İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME kararı ile seyahat acentalarının omuzlarına yüklenen “Yol Güzergâh Belgesi” alma zorunluluğuna İstanbul’da da çözüm bulunmasını isteyen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na çağrıda bulundu.
Turizm sektöründe önemli tartışmalara neden olan “Yol Güzergâh Belgesi” sorunu için harekete geçen TÜRSAB, sorunu doğru bir şekilde anlatan yaklaşımı neticesinde Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri, UKOME kararları ile turizm faaliyeti kapsamındaki taşımacılık işlerinde (tur ve transfer) yol güzergâh belgesi düzenlenmesine gerek olmadığına karar verdi. İzmir ve Ankara’da bu konu sorun olmaktan çıksa da İstanbul için “Yol Güzergâh Belgesi” alma zorunluluğu devam ediyor.
Haber önerisi: TÜRSAB’dan turizm taşımacılığında yaşanan sıkıntılarla ilgili önemli adım
Ankara’da UKOME sorunu çözüldü!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla kurulan İstanbul Turizm Platformu’nun bugün (18 Kasım) İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına katılan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, konuyla ilgili İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na şöyle seslendi:
“Ankara ve İzmir’den sonra, İstanbul’da da bu soruna çözüm bulunacağının müjdesini sizden bekliyoruz”
“Yolcu transferleri hususunda yaşanan büyük bir soruna kısaca dikkat çekmek istiyoruz:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME kararları ile seyahat acentalarının tur ve transfer hizmetlerinde karayolu taşıma araçlarına “Yol Güzergâh Belgesi” alma zorunluluğu maalesef halen devam etmektedir. Bu durum, seyahat acentalarımızın faaliyetlerini kesintiye uğratmakta, turistler sorgulanmakta, özellikle havaalanlarında turist nezdinde tedirginlik, güvensizlik ve imaj kaybı oluşmaktadır.
Türk misafirperverliğini İstanbul’da en üst seviyede göstermemizin önündeki bu sorunun ortadan kaldırılması büyük önem taşımaktadır.
Sayın Başkanım;
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak; Ankara ve İzmir’den sonra, İstanbul’da da bu soruna çözüm bulunacağının müjdesini turist taşımacılığı yapan binlerce seyahat acentamız ile birlikte sizden bekliyoruz. İnanın bu yöndeki kararınız, İstanbul turizminin gelişmesine, hizmet kalitesinin yükselmesine ve turist memnuniyetinin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Tüm amacımız hizmet kalitemizi maksimuma çıkarmaktır. Turistin İstanbul’dan tekrar gelme planları yaparak ayrılmasını sağlamaktır.”
Haber önerisi: “UKOME ve İBB elini turizmden çek!”
Taşkın Arık: Turizmciyi ‘mülakat’ adı altında arabada sorguladılar, böyle bir şey olamaz!
TÜRSAB Karayolu Ulaştırma ve Araç Kiralama İhtisas Başkanı Taşkın Arık ile yaptığımız kısa bir röportajda ise TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın gündeme getirdiği UKOME ve “Yol Güzergâh Belgesi” ile neyi kastettiğini konuştuk. İşte o ayrıntılar:
“Firuz Bağlıkaya’nın gündeme getirdiği sorun D2 ve D3’lerle ilgili değildir. 9+1 ve 10+1 turizm servis araçlarıyla ilgili Yol Güzergah Belgesi verilmiyor. Verilmemesinin sebebi de korsanla mücadeleyle ilgiliydi. Yani taksicilik, UBER ve benzeri hizmetlerinin yapıldığı düşünülmesinden kaynaklanıyor. Ama İBB Belgesinin bununla hiçbir ilgili yok aslında. Yeni yönetim bunu bilmediği için bugüne kadar beklettiler. Her gün en az 15-20 araç bağlanıyor. 2 ay trafikten men ediliyor. Her bir arabaya da 5 bin TL’lik ceza kesiliyor. Ancak Trafik Kanunu’nun (B) maddesinde bunun yeri var. Belediyenin bununla hiçbir ilgisi yok. 2,5 ay boyunca bu sorunla ilgili anlatımlarda bulunduk. Ankara ve İzmir’de daha yeni neticeye ulaşabildik. Sorunu İBB’nin vermediği belgeye dayandırarak turizmciyi ‘mülakat’ adı altında arabada sorguladılar. Böyle bir şey olamaz.”
Haber önerisi: 9+1 turizm servis aracı sorunları UKOME öncesi TÜRSAB’ta konuşuldu
“İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısının ilk kez 15 milyonu geçmesini bekliyoruz”
Sektör profesyonellerinin ve basın mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleşen İstanbul Turizm Platformu’nun tanışma toplantısında bir konuşma yapan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın İstanbul ve yeni kurulan platforma ilişkin şunları söyledi:
“İstanbul, kıtaları ve medeniyetleri buluşturan, çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış benzersiz bir şehir. 8 bin yıllık geçmişiyle 3 imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul, sahip olduğu tüm değerlerle dünyanın dört bir yanından turist çekiyor.
2019 yılı sonunda bu güzel şehrimize gelecek yabancı ziyaretçi sayısının ilk kez 15 milyonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. İstanbul tabii ki daha fazlasını hak ediyor.
Ziyaretçi sayısındaki artış elbette memnuniyet verici, ama asıl hedefimiz turizmden elde ettiğimiz geliri artırmak, gelen misafirlerimize İstanbul’u tam anlamıyla yaşatmak. Bu bağlamda İstanbul’un var olan marka değerini daha da üst noktalara taşıyacak, destinasyon imajımızı güçlendirecek adımların atılması büyük önem taşıyor.
İstanbul, köklü bir geçmişe, tarihi, kültürel ve doğal zenginliğe sahip bir kent. Genç ve dinamik nüfusu, gelenekselle moderni buluşturan yaşam tarzı ve Türk misafirperverliği İstanbul’u özgün kılan diğer özellikler. Bu güzel değerimizi tüm dünyaya açarak daha görünür kılacak bir yaklaşım sergilemeliyiz. Bu bakımdan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İstanbul Turizm Platformu’nun, sektör temsilcilerini bir araya getiren yapısıyla önemli bir işlevi yerine getireceğine inanıyoruz. İstanbul, taşıdığı zengin kültürel ve turistik potansiyel ile bugünün ve geleceğin en büyük marka şehridir. Turistlerin bu marka şehirde rahatça ve özgürce gezmesini sağlamak için el ele vererek hukuki tüm düzenlemelerle sektörün önünün açılması önem taşımaktadır. İstanbul Turizm Platformu’nun, sektörümüz ve İstanbulumuzun geleceği için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”