Tatilciler dijital olmayan kaynaklardan giderek uzaklaşıyor

Turizmde etkili dijital pazarlama
Tatil planı nasıl yapılır?

Last Updated on 28 Aralık 2019 by Yaşar Çelik

Yakın zamana kadar yerli ve yabancı tatil planlayıcıları ikamet ettikleri şehirde tercihen TÜRSAB’a üye olan seyahat acentelerinin yolunu tutuyorlardı. Bu trend artık değişti. Seyahat sektöründe tüketici davranışları kişilerin zamanının çok kısıtlı olmasından dolayı hızla değişti. Bu durumu “Fast Food Restoranların” hızla artmasından da gözlemleyebiliriz. Daha çok sayıda seyahat planlayıcısı konaklamalarını internet üzerinden yaptıklarından, seyahat acentelerinin popülerliği giderek düşmektedir.

Agenda.Video aracılığı ile 2,300 seyahat planlayıcısı ile yapılan araştırmada; önceden tespit edilmiş sorular yöneltildi. Sorular; Tatil rezervasyonları için hangi kanalları seçtikleri, gitmek istedikleri ülke veya şehri belirlemede nelerin etkili olduğu, otel seçimlerindeki faktörlerin neler olduğu, ne kadar turistin otel veya resort yerine Airbnb’yi tercih ettiği, Airbnb ile oteller arasındaki farklılıklar soruldu. Araştırma sonucunda tatil planlayıcıların %75’inin online rezervasyonu tercih ettikleri, %15’inin gitmek istediği oteli aradığı ve geri kalan tatilcilerin de seyahat acentesi ile rezervasyon yaptırdığı ortaya çıktı.

SEYAHATLERİN YÜZDE 75’İ ONLİNE PLANLANIYOR

Online rezervasyonlardaki oranlar ise; %40 ile booking.com birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada ise %20 ile Hotels.com var. Diğer Online Seyahat Acentelerin (OTA’lar) yüzdesi ise %12 seviyesinde. Bu hesaplamadan sonra arta kalan %21’lik kesim ise turistlerin gitmek istedikleri otellerin kendi web siteleri. Bu durum Online Rezervasyon firmaların otel işletmeleri için ne denli önemli olduğunu açıkça gözler önüne seriyor. Oteller %15 civarında olan komisyon oranını Online Rezervasyon firmalarına ödememek için, kendi web sitelerini albenili ve efektif yapabilmek için ellerinden geleninin fazlasını yapma gayreti içindeler.

MİSAFİR YORUMLARI OTELİN TERCİH EDİLME SEBEBİ OLUYOR

Seyahat planlayıcıları oteli seçmeden önce Google’dan ve Trip Advisor’ dan oteli incelemekteler. Trip Advisor misafir yorumları açısından incelenen önemli bir kaynaktır. Turistler otelin fotoğraflarını ve servislerini, olanaklarını interne’e bakarak çok daha rahat inceleyebilmektedirler. Bu gerçekle, tatil planlayıcıları Google’ı %50 oranında, Trip Advisor’ı ise %34 oranında kullanmaktadır. Tercihlerde; tanıdık ve ağızdan ağıza tavsiye oranı %19, %10 seyahat makaleleri etkisi, %4 ise seyahat acentelerine danışılarak yapılmaktadır.

Peki turistin konaklama seçiminde birinci kriter nedir?

Otelin oda fiyatı mıdır?

Yanıt; Hayır.

Yapılan istatistiki çalışmalarda turistlerin en önemsediği kriterin otelin lokasyonu olduğu tespit edilmiştir. Yüzdesel olarak oran; % 70. İkinci önemli kriter ise oda fiyatı. Bu oran da %54‘dür. Otelin konforu ve değerlendirmeleri %40 ve %45 olarak kendini gösteriyor.

TATİLCİLER DİJİTAL OLMAYAN KAYNAKLARDAN UZAKLAŞIYOR

Otelin fotoğraflarının kalitesi ve otel hakkında yapılan yorumlar tatilcilerin en önemsedikleri konuların başında geliyor. Bu iki kriter karar verme aşamasında hayati derecede önemli. Tatilciler dijital olmayan kaynaklardan giderek uzaklaşıyorlar. Makalemin başında da belirttiğim gibi bence bu durumun en büyük nedeni insanların zamanlarının değerli ve kısıtlı olmasıdır. Dergi ve yazılan yazıların önemi ise an be an düşmektedir. Tatilciler istedikleri bilgileri rahatça internet’te bulabilmektedirler. Yapılan araştırmaya katılan kişilerin % 26’sı ise Airbnb gibi platformu kullanarak konaklama rezervasyonlarını yaptırarak günü birlik evlerde kalmaktadırlar. Günü birlik evleri seçen tatilcilerin seçim nedenleri arasında bahsi geçen evlerin konumları, odalarının büyüklüğü (Konfor), odaların fiyatları ve bu tip bir konaklamayı denemek isteklerinden kaynaklanmaktadır. Günübirlik evlerin fiyatları oteller ile mukayese edildiğinde arada fark hatırı sayılır bir seviyede ucuzdur. Bu sebeple günü birlik evlerin popüleratisi gün geçtikçe artacaktır, diye düşünüyorum.

Otellerde konaklayan misafirler ise otel konforunu, kesintisiz 24 saat oda servisini, Spa ve Spor merkezini kullanılmasını, beş yıldızlı otellerde günlük çarşaf değişimi ve temizliği ve açık büfe kahvaltıyı ve restoranı kullanmaktan memnun olduğunu dile getiriyor.

Sonuç olarak bütçesini ön planda tutan tatilci günü birlik evleri, konforundan ödün vermek istemeyen tatilci ise otelde konaklamayı tercih ediyor.

Doluluk oranlarının en üst seviyede gerçekleştiği bir yıl kapanışı dilerim…

Mutlu Seneler,

Önceki İçerikBir yol haritası: İşte gençlerin tatil tercihleri!
Sonraki İçerikİstanbul’un en iyi 20 lezzet durağı -2
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.