutu yüzünden sıyrılamaz.
Görünenin ardına uzanmayı amaç edinen fotoğrafçılardan muhteşem bir sergi
İç ve dış mekanların insan yüzleri ile birleştiği bu sergideki genç fotoğrafçılar da bu türden bir farkındalığın arayışına düşüyorlar. Görünenin ardına uzanmayı amaç edinen bu fotoğrafçılardan Emine Akıl, Seda Zengin, İlkem Söylemez, Gözde Mert, Didem Başar gibi kadın fotoğrafçılar, kurgusal ve aktüel karelerde farklı sosyo kültürel gruplardan gelen kadın yüzlerinin çarpıcı ifadelerini gösterirlerken,
Cevher Okulmuş, Kars’ta yaşayan bir ailenin gündelik hayatının peşine takılıyor.
İlyas Yıldız bizlere üç Afrikalı çocuğun portrelerini getirirken,
Hüseyin Ünlü dört kadın ve bir erkeğin olduğu beş farklı hayattan kesitler sunuyor.
Barış Batal ve Refik Şahin farklı ruh hallerini stüdyo ışığında irdeledikleri kareler sunarken,
Karan Karahan ve Orhan Özgür de yaşadığı şehirden farklı insan manzaralarında bizleri yolculuğa çıkarmayı amaçlıyor.
İnsanların fotoğraflarını çekmek istiyorsanız, öncelikle o insanları tanımayı öğreniniz…
Ne de olsa canı pahasına, “İnsanların fotoğraflarını çekmek istiyorsanız, öncelikle o insanları tanımayı öğreniniz. İnançlarını, tavır ve hareketlerini, hislerini anlamaya çalışınız. Biliniz ki kültürünüz ve meşgul olduğunuz konu hakkındaki bilginiz ne kadar derin olursa, başarı oranınız da o kadar büyük olur” demiştir Eugene Smith.
“Yüzler ve Sözler”
Sanatçılar:
Barış Batal
Cevher Okulmuş
Didem Başar
Emine Akıl
Gözde Mert
Hasan Hüseyin Ünlü
İlkem Topçuoğlu
İlyas Yıldız
Karan Karahan
Orhan Özgür
Refik Şahin
Seda TokkuşgilKüratör: Özlem Dikel
Yer: UPSD MAÇKA
Tarih: 23 KASIM 2019, Cumartesi 17.00-