D2 Yetki Belgesi sorunu yeniden gündemde… D2 Belgesi sorununun nedenleri, yol açtığı sıkıntılar ve turizm sektörüne yönelik olumsuz etkileri nelerdir? D2 Belgesi sorunun çözülmemesi halinde yaşanacak sıkıntılar nelerdir? Turizm Taşımacılığı Derneği Onursal Başkanı Barış Gürbüz kaleme aldı…
“Tarifesiz yolcu taşımacılığı” sınıflandırması içinde olan “turizm taşımacılığı” için şart koşulan “D2 Yetki Belgesi” için bu belgeyi almak isteyen bir yolcu taşıma firmasının, şirket öz malı olarak kayıtlı “12 yaşından küçük en az 75 koltuk kapasitesini dolduracağı araç sayısına sahip olması” gerekiyor.
2003 yılında uygulamaya konan ve turizm taşımacılığında çalışan araçlar için zorunlu hale getirilen “D2 Yetki Belgesi Alma Şartı” ve sonrasında “Karayolu Taşımacılık Kanunu” nunda 2018 Ocak ayında yapılan yeni değişikliklerle, sayıları on bine yaklaşan ve 2018 yılında kırk milyon yabancı turistin ülkemizdeki “transfer, konaklama, otel rehberliği ve gezi hizmetlerini” sağlamış olan ve bunu yaparken 1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği yasasının kendilerine verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde faaliyet gösteren seyahat acentelerini zor duruma soktu.
“BU İŞİN PATRONU BİZİZ”
Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mehmet Gürses, seyahat acentaları temsilcileriyle yaptığı toplantılarda, sürekli olarak “Bu işin patronu biziz” şeklindeki beyanlarına rağmen; acenta temsilcileri kendisinin bu alanda gerekli adımları attığına ilişkin ve etkin bir yol izlediği hususunda tatmin olmamış durumdalar…
75 KOLTUK ŞARTI KÜÇÜK ACENTALARI ZORA SOKUYOR
2003 yılından bu yana uygulanan “D2 Yetki Belgesi ve bu belge için aranan 75 koltuk şartı” nedeni ile 15 yılda önemli meblağlar “D2 Yetki Belgesi Sahibi” yolcu taşıma firmalarının cebine girmiş durumda…
Bu durum ise şundan kaynaklanmaktadır:
Devlete aracının koltuk sayısı kadar ücret ödeyip “D2 Yetkisi Belgesi” alamayan, mesela 15 koltuklu bir yolcu minibüsü sahibi vatandaş, taşıma firmalarına mahkûm edilmiştir.
İlgili merci ve sorumlular 15 yıl boyunca, bu bir adet minibüsü olan vatandaşın taşıma firmasına ödediği “D2 Belge Kiralama Ücretinin” peşine düşmedi.
D2 belgesi ile ilgili tüm haberleri okumak için tıklayın.
KAYIT DIŞI “D2 YETKİ BELGESİ KİRALAMA” SEKTÖRÜ
Uygulamadaki bu aksaklık 15 yıl boyunca bir kayıt dışı “D2 Yetki Belgesi Kiralama” sektörü oluşturmuş ve bu da ilgili makamlarca görmezden gelinmiştir.
Sayıları on bini bulan seyahat acentalarının, çok az bir kısmı “D2 Yetki Belgesi” alma şartını sağlayacak sayıda araca ve koşullara sahip durumdadır.
Geri kalanların, bir – iki tane aracı vardır ve bunlarla zaten dört beş ay çalışabildikleri turizm sezonunda istihdam yaratmaya ve ürettikleri ürünlerle diğer paydaşların da sektörden nemalanmasına çalışmaktadır.
Seyahat acentalarının bu konudaki öncelikli ve ivedilikle halledilmesini talep ettikleri nokta; kendi şirketine ait aracıyla, kendi turizm faaliyetlerinde kullanmasının önünün açılmasıdır.
TURİSTLER TAZMİNAT TALEP EDEBİLİRLER
2018 Ocak ayında yürürlüğe giren yeni “Karayolu Taşımacılık Kanunu”nun mevcut şekliyle devam etmesi halinde 2020 yılında Türkiye’ye gelen turistlerin sayısındaki artış sonrasında çok sayıda turist mağdur olacak ve bunlar turizm şirketlerine tazminat talep etme hakkına sahiptir.
ACENTALARIN TALEPLERİ
Türkiye turizminin yeniden yükselişe geçtiği ve turizmde yeni hedeflerin belirlendiği bu dönemde D2 Belgesi mağduru olan seyahat acentaları, bir an önce Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında konuya ilişkin entegrasyonun sağlanıp; Ulaştırma Bakanlığı’nın Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi’ni İBB ile entegre edip; İBB’nin acentalara D2 Belgesi’ni tekrardan vermeye başlaması ve bu alanda küçük ölçekli acentaları zora sokan, rekabeti zorlaştırıcı düzenlemelerin bir an önce kaldırılması.
Barış GÜRBÜZ
Turizm Taşımacılığı Derneği Onursal Başkanı