Site icon Turizm Günlüğü

Havayolu şirketleri, Sabiha Gökçen yerine neden İstanbul Havalimanı’na yönlendiriliyor?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’den (SHGM) açıklanan “Sabiha Gökçen Havalimanı’na mevcut uçuş izinlerinin üzerine yeni hat başvuruları değerlendirilmeyecek” kararını değerlendiren sektör temsilcileri, “Kapasite sorunu yok, amaç açık biçimde yolcuları ve havayolu şirketlerini, Sabiha Gökçen yerine İstanbul Havalimanı’na yönlendirmek” yorumunda bulundular.

Cumhuriyet’ten Emre Deveci‘nin haberine göre SHGM’ye bağlı Hava Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan yapılan duyuruda, karara “halen devam etmekte olan bakım faaliyetleri ve yaşanan trafik yoğunluğu” gerekçe gösterildi. Sektör temsilcileri de Sabiha Gökçen’in 2019’da yüzde 78’lik pist, yüzde 80’lik terminal kapasitesiyle çalıştığını ve yüzde 83.42’lik zamanında kalkış oranıyla Official Aviation Guide (OAG) kendi sınıfında “en dakik havalimanı” seçildiğini hatırlattı.

Yeni hat için teknik bir kapasite sorunu yok

Kararın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yerine SHGM tarafından açıklanmasının alışılmadık bir durum olduğuna dikkat çeken kaynaklar, Sabiha Gökçen’in yıllık yolcu kapasitesinin 41 milyon olduğunu ancak 2019’da toplamda 35.5 milyon yolcuya hizmet verildiğini, günlük uçak trafiği kapasitesinin 798 olduğunu ancak 2019’da bu rakamın ortalama 625 olduğunu hatırlatarak yeni hat için teknik bir kapasite sorunu olamayacağına dikkat çektiler.

Amaç İstanbul Havalimanı’na yönlendirmek

Bir sektör temsilcisi, Sabiha Gökçen’de yeni pist inşaatının 4 yıldır bitirilememesinin de İstanbul Havalimanı’na yönlendirmeyle ilişkili olduğunun düşünüldüğünü belirterek “Yeni pist açılışı 2019’dan 2020 sonuna ertelenmişti ancak bu tarih için de belirsizlik sürüyor” dedi.
Exit mobile version