Last Updated on 2 Ocak 2020 by Yaşar Çelik
Lite Tour Sahibi ve Yükselen TÜRSAB Hareketi’nin Başkanı Tansu Demir, “2019’dan 2020’ye” başlıklı dosya konumuz kapsamında 2019 yılında sektörde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Lite Tour Sahibi ve Yükselen TÜRSAB Hareketi’nin Başkanı Tansu Demir’in 2019 yılına ilişkin değerlendirmeleri ve 2020’ye yönelik öngörüleri şu şekilde:
TANSU DEMİR’İN 2019 DEĞERLENDİRMESİ
Aslında yıl sonu itibarıyla içinde bulunduğumuz dönemi yıllık değil, bir on yıllık perspektifte görmenin daha sağlıklı olacağı inancındayım.
İçinde bulunduğumuz 10 yıl, turizm acentacılığının evrildiği bir dönem olmuştur. Dijital değişim, online turizm pazarı, global kriz dönemleri, sektörde oluşmuş klasik algıların yıkılıp, her şeyin sil baştan yapıldığı önemli bir dönemdir. Sektörümüzün tüm kollarında, satış ve pazarlama stratejilerinden, şirket yönetim ve kriz anlayışlarına kadar her şeyin yeniden yapılandığı bir sürece girilmiştir.
Bu süreçte dijital teknolojiyi yaratıcılıkla birleştirmek zorunluluğu doğmuştur. Bu yaratıcılık ve dijital teknolojiyi birleştirebilen, klasik algılardan sıyrılan turizm şirketleri büyüyecek, buna ayak uyduramayanlarsa büyüme şansını bulamayacak gibi gözükmektedir.
2019 YILININ SEKTÖRDEKİ EN ÖNEMLİ OLAYLARI:
2019 yılı herhalde turizm sektöründe bir sürü ilkin yaşandığı bir dönem olmuşsa da iki önemli olay yıla damgasını vurmuştur.
Biri yurt dışından, 178 yaşındaki 2.1 milyar dolar borcunu yapılandırmayı başaramayarak iflas eden İngiliz seyahat acentası Thomas Cook, yurt içinde de ekonomik zorluklar nedeniyle uçuşlarına ara vermiş Atlasglobal Havayolları’dır.
Ülkemiz turizmi için büyük önem taşıyan özel havayolları özellikle acentalara sunduğu charter uçuş hizmetleri ve yurtdışı hatlar sayesinde daha çok turistin getirilme olanağını sağlamaktadır.
Atlasglobal’in bir ay sonra uçuşlarına tekrar dönmesi de, ülkemiz ve sektör adına olumlu bir gelişme olmuştur.
2019 yılı verileri iyi olmakla birlikte gelen turist sayısı, kalan döviz miktarı parabolü halen kriz öncesi verilerine göre olumsuz yöndedir. Başta İstanbul olmak üzere, etkinlik turizmi yani MICE alanında çok geri düşülmüş, Avrupa pazarında kültür turu satışları halen çok geriden seyretmektedir.
Bununla beraber Çin ve Ortadoğu pazarlarında rekorlara imza atılmıştır. Büyük şehirleri İstanbul, Gaziantep, Bursa, Trabzon vb. olmak üzere Ortadoğu turizm pazarı beslemiştir.
ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR SEKTÖR ADINA ALINMASI GEREKEN AKSİYONLAR:
Sektörümüzdeki haksız rekabet, öngörülmeyen vergiler ve artışlar, eğitimli personel ve iyi eğitilmiş rehber bulmak sorunu önümüzdeki senede bizi bekleyen olumsuzluklar olarak devam edecektir.
Haksız rekabet şartları illa suç unsuru taşıyıp mahkemelere gidene kadar beklenmek yerine, Bakanlık ve TÜRSAB ile ortak oluşturulacak bir turizm etik kurul tarafından hassas olarak tespit edilmeli, bu da yapılırken serbest ve özgür ticaret kuralları zedelenmemelidir. Yani her uygun fiyatla ürün satan acenta hemen haksız rekabet yapıyor diye görülmemelidir. Bunun yasal ve uluslararası ticaret koşulları iyice incelenerek oluşturulmalıdır.
Özellikle sosyal medyadan yapılan, gerekli belgeleri ve liyakati olmadan yanıltıcı ve özendirici “ticari” seyahat reklamları denetlenmelidir.
Her turizm ülkesinde olduğu gibi, turist taşıyan araçlarda acentanın atadığı tur liderleri görev yapabilmeli, ancak müze ve ören yerlerinde profesyonel rehber kullanılmalıdır.
Turizm ticaretinin önemli bir kısmının dijitalde aktığı günümüzde mutlaka “home-office” izinleri bizde de verilmelidir. Klasik acentacılık anlayışı yukarıda bahsettiğimiz süreçte zaten değişmiştir.
Bakanlık ve TÜRSAB uluslararası turizm fuarlarında acentalara satış ve pazarlama alanlarında her tür alt yapı desteğini vermeli, Bakanlık bir an önce çekilmiş olduğu turizm fuarlarını 2020 yılı itibarıyla yeniden listesine almalıdır.
2019 yılı gelen turist miktarı ve kazanç oranları, kriz dönemli geçmiş yıllara göre, daha iyi ve verimli geçmiştir.
2020 yılı hedefleri için yapılması gereken en önemli şeylerden biri de kültür turu yapan incoming acentalarının desteklenmesidir.
ÜLKE KALKINMASININ ANAHTARI: FABRİKALAR… SEKTÖRÜN FABRİKALARI: TURİZM ACENTALARI
Ülkemize gelen yabancı turistin, charter operasyonları ile turist getiren tur operatörlerinin, kitlesel olarak getirdiği belli destinasyonlarla beraber, ülkemizin her yanının turizm pastasından pay almasını sağlamak, kültür turu organize eden acentaların güçlenmesi ve desteklenmesi ile mümkün olacaktır. Bu, beraberinde turistin kişi başı harcama eğrisini de arttıracaktır.
Bölgesel gastronomiye önem vermek zaten Bakanlığımızın 2023 hedeflerinde vardır ve bu yaygın turizm endeksi, ülkemizin turizmden aldığı payı, az yatırımla daha verimli kılacaktır.
Yine kitlesel satış yapan tur operatörlerine charter uçaklardaki iade destekleri kaldırılmadan sürdürülmeli, ayrıca bu destek, Ortadoğu pazarında hizmet veren charter operasyonu yapan acentaları da kapsayacak şekilde geliştirilip büyütülmelidir. Ortadoğu’da hizmet veren acentalarımızın C1 denilen bölgesel vize riski, sektörün içinden, sektörü ve risklerini bilen acentalardan oluşan daha çok başvuru merkezi açılıp minimuma indirilmelidir.
Burada, devletin turizme destek verirken ve yatırım yaparken ekonomik sıkıntılar nedeniyle yüksünmemesi, turizme yatırımın sanayi yatırımı ile, fabrika yatırımı ile birebir aynı olduğunu görmesi ve bu mantıkla artarak sürdürmesi gerekmektedir. En açık ifade ile turizm sektörü ülkemizin dinamo sektörüdür.
Hem ekonomik kalkınmanın hem istihdamın hem de ülke istikrarının anahtarıdır.
Cüneyt Tansu Demir
Lite Tour Sahibi ve Yükselen TÜRSAB Hareketi Başkanı
—O—