Yapay zeka teknolojisinin gastronomi sektörüne etkileri

Last Updated on 23 Kasım 2019 by Yaşar Çelik

Yoğun inceleme & araştırmalar neticesinde üretilen yapay zekaya sahip olan yeni nesil konveksiyonel fırınlar hem işletme sahiplerini hem kullanıcıları, en önemlisi de otellerde ve restaurantlarda yemek yiyen müşterilerin yüzlerini güldürmeyi başardı.

Yeni nesil olan bu cihazlar bir mutfak şefinin en önemli demirbaş ekipmanlarından birisi haline geldi. Bunun sebeplerini araştırdığımızda; enerji tasarrufu, standardizasyon, ürün kalitesi, daha az malzeme tüketimi, daha az işgücü gereksinimi, mutfakta daha az alan ihtiyacı, gelecek yoğun talepleri karşılayabilme kapasitesi gibi çok önemli unsurlar karşımıza çıkmakta.

AŞÇI BENİM NASIL YEMEK YAPTIĞIMI GÖRMESİN DEVRİ BİTTİ

Ayrıca bu yeni nesil fırınları kullanabilmek için gerekli teorik ve işbaşı eğitimi alan mutfak stajyerleri, menü planlama ve yemek pişirme teknikleri konularında kendilerini yetiştirebilmekte ve aşçılığa emin adımlarla yürümekte, bu durumun neticesinde de özgüvenleri artmaktadır. “Aman aşçı benim nasıl yemek yaptığımı görmesin”! Gelecekte benim yerimi kapabilir mentalitesiyle hareket eden şeflerin devri çoktan kapanmıştır. Zaten bu mentalite doğru olsaydı, üniversite ve okullarda hocalar derslerin püf noktalarını kendilerine gizler, eğitimlerini basit örneklerle geçiştirirlerdi.

 ARTIK BİR FIRINDAN DEĞİL, ADETA BİR ROBOTTAN BAHSEDECEĞİZ

Şimdiden bu tür yeni nesil cihazları bilgisayarlarımızda ve cep telefonlarımızda kontrol edilebiliyoruz. Hatta pişirme dereceleri ve dakikasını değiştirme, programı kontrol etme özelliği gibi hayatımızı olumlu yönden etkileyecek yeni uygulamalarda çok çok yakında devreye girecektir. Bu tür yeni nesil cihazlar kapsamlı olarak şeflere şu soruyu sorabilecektir; Ne yapmak istiyorsunuz? Burada artık bir fırından değil, adeta bir robottan bahsedeceğiz. Otomotiv piyasasındaki bazı lüks marka araçlarda olduğu gibi “Asistans” hizmeti vermeye başladılar bile.

İNSAN FAKTÖRÜ HER ZAMAN ÖNEMLİ OLACAK

Peki yemekleri son aşamada bitirme (finishing), gece pişirme seçeneği, karışık yükleme, tütsüleme yapma gibi çok önemli fonksiyonlara sahip olan bu cihazlar şimdilik bir tek çorba yapamamaktadırlar. Bu cihazlar bu gidişle mutfakta çalışan aşçı kadrosunun azaltılmasına sebebiyet verecek mi? Şimdilik bu sorunun cevabı hayır. Çünkü önceden programlanmış olan bu cihazlara komut verecek elemanlara hala ihtiyaç duyulmaktadır.

ŞAMPANYA RİTÜEL’İ DE ROBOTLARA EMANET

İkinci kritik soru da; Şampanyanın eskiden mahsenlerde el emeği ile gerçekleştirilen iki önemli işlemlerinden olan tortu çalkalama (Remuage) ve tortunun şişenin dışına atılması (Degorgement) işlemlerinin artık günümüz Fransa’sının Şampanya bölgesindeki şatolarda bilgisayar programlarıyla yapıldığı bilinmektedir. Bu durum Şampanya severleri ve şarap uzmanlarını ikiye bölmüş durumdadır. Şampanya yapımındaki o mükemmel denebilecek ustalık gitti, tarihi klasik ritüel yok oldu tartışması hala sürmektedir. Acaba aynı tartışma bu yeni nesil cihazlar için de yapılacak mı? Yakında bunun cevabını da alırız.

SON SÖZ

Teknolojik yenilikler otelcilik ve turizm sektörlerindeki ilgili kişiler tarafından yakından takip edilmeli, konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı fuarlara gidilip sıkı gözlemler ve notlar alındıktan sonra, uygulanabilir ve akılcı olan bu yeniliklerin mümkün olan en kısa zamanda hayata geçirilmesi sağlanmalı, fuarlarda gözlemlenen bu yeniliklerin sektördeki muhatapları ile vakit geçirmeden paylaşılması gerekmektedir.

SELÇUK KUTTAŞ KİMDİR?

Selçuk KUTTAŞ, 1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur’da doğdu. Lise öğrenimini İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitimini 1983 yılında Londra’da bulunan Middlesex Üniversitesinde tamamladı. Yine aynı üniversitede işletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye’de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swissotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Baku ve diğer otel grupları ile otelcilik sektöründe üst & orta düzey yönetici ve akademisyen olarak çalıştı. Selçuk KUTTAŞ hali hazırda “Otel Açılış Müdürü” olarak görev yapmaktadır. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.

Önceki İçerikJoe Holles: Turizm güzel hayaller üzerine kurulu bir araç
Sonraki İçerikDoğru beslenme ile iş hayatında başarılı olmanın 6 sırrı
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.