HORECA, Hotel/ Restoran/Catering kelimelerinin başlangıç hecelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş yiyecek & içecek sektöründe hizmet veren kuruluşları tanımlayan genel bir addır.
Hollandaca Uniforme Voonwaarden Horeca (UHV), otel ve ikram sektörü için tekdüze koşullar olarak İngilizceye çevrilmiştir. UHV isim tamlamasının İngilizce tercümesiyle “Uniform Conditions for the Hotel & Catering Industry” ortaya çıkmaktadır. Bu tamlama otel endüstrisinin benzer şartları içeren özelliklere sahip olmasını ifade eder. Hollanda’da bu şartlar (kodlar) otelleri, barları, restoranları ve bunlarla ilişkili iş alanlarını kapsamaktadır.
HORECA Türkiye’deki Turizm ve Otelcilik Sektörünü Nasıl Etkilemektedir?
Türkiye’de ekonomik dalgalanmalar en fazla işçi sınıfını etkilemektedir. Kendini küçültmek zorunda kalan sektör karşısında, çalışan kesim zorlanma belirtileri gösterir. Ancak HORECA sektöründeki büyüme iş hayatına da yansımıştır. Bir çok firma ürünlerini gözlemlemek için çalışanlara ihtiyaç duymaktadır. HORECA sektörü (Oteller, restoranlar ve hazır yemek firmaları) Türkiye’de, milli gelire ve ülke tanıtımına olan katkıları kesinlikle yadsınamaz. Türkiye’de bu tür işletmelerin sayısı, çalışan sayıları ve sağladığı istihdam imkanları her geçen gün artmaktadır. Şu ana kadar 2019 yılında 30 milyon turisti ağırlayan ülkemiz, çok sayıda otel işletmesi, restoran, hazır yemek şirketi ve çalışanını barındırmaktadır. Genelde bahsi geçen bu firmalarda yapılan işlerin, yüksek vasıf ve eğitim gerektirmemesi, bir çok kişiye bu sektörde iş imkanı tanımaktadır.
HORECA Sektöründe Çalışanların Sorunları
Yaz aylarında, tatil periyodlarında mevsimsel olarak iş yükünün arttığı zamanlarda veya hafta sonu, gece gibi işgücünün genelinin çalışmadığı anti sosyal saatlerde çalışılması, ülkemizde hızla büyüyen bu sektörü iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının dikkat çeken yeni bir merkezi haline getirmektedir. HORECA sektöründe çalışanlar diğer sektörlere oranla daha fazla fiziksel şiddet ve cinsel taciz ile karşılaşmaktadırlar. Aynı zamanda HORECA sektöründe çalışanlar, diğer sektörlerdeki çalışanlara göre daha fazla ayrımcılık görmektedir. Özellikle barlarda, gece kulüplerinde ve diskolarda çalışanlar bu konuda daha çok risk altındalar.
HORECA Satış Kanalı Nedir?
Ürünlerin satış şeklini ifade eder. Müşterilerin beğendiği kaliteli ürünlere sahip, deneyimli iş anlayışına haiz olan firmaların büyümeleri kaçınılmazdır. Firmalar kurdukları web siteleri aracılığı ve satış kanalında çalışan satış temsilcileri ile satışlarını yapar.
HORECA sektöründe satış kanalında görev yapan bir satış temsilcisinin günü nasıl geçer?
Satış Temsilcisi satmakla yükümlü olduğu ürünlerinin satış kanallarında bulunabilirliğini ve görünür olmasını arttırmaya çalışır. Planlanmış bir güzergah dahilinde hedef noktalarını ziyaret eder, noktalarındaki sorunlara çözümler getirir ve yeni noktalar edinir. Satış Temsilcisinin gerçekleştirdiği ziyaretleri bir otelin satış departmantında çalışan satış yetkilisinin firmalara, tur operatörlerine ve seyahat acentelerine yaptığı ziyaretler ile kıyaslayabiliriz. Sonuç olarak hedef aynıdır. Ürünün etkili bir tanıtımını yaparak, satış tekniklerini kullanarak ürün veya hizmeti satmak. Satış Temsilcisi müşterilerden topladığı güncel verilerin raporlamasını yapar ve satış potansiyelini yükseltmeye yönelik çalışmalar yürütür.
HORECA ile ilgili gerçekleşecek önemli fuar
Türkiye’nin en büyük HORECA buluşmasını 31.Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas fuarı ve 27. ANFAŞ Food Product Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı ile eş zamanlı olarak 2020 yılının 15 ile 18 Ocak tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek. Bu buluşmayla birlikte ANFAŞ, otel, restoran ve bar yöneticileri ile yüz yüze görüşme imkanı sunmasının yanı sıra, konaklama ve ağırlama sektörüne hizmet veren kamu kurum ve kuruluşların satın alma yetkililerine de ulaşma imkanlarını fırsat tanıyarak, mevcut müşteri ilişkilerini güçlendirmek isteyenler için yeni iş bağlantıları sağlayacak.