Site icon Turizm Günlüğü

Yılda 1 milyon turist seviyesine yaklaştı… Hedef: 1.5 milyon turist

Türkiye, yılda yaklaşık 800 bin turistle Azerbaycan’ın turizmde en fazla tercih ettiği ülke oldu. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Azerbaycan pazarındaki etkinliğimizi daha da artırmak için çalışmalarına hız verdi. 

Türkiye, “tek millet iki devlet” ülküsünden hareketle dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın turizmde en fazla tercih ettiği ülke oldu. İki ülke turizmde karşılıklı olarak büyük bir potansiyel vadederken, Azerbaycan turizm pazarı en büyük turizm pazarlarımız arasına girmeye başladı.

TÜRKİYE İLK SIRADA

Azerbaycan’dan Türkiye’ye yılda yaklaşık 800 bin kişi turistik amaçlı gelirken, Azerilerin en fazla ziyaret ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer aldı. İki ülke arasındaki turizm hacminin kısa vade içinde 1.5 milyon turiste ulaşabileceği öngörülüyor.

TEMATİK WORKSHOP DİZİSİ

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB)Kültür ve Turizm BakanlığıTHY, İstanbul Ticaret OdasıTurizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun katkı ve işbirliğinde Bakü’de düzenlediği workshop, Azerbaycan turizm pazarının potansiyelini gözler önüne serdi. Turist ve turizm gelirlerinin artırılması amacıyla hedef pazarlarda TÜROB tarafından sürdürülen tematik workshop dizisinin bir örneği olan organizasyon, Türkiye ve Azerbaycan’dan yoğun katılıma sahne oldu.

ERESİN: ŞİMDİ İHMALLERİ TELAFİ ETME ZAMANI

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, iki ülke turizm pazarının karşılıklı olarak büyük iş birliklerine açık olduğunu ve önemli bir potansiyel taşıdığını belirterek, “Türkiye’ye yaklaşık 800 bin Azeri geliyor. Türkiye’den de yaklaşık 300 bin kişi gidiyor. Son workshop’umuzda fark ettik ki, Azerbaycanlı kardeşlerimiz aslında bizlere çok yakın olduğundan tanıtım konusunda biraz ihmal ettiğimiz bir pazar olmuş. Şimdi ihmalleri telafi etme zamanı. Turizmde karşılıklı işbirliği ve tanıtım çalışmalarını daha çok artırmalıyız. Böylece turist sayıları kısa sürede katlanabilir” dedi.

AZERİ TURİST ORTALAMANIN ÜZERİNDE HARCIYOR

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip olan Azerbaycan’dan yılda 5.8 milyon kişinin yurtdışına çıktığına dikkat çeken Eresin, “Turizm amaçlı seyahatlerde Türkiye tercih sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Daha sonra Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Gürcistan ve Ukrayna geliyor. Azeri turistler Türkiye’ye öncelikle tatil, alışveriş, sağlık ve eğitim amaçlı olarak geliyorlar. Harcama düzeyinde de ortalamanın üzerindeler. Bu nedenle, düzenlediğimiz etkinliğin iki ülke arasında var olan dostluk ve kardeşliği pekiştirmesinin yanında turizm ilişkilerine önemli katkılar yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İKİ ÜLKENİN TURİZMCİLERİNDEN YOĞUN İLGİ

Bakü’de düzenlenen workshop’a İstanbul, Sakarya/Sapanca, Kayseri ve İzmir’den toplam 37 otel katılım sağladı. Azerbaycan’ın önde gelen yaklaşık 200 seyahat acentesi ve tur operatörünün davetli olarak katılım sağladığı organizasyonda yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi.

“Networking” sonrası, yoğun katılımla yapılan gala programı açılışında Azerbaycan Sağlık ve Termal Turizm Birliği Başkanı Ruslan Guliyev, Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve TUGEV Başkan Vekili Bahadır Yaşık, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakü Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi ile Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral tarafından gerçekleştirilen konuşmalarda iki ülke turizminin geliştirilmesine yönelik temenni ve beklentiler katılımcılarla paylaşıldı.

Organizasyona ayrıca Azerbaycan Devlet Turizm Ofisi Endüstri Müdürü Tural İbrahimov, Azerbaycan Seyahat Acentaları Birliği (ATAA) Başkanı Rufat Hajiyev, Azerbaycan Turizm İşletmeleri Birliği Başkanı Nahid Bagirov, Azerbaycan Otelciler Birliği Genel Sekreteri Gunay Sağlam ile Azerbaycan Sağlık ve Termal Turizm Birliği Başkanı Ruslan Guliyev in yanı sıra çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

Azerbaycan’dan ülkemize gelen turist sayısı

2017                      2018                      2019*

TÜRKİYE      659 BİN 176           743 BİN 695          780 BİN 107

İSTANBUL    216 BİN 162           249 BİN 063          204 BİN 498  (*ilk 10 ay)

Exit mobile version