TAL Aviation Türkiye Müdürü Mirey Göldağ’dan İstanbul Havalimanı’na ilişkin önemli değerlendirmeler

TAL Aviation Group Türkiye Ülke Müdürü Mirey Göldağ

Last Updated on 9 Mayıs 2020 by Yaşar Çelik

TAL Aviation Group Türkiye Ülke Müdürü Mirey Göldağ ile Türkiye pazarında yürüttükleri çalışmalar ve İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla havayolu firmalarının bu doğrultuda hayata geçirdikleri aksiyonlar hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sektörde 30 yıllık tecrübeye sahip olan TAL Aviation Group Türkiye Ülke Müdürü Mirey Göldağ, gündemde sıkça yer alan İstanbul Havalimanı’na ilişkin söylemlere yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte TAL Aviation Group Türkiye Ülke Müdürü Mirey Göldağ ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi:

Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

30 sene önce sektörün önde gelen seyahat acentelerinin bilet departmanında çalışarak turizme başladım. O zamanlar bugünkü imkanlar yoktu elimizde. APT ve ABC adında ansiklopedi gibi kalın kitaplarımız vardı. Hangi hava yolu hangi hatlarda uçar bu kitaplardan bakar ücret hesaplamasını manuel yapardık. Rezervasyonları, havayollarını arayıp telefonda yapar; biletleri elde keserdik. Zordu ama bence gerçekten keyifliydi, tüm detayı ile bu mesleği öğrenme imkanı tanıdı bu zorluklar. İşin yoğun olmadığı zamanlarda uzun ve değişik parkurlar üretip; biletçiler arasında kim daha düşük ücret çıkartabilecek diye yarışmalar yapardık.

TAL AVIATION GROUP TÜRKİYE FAALİYETLERİNE 1999 YILINDA BAŞLADI

1999’da TAL Aviation Group Türkiye ofisinin kuruluşu ile bu firmada bilet departman şefi olarak çalışmaya başladım. Zaman içinde satış elemanı, satış müdürü pozisyonlarını aldım. 10 senedir de TAL Aviation Group Ülke Müdürlüğü görevini üstlendim. Yoğun, yorucu ama bir o kadar da keyifli bir mesleğim olduğunu düşünüyorum. İstanbul ofisinin kuruluşundan bu yana tam 20 senedir bu firmadayım.

TAL AVIATION’IN DÜNYA ÇAPINDA YÜRÜTTÜĞÜ OPERASYONLAR

TAL Aviation Group’un dünya çapında sunduğu hizmet ve ürünler, yürüttüğü operasyonlar hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

TAL Aviation, 1987 yılında havacılık ve seyahat endüstrisi veteranı Gideon Thaler tarafından kurulmuştur. Dünya genelinde 50’nin üzerinde ofisi ile lider ve en dinamik temsilcilik ve havayolu GSA işletmelerinden biridir. Dünyanın önde gelen yolcu havayollarını temsil etmenin yanı sıra, TAL Aviation ayrıca havayolları için “kargo çözümleri”, “A-la-carte hizmetleri”, “hedef pazarlama” gibi diğer hizmetleri de sağlamaktadır

TAL Havacılık, “seyahat acenteleri”, “DMC’ler”, “toptancılar”, “tur operatörleri”, “OTA’lar” ve “kurumsal hesaplar” aracılığıyla benzersiz dağıtım kanalları kurdu ve ulusal havayolları da dahil olmak üzere diğer havayollarıyla ilgili pazarlarda uyumlu iş birliği içinde çalışıyor.

TAL AVIATION MÜŞTERİLERİNE YENİLİKÇİ, MÜŞTERİ ODAKLI ÜRÜN VE HİZMETLER SUNUYOR

Ortaklarımız, tüm iş gereksinimlerini karşılayan eksiksiz bir hizmet yelpazesinden yararlanırlar ve deneyimli ve özverili personelimiz, başarımızın ortaklarımızın başarısı olmasını sağlar.

Kısaca TAL Havacılık, küresel pazarlara başarılı bir şekilde girip büyümelerini sağlamak için ortaklarına sürekli olarak mükemmel, profesyonel, yenilikçi ve müşteri odaklı bir ürün ve hizmet sunmaktadır.

TAL Aviation Group’un Türkiye’deki faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz? Türkiye’de hangi havayolu firmaları ile hangi alanlarda çalışma yürütüyorsunuz?

Türkiye ofisi Aegean Airlines, Aerolineas Argentinas, Air Europa, American Airlines, ASL France, China Southern, LOT Polonya Hava Yolları, Qantas ve Srilankan Airlines’ın Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. 10 kişiden oluşan profesyonel ekibimiz ile Türkiye pazarını temsilcisi olduğumuz hava yollarından ve tabi havayollarını Türkiye pazarından haberdar ediyoruz.

“UÇUŞLARIN İSTANBUL HAVALİMANI’NA ALINMASI İLE…”

Son olarak farklı ülkelerden farklı havayolu firmaları ile çalışıyorsunuz. Genel gözlem ve izlenimleriniz doğrultusunda bu firmaların yeni açılan İstanbul Havalimanı’na bakış açıları ne yönde?

Her gün 1300’e yakın uçağa ev sahipliği yapan, 2018’de toplam 68 milyon yolcunun kullandığı Atatürk Havalimanı’nın son yıllarda talepleri karşılamaz noktaya geldiği bilinen bir gerçek. Transit yolcular da dahil 230 bin yolcunun geçmesiyle Atatürk Havalimanı’nda bir günde geçen yolcu sayısı rekoru kırılmıştı. Bir süredir talepleri karşılayamayan havalimanı slot veremez durumdaydı. Uçuşların İstanbul Havalimanı’na alınması ile Çin’den, Hindistan’dan, Tunus’tan, Karadağ’dan, Cezayir’den ve Etiyopya’dan birçok firma İstanbul’a sefer düzenlemeye başladı.

“İSTANBUL HAVALİMANI’NA İLİŞKİN ŞİKAYETLERİN BİRÇOĞU SENELERİN VERDİĞİ ALIŞKANLIK SONUCU…”

Şu ana kadar temsilcisi olduğumuz havayollarının yetkililerinden hiç olumsuz bir yorum almadığımız gibi, bir fiil alanı gören iş ortaklarımızın hepsinden yapının çok beğenildiğine dair yorumlar aldık. Şahsi kanaatim şikayetlerin birçoğunun senelerin verdiği alışkanlık sonucu olduğu. Her şeyi ile yepyeni bir eve taşındığınız zaman bile yaşadığınız bir bocalama dönemi olur, tabi olarak İstanbul Havalimanı’nda da benzer durumlar yaşadık, yaşıyoruz.

“TOPLU ULAŞIM SORUNUNA ACİL ÇÖZÜM GETİRİLMESİ GEREKMEKTE…”

Atatürk Havalimanı şehre oldukça yakındı ancak yoğun trafik vardı. 2 saat trafikte kilitlenip uçak kaçıran yolcularımız olduğunu hatırlıyorum. Şehir merkezinden günün hangi saatinde olursa olsun İstanbul Havalimanı’na ulaşım özel ulaşım ile ortalama 45 dakika sürüyor. Öncelikle toplu ulaşım sorununa acil çözüm getirilmesi gerekmekte.

“KONU YENİLİKLERE ADAPTE OLMA SÜRECİYLE ALAKALI”

Havalimanının büyüklüğü gözümüzü korkutmamalı, “çok büyük fazlası ile yürümek zorunda kalıyoruz” yorumunu aldığım arkadaşlarımın tümüne gittikleri destinasyonda uçaktan indikten sonra pasaport kontrole kadar geçirdikleri süreyi hesaplamalarını istedim ve hep aynı yanıtı aldım. “Haklısın orada da çok yürüdük ama Atatürk Havalimanı böyle değildi” bu da fikrimi destekliyor konu tamamen alışkanlık ve yeniliklere adapte olma süreci. Sabiha Gökçen hizmete açıldığı zaman yapılan yorumları hepimiz hatırlıyoruz. Şimdi yeni alana alışamayan herkes Sabiha’dan seyahati tercih ediyor.

HAVAYOLU FİRMALARI İSTANBUL HAVALİMANI’NA YÖNELİK NASIL BİR AKSİYON ALDILAR?

İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla bu firmaların uçuş program ve hedeflerine nasıl yansıdı, ne gibi değişikliklere gidildi?  

Pozitif gelişmeler var. Örneğin LOT Polonya Havayolları 2. uçuşu için ek slot aldı. Atatürk Havalimanı’ndan haftada 4 uçuş gerçekleştirirken uçuşlarını haftanın hergünü ve günde 2 sefere çıkarttı.

China Southern direkt seferlere başladı ve haftada 3 gün Pekin ve yine haftada 3 gün Wuhan’a uçuş gerçekleştiriyor. Aegean Airlines ise Dash 8-Q400 ile haftanın her günü günde 3 sefer olarak gerçekleştirdiği uçuşlarını uçak tipini büyütüp A319 ve A320’ler ile gerçekleştirmeye başladı.