24. EMITT Fuarı açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2019 yılı için yakalanması beklenen 52 milyon turist ziyareti ile elde edilen 34 milyar dolar gelir hedefini, 2020 yılı için 58 milyon turist ziyareti ve 40 milyar dolar gelir olarak belirlediklerini ifade etti.
24. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı-EMITT, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları’nın kurumsal sponsorluğunda, KOSGEB’in desteğiyle, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) iş ortaklığında bugün kapılarını TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açarken; fuarın Açılış Töreni yoğun bir siyasetçi ve iş adamı akınına uğradı.
Fuarın açılışını T.C Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Süruri Çorabatır, TTYD Başkanı Oya Narin, TÜRSAB YK Başkan Yrd. Ali Bilir, Hyve Grup Bölge Direktörü Kemal Ülgen ve Hyve Group Turizm & Seyahat & Moda Grup Direktörü Hacer Aydın gerçekleştirdi.
“Sayıları vermek kolay, gereğini yapmak ise özveri ister”
Açılış Töreni’nde konuşan Ersoy şu açıklamalarda bulundu:
“Tabii ki sayıları vermek kolay, gereğini yapmak ise özveri gerektiriyor. Düzenli bir büyüme için doğru stratejiler ve gayretli değişim politikalarına açık olmalıyız. Bu kapsamda ilk adım markalaşma ve tanıtımdan geçiyor. Bu bağlamda ilk önemli değişimi başlatarak Türkiye Tanıtım Turizm Geliştirme Ajansı’nı sektöre kazandırdık. 2018’de 18 milyon dolar olan tanıtım bütçemizi, 2019’da 75 milyon dolara 2020’de ise 180 milyon dolara çıkardık. Ay sonunda TÜİK tarafından kesin rakamlar açıklanacak olmakla beraber 2019 hedefimiz olan 52 milyon turist 34 milyar dolar olan gelir hedefimizi yakalıyor olacağız. 2020’de ise 58 milyon turist 40 milyar dolardan fazla gelir hedefliyoruz. Tabii ki sayıları vermek kolay. Gereğini yapmak ise özveri gerektiriyor. Eğer düzenli olarak dünya ortalamasının çok üzerinde büyüme bekliyorsanız iş yapma şeklini de stratejinizi de değiştirmeniz gerekiyor. Her bölgenin kendi potansiyelini ortaya çıkaracak yeni politikalar üzerinde çalışıyoruz. Turizmin tüm Türkiye’de 12 aya yaygınlaşması ve turizm gelirlerinin tabana yayılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada da turizm STK’larının işlevleri ve faaliyetleri de büyük önem arz ediyor.
Anadolu turizmden daha fazla pay almalı
Turizm gelirlerimiz incelediğimizde gelirin yüzde 40’nın Marmara, yüzde 40’ının Akdeniz, yüzde 10’unun Ege ve kalan yüzde 10’unun Anadolu’nun diğer bölgelerinden elde ettiğimizde görüyoruz. Bu sürdürülebilir bir politika değil. Anadolu’nun turizmden aldığı gelirin arttırılması gerek. 40’tan fazla aynı bölgeye giden turistlerimiz var. Eğer onları başka bölgelerle tanışamazsak başka ülkelere kaptırmamız kaçınılmaz. Bu sebeple her bölgenin kendine özgü turizm potansiyelini ortaya çıkaracak yeni tanıtım ve yatırım politikaları üzerinde çalışıyoruz. Ege Bölgesi’nde de biri Çeşme’de diğeri Didim’de olmak üzere sadece bulundukları alanı değil bütün bölgeyi kalkındıracak 2 turizm merkezinin çalışmalarını başlattık. Bu projeler Ege’nin en büyük ihtiyacı 12 aylık turizmin gerekli olan golf, termal, kongre, etkinlik, spor, doğa, bisiklet ve benzer aktiviteleri içeren çok düşük yoğunluklu doğaya saygılı geri dönüşüm ve çevre politikaları ile uyumlu yüksek gelir grubuna hitap eden çağımızın ve geleceğin turizm ihtiyaçlarına uygun dünyada örnek gösterebilecek projeler.”
Mehmet Nuri Ersoy, doğru paydaşları bir araya getiren EMITT Fuarı’nın öneminin oldukça büyük olduğuna dikkat çekerek, “Fuar’a emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kıbrıs çok yakın zamanda 40 bin yatak sayısına ulaşacak
KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Akdeniz çanağının incisi konumunda olan KKTC’nin; yıl boyunca 10 ay aldığı güneşi ile, kültüründen gastronomiye farklı alanlarda sahip olduğu turistik değerleriyle oldukça önemli bir cazibe merkezi olduğunu söyledi. Üstel konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Anavatan Türkiye’nin desteği ile turizm sektörünü geliştiriyoruz. Yatırımcıların çoğu Türkiye’den. Şu anda adamızda 26 bin konforlu yatağa sahibiz. Çok yakın zamanda 40 bin yatağı bulacağız. Cari açığımızın yüzde 53’ünü turizm gelirlerinden karşılıyoruz.”
2020 Türkiye turizmi için verimli bir yıl olacak
Turizm sektörünün, gelirleri ile 2019 yılında Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatan bir sektör haline geldiğini hatırlatan TÜRSAB YK Başkan Yrd. Ali Bilir, “Türkiye turizmi 2019’da başarısını artırarak ülke ekonomisi için stratejik bir sektör olduğunu ispatlamıştır. 2020 yılının da İstanbul ve Türkiye için verimli bir yıl olmasını bekliyoruz. Dünyada değişen turizm anlayışına paralel olarak Türkiye’de de bu değişim takip ediliyor. Kültür mirasına yönelik yoğun çalışmaları yoğunlaştırıyoruz. 2020’nin Patara Yılı olarak ilan edilmesi de bu çalışmaların bir çıktısı olarak görüyoruz” dedi.
“Hedefimiz kişi başı turist gelirini 750 – 1000 dolar seviyesine çıkarmak”
EMITT’in Türkiye’nin yapı taşlarından biri konumunda olduğunu belirten TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır, “100’e yakın ülkenin temsilcisinin katılım gösterdiği EMITT, Türkiye turizminin yapı taşlarından biri konumunda. Anadolu’daki turizm değerlerinin tanıtımında önemli rol oynamış, kıyılara sıkışmış turizmin 12 aya yayılmasının öncülüğünü EMITT gerçekleştirdi. İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerde iç pazar seyahat oranı yüzde 25. Türkiye’de ise bu oran yüzde 10 civarında. Bu rakamı artırmak için Anadolu’ya dönük her türlü faaliyet desteklenmeli. Rekorların kırıldığı 2019 yılının ardından 2020 yılında da çift haneli büyüme bekliyoruz. Önümüzdeki dönem hedeflerimizden bir diğeri de 650 dolar seviyesinde bulunan kişi başı turist gelirini 750 dolar, 1000 dolar seviyesine çıkarmak” dedi.
EMITT tüm dünyada bir turizm fenomeni haline geldi
EMITT’in dünyanın önde gelen turizm fuarları ile yarıştığını paylaşan TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Aydın, “Dünyanın önde gelen turizm fuarları ile yarışan, rekor seviyede hosted buyer ağırlayan EMITT ülke turizmine her yıl büyük katkı sunmaktadır. EMITT tüm dünyada bir turizm fenomeni haline gelmiştir. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da EMITT’in konumunu güçlendirecek ve büyümesini sağlayacak her türlü çalışmayı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Tüm paydaşları bir araya getiren bir organizasyon
Hyve Grup Bölge Direktörü Kemal Ülgen, EMITT Fuarı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını destekleyen dünya çapında bir turizm fuarı olduğuna dikkat çekti. Ülgen, Türkiye’nin 2019 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen 6. ülkesi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“EMITT Fuarı’nda 20 ülkeden 200’ün üzerinde tur operatörü ile yaklaşık 60 bin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçimizi buluşturacağız. Başta Bakanlığımızın desteği ve liderliğinde, tüm paydaşları bir araya getiren EMITT, ülkemizin turizm stratejisini destekleyen bir fikir paylaşım platformu olma misyonunu da sürdürmektedir.”
“EMITT, Türkiye’ye olan katkısını her daim sürdürecektir”
Hyve Group EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, son yılların en çok ilgi gören fuarlarından biri olarak 60 bin ziyaretçi hedefini aşacaklarını belirtti. EMITT’e ev sahipliği yapmanın İstanbul ve Türkiye turizmi açısından çok önemli bir fırsat olduğunu belirten Aydın şöyle devam etti:
“24 yıldır devam eden EMITT, ilk günden bugüne Türkiye’de turizm sektörü ve turizm değerlerinin gelişimine katkıda bulunduğu gibi, Türkiye’nin alternatif pazarlar oluşturmasına da katkıda bulunmuştur. Bu yıl 85 ülkenin temsil edildiği EMITT, 2020’de Türkiye turizminin büyümesi ve Türkiye’nin dünyaya tanıtımında önemli katkılarını dün olduğu gibi bugün ve yarın da sürdürecektir.”
Türkiye’nin 2020 turizm vizyonu için, sektör liderleri öngörülerini, T.C. 54’üncü Hükümeti Turizm Bakanı Bahattin Yücel tarafından yönetilen TTYD Başkanı Oya Narin ve TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır’ın katılacağı “Başkanlar Forumu: Fikir Önderleri 2020 Turizm Öngörülerini Açıklıyor başlıklı panel gerçekleşecek. 2019 yılı için turist sayısı beklentisi 50 milyonu aşan Türkiye’yi zirveye taşıyacak yaklaşımlar için bir ortak akıl platformu misyonu taşıyan EMITT’te bu yıl; turizm ekonomisi, sektörü yönlendiren trendler, öne çıkan destinasyonlar ve önümüzdeki on yıla damga vuracak teknolojik inovasyonlar gündem maddelerini oluşturacak. EMITT 2020 Etkinlik Programı partnerleri arasında; Gezimanya, Gastronomi Turizmi Derneği (GTD), HotelRunner, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD), Reo-Tek, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Türkiye Otelciler Federasyonu Derneği (TÜROFED), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Urban Strategy Partners ve HTC Vive yer alıyor.
35 Ülke Tanıtılıyor
Diğer yandan 35 ülke tanıtım stantlarıyla Fuar’dalar. Dünyanın en çok turist çeken 10 ülkesi arasında yer alan Çin, Meksika ve Almanya’nın da katıldığı 24’üncü EMITT Fuarı; Lübnan, Sırbistan, İngiltere, Kuzey Kıbrıs, Malta, Bulgaristan, Dubai, Japonya, Litvanya, Güney Kore, Endonezya, Şili, Hindistan, Hırvatistan, Özbekistan, Azerbaycan, Karadağ, Gine, Nepal, Moğolistan, Bosna Hersek, Kosova, Cezayir, Brezilya gibi farklı kıtalardan ülkelere ev sahipliği yapıyor. Ülkeler, kuracakları stantlarda, coğrafi özelliklerini, tarihsel ve kültürel ögelerini, yemeklerini ve folklörlerini tanıtarak İstanbullulara renkli bir fuar yaşatıyor.
İstanbullular VR Teknolojisi ile Farklı Deneyimler Yaşayacak
Türkiye’de ilk defa görülebilecek olan Louvre Müzesi’nin oluşturduğu sanal sergi: “Mona Lisa: Beyond The Glass fuarın ikinci gününden itibaren ziyaret edilebilecek. VR sayesinde ahşap panel üzerine resmedilen tablonun ince detaylarını çok daha yakından inceleme, boya katmanlarının arasında ahşap panelin dokusunu ve üzerindeki çatlakları görüntüleme imkânı sunulacak. Katılımcılar, her güne özel VR içerikleriyle, “sanal gerçeklik” teknolojisinin kullanımını deneyimleyebilecek. Dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe’yi, Tokyo’nun kalabalık caddelerini ya da Roma’yı ve tarihini anlatan Kolezyum’u EMITT Fuarı’nda sanal gerçeklik gözlüğü ile gezme fırsatına sahip olacak. Katılımcılar, Everest VR ile zirvede neler olduğunu gerçekçi ve etkileyici görseller eşliğinde keşfetme fırsatına sahip olacak.