Otelin doluluk oranı nasıl hesaplanır?

RevPAR otelin satış performansını önceki yıllarla kıyaslamak ve hedeflere ulaşıp ulaşılmadığını ölçümlemek için kullanılır.

Last Updated on 7 Ocak 2020 by Yaşar Çelik

RevPAR İngilizceden çevrilmiştir. RevPAR veya mevcut odabaşına gelir, otel endüstrisinde bir otelin toplam konuk odası gelirini oda sayısına ve ölçülen gündeki gün sayısına bölünerek hesaplanan bir performans ölçümüdür. Ancak hesaplama misafir odası geliri yerine toplam otel gelirini kullanıyorsa, TRevPAR’a eşittir.

Bir metrik olarak, hem oda geliri hem de doluluk oranı ile ilgilidir, bu da otel açısından önemli bir gösterge ve yararlı bir bileşen haline getirir.

Otellerin satış ve başarı grafiklerini değerlendirmek için iki önemli hususa yoğunlaşmak gerekir;

Bunlardan birincisi otelin doluluk oranı, diğeri ise günlük ortalama oda fiyatıdır.

Bunlarla birlikte en önemlisi ise RevPAR’dır.

RevPAR otelin satış performansını önceki yıllarla kıyaslamak ve hedeflere ulaşıp ulaşılmadığını ölçümlemek için kullanılır.

RevPAR’ın Hesaplanması;

Bir otelin ortalama günlük oda fiyatının otelin doluluk oranı ile çarpılmasıyla hesaplanır.

Ayrıca bir otelin toplam oda gelirinin ölçülen dönemdeki toplam kullanılabilir oda sayısına bölünmesiyle de hesaplanabilir.

RevPAR’ı Biraz Daha Açmak;

RevPAR otel endüstrisinde bir otelin işletimi ve mevcut odalarını ortalama bir oranda doldurma yeteneği hakkında bir değerlendirme yapmak için kullanılır.

RevPAR Örneği;

Örneğin, bir butik otel, ortalama doluluk oranı %90 olan toplam 100 odaya sahiptir. Oda için ortalama maliyet gecelik 100 Dolar’dır. Verilen verileri kullanarak otel performansını doğru bir şekilde değerlendirmek için RevPAR’ını bilmek istiyor. Otel Müdürü RevPAR’ı aşağıdaki gibi hesaplayabilir;

100 Dolar Her Gece * % 90 Doluluk Oranı = 90 Dolar.

Bu nedenle otelin RevPAR’ı 90 Dolar’dır. Aylık veya üç aylık RevPAR’ı bulmak için, günlük PevPAR’ı istenen dönemdeki gün sayısı ile çarpınız.

Bu hesaplama tüm odaların aynı fiyatta olduğunu var sayar. Otel müdürü bu günlük RevPAR’ı otelin mülkiyeti ile ilgili önemli değerlendirmeler ve kararlar almak için kullanabilir. Otelin odalarını ne kadar iyi doldurduğunu ve ortalama odayı ne kadar akıllıca fiyatlandırdığını görebilir. 90 Dolarlık bir RevPAR ama 100 Dolarlık ortalama bir odaya sahip olan otel müdürü, tam kapasiteyi gerçekleştirmeye yardımcı olmak için ortalama oda fiyatını 90 Dolar’a düşürebilir.

RevPAR’ın Diğer Önemli Noktaları

RevPAR yardımcı olmasına rağmen, bir otelin ölçeğini ( çapını ) dikkate almaz. Bu nedenle, bir kişi, iki oteli veya turistik taşınmazların özelliklerini değerlendirmeye çalışıyorsa, RevPAR tek başına iyi bir ölçümleme aracı değildir. Bunun nedeni, bir otelin daha yüksek gelir sağlayan daha fazla odaya sahip olmasına rağmen daha düşük bir RevPAR’a sahip olabilmesidir.

Buna ek olarak, RevPAR’daki büyüme, bir otelin karının arttığı anlamına gelmez. Bunun nedeni RevPAR’ın herhangi bir karlılık önlemi veya karla ilgili bir bilgi kullanmamasıdır.

Bu nedenle, sadece RevPAR’a odaklanmak, hem gelirde hem de karlılıkta düşüşe neden olabilir. Bunun yerine, birçok otel müdürü performans ölçüsü olarak sadece ortalama günlük fiyata yönelmektedir, çünkü otel doluluk oranı ana itici güçlerden biri olarak görülmektedir.

Bu sebepten, bir otel odalarını doğru bir şekilde fiyatlandırabiliyorsa, doluluk oranı artar ve RevPAR’ı da doğal olarak artar.

RevPAR’ınız ve Otel Doluluğunuz Her Daim Yüksek Olsun…

Önceki İçerikDerindeki Özgürlük sergisi NG Agency&ArtWorks’de
Sonraki İçerikSabiha Gökçen’de uçak pistten çıktı
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.