Last Updated on 25 Kasım 2019 by Turizm Günlüğü
İstanbul’da Institut Français ve SALT Beyoğlu’nda devam eden Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, konuk konuşmacıları ve etkinlikleri ile izleyenlerine nitelikli bir program sunmayı sürdürüyor.
Bu yılın konukları arasında film seçkisinde yer alan Turist İstilası/Overbooking filminin yapımcısı Joe Holles ve yönetmen Álex Dioscórides Gomis vardı. Holles ve Dioscórides, 22 Kasım tarihinde gösterimi yapılan filmin ardından izleyenlerle sohbet programına katıldı.
Detaylar için: Turizmin sürdürülebilirliğini sorgulayan bir film
Turist İstilası/Overbooking filminin yapımcısı Joe Holles
Turist İstilası/ Overbooking filminde kitlesel turizmin beşiklerinden biri olan Mayorka’da turizmin gelişimi ve son 10 yılda çöküşün eşiğine gelinmesi irdeleniyordu. Bunu yaparken bu turizm modelinin sürdürülebilirliği; Mayorka’nın kendisini dönüştürüp aynı sorundan muzdarip diğer yerler için iyi bir referans olması konusu sorgulanıyordu.
Gösterimin ardından, aynı zamanda sürdürülebilir turizm ile ilgili çalışmalar yürüten filmin yapımcısı Joe Holles bir konuşma yaptı ve gelen soruları yanıtladı. Turizmin güzel hayaller üzerine kurulu bir araç olduğunu, ancak birçoğumuzun fark ettiği üzere, genellikle bir zamanlar düşündüğümüz gibi olumlu değişime neden olmadığını söyledi.
Turizmde tüm paydaşlar önemlidir
Turizmin ayrı, yerelin ayrı olduğu bir sistemden ziyade turizmle yerel yaşamın ve tarım, kültür, teknoloji ve inovasyon gibi sektörlerin ilişkide olduğu, birbirini beslediği ve geliştirdiği; herkesin katkısını, ilgisini, endişesini ve ihtiyacını bu endüstrilerle ilişkilendiren bir modelle yapılabileceğine inandığını belirtti. Holles, bunu ancak hep birlikte başarabileceğimizi, filmde yaptıkları gibi etkilenen tüm paydaşların görüşlerinin önemli olduğunu ve dinlenmesi gerektiğini belirtti. Politikacıları ve şirketleri etkileme gücüne sahip olduğumuzu hatırlattı.
Turizm olumlu değişim için itici bir güç
Turizmin olumlu değişim için itici bir güç olması konusunda birçok imkana sahip olduğumuzu; özellikle son dönemde sürdürülebilir, sorumlu veya otantik turizmin giderek daha fazla insan için önem kazandığına dikkat çekti. İnsanların yerelde ne yeniyorsa onu yemeyi, nasıl yaşanıyorsa deneyimlemeyi istediklerini; bu sayede yaşamak için iyi olan bir yerin, turizm için de iyi olmasının giderek daha fazla öneme sahip olacağını belirtti.
Gün boyu süren film gösterimlerinin ve sohbet programının ardından Festival, Barış İçin Müzik Yaylı Grubu’nu konuk etti. İzleyicilere vakfın çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Orkestra Koordinatörü Hazal Kol, böyle bir film festivalinde olmanın çocukların bilinçlenmesi açısından ve çok fazla erişimi olmayan filmleri izleyebilmeleri açısından da önemli olduğunu söyledi. 10-20 yaş aralığında 20 çocuk ve gençten oluşan orkestra mini programlarında Holst, Vivaldi ve Mozart’ın eserlerinden seslendirdiler. Konserlerini Astor Piazzolla’nın Libertango’su ile noktalayan grup izleyicilerden büyük beğeni ve alkış aldı.
Barış İçin Müzik Vakfı, imkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor.