Turizm en çok kriz anlarından etkilenir. Şirketlerin becerisi de kriz anında ortaya çıkar. Birçok kriz, yeni oyuncuların sahneye çıkmasına neden olmuştur. Birçok kriz de şirketlerin büyük yara almasına neden olmuştur.
Bu yüzden kriz yönetimi başlı başına bir bilim haline gelmiştir.
AtlasGlobal‘in uçuşlarına ara vermesi ve iletişimde yaşananlar, tam olarak “iletişim” krizidir.
ATLASGLOBAL KRİZİ, TURİZM VE İLETİŞİM ÜÇGENİ
AtlasGlobal’de birtakım sorunlar olduğu aşikar. Sonuçlarından yola çıkarsak, uçuşlarına birkaç ara vermesi, pilot istifaları ve son olarak işten çıkarmalar şirkette bazı sorunların olduğunu gösteriyor bize.
Bu sorunların düzeltilmesi için yapılan adımların tamamı yanlış atılmış adımlardır.
Bundan sonraki süreçte şirketin yapacağı en önemli adımlardan biri iletişiminin yönetilmesidir. Buna iletişim krizinin yönetilmesi denir. Bu krizi bu güne kadar kimler yönettiyse bazı hayati hatalar yaptılar.
İNANDIRICILIK SORUNU
Kriz yönetiminde en önemli konu, verilen bilgilerin inandırıcılığıdır.
İlk ve en büyük hata, bir ay gibi bir zaman dilimi için uçuş erteleme kararı alan şirket, paydaşlarına bunu kararı aldıktan sonra SMS ya da mail ile duyurmuştur.
Şirket, bilet satan acentaları düşünmediği gibi yolcuları da hiç düşünmemiştir. Bunun en büyük kanıtı da şirket tarafında yapılan açıklamada yer alıyor:
“Nakit akışımızdaki gerekli yapılandırma ve iyileştirmeyi sağlamak amacıyla, tüm uçuşlarımıza 26 Kasım 2019 itibariyle, 21 Aralık 2019 tarihine kadar ara vermek zorunda kaldığımız bilgisini arz ederiz. Bu süreçte uçuşu gerçekleştirilemeyen yolcularımızın satın aldıkları biletleriyle ilgili 15.12.2019 tarihine kadar gerekli tespitler tarafımızca yapılacaktır. Yolcularımızın iade ve değişiklik talepleri ile ilgili işlemler için uygulanacak adımlar 16 Aralık 2019 tarihinde tarafımızdan email yoluyla sizlere duyurulacaktır.”
Şirket yönetimin kameralar karşısına çıkarak erteleme gerekçelerini ve bundan sonraki süreçte neler olacağını ikna edeci bir dille anlatmak yerine acentaların ve yolcuların sorunların için sadece bir mail adresi belirtmiştir. AtlasGlobal’in o dakikadan itibaren “inandırıcılık” konusundaki kan kaybı başlamış oldu.
Krizi yönetenler yaptıkları yazılı açıklamada itirazlarını, “2015-2016 yıllarında ülkemizde yaşanan terör olayları ve hain darbe girişimi havacılık sektöründe büyük yaralar açmış, taşınan yolcu sayısı ve yolcu gelirlerinde 2017 yılı dahil önemli kayıplara neden olmuştur…Yakın geçmiş olumsuzlukları ve beraberinde getirdiği ekonomik yük ve 2019 yılı Nisan ayı itibariyle İstanbul Havalimanı’na geçişle birlikte lojistik ve operasyonel maliyetlerde yaşanan büyük artış, Havayolumuz açısından 2016/2017 kayıplarımızı yeterli sürede telafi etme imkanımızı ortadan kaldırmıştır.” gibi iddialarla besleyip, kendi durumlarına açıklamaya çalıştılar. Ki bu iddialar doğrudur. Burada ki sorun şirketin irtifa kaybetmesi değil, krizi yönetmemesidir. Bunu tercih etmemesidir. Herkesi kendi başına bırakmasıdır.
Krizi yönetemeyen ve mail adresinden başka muhatap bulamayan acentalar ve yolcular çareyi medya da aramışlar. Buldukları tüm iletişim kanalarını kullanarak basından daha detaylı bilgi almaya çalışmışlardır. AtlasGlobal mağdurları, medya aracılığı ile şirketi bir anda gündemin ilk sırasına oturttular.
Öylesine yoğun ve büyük bir iletişim propagandası yapıldı ki, iddiaları takip etmek bile neredeyse mümkün olmadı. ‘Filodan ayrılan uçaklar, istifalar, bir devlet bankasından alınan kredi’ gibi tüm iddialar, tek tek şirket tarafından yapılan açıklamalarla red edileceğine sessiz kalınarak insanların inanma yönündeki kanaatini daha da pekiştirdi.
Krizin yönetilme sorunu böylece zirve yaptı
Şirket adına gazetemize bu güne kadar Kurumsal İletişim’den Ece Güngördü telefonla arayarak ve mail yoluyla bir kez açıklama gönderdi. Gelende firma adına Atlasglobal’in Rusya ve BDT Bölge Temsilcisi Orhan Sancar açıklamalar yaptı. Ama üst düzey bir açıklama hiç yapılmadı.
Atlasjet ne zaman kuruldu
14 Mart 2001 tarihinde Öger Holding tarafından kurulan Atlasjet ilk etapta sadece iki uçakla çalışmaya başlamıştır. İlk uçuşunu 14 Mart 2001 tarihinde gerçekleştirerek kısa zamanda filolarını büyütmeye başlamıştır. Uçuş seferlerine 2 adet Boeing B-757-200 tipi uçak ile başlamıştır. 2001 yılında üçüncü uçaklarını alan firma, 2003’te bu sayıyı dörde çıkartarak daha büyük faaliyetlere adım atmışır ve sermayesini arttırmaya başlamıştır. İç ve dış hat tarifeli uçuşlarına 2004 yılında yolculara uçakta uluslararası kalite ve konfor standartları sunmak amacıyla başlamıştır. Turizm ve havacılık dünyasındaki son gelişmelerden sonra Atlasjet Havayolları, IATA üyesi olarak ve IOSA tescilini alarak havayolu şirketi olarak büyümeye ve yoluna devam etmeye, bu doğrultuda da iç ve dış hatlarda tarifeli sefer sayısını %75 ila 80’e çıkarmaya karar vermiştir.
2004 yılında şirketin yüzde ellisi ETS Tur’a satılmış ve yönetim kurulu başkanlığına Murat Ersoy getirilmiştir.
2004 yılının haziran ayında şirketin ruhsatı “İç ve Dış Hatlarda Tarifeli ve Tarifesiz Seferlerle Yolcu ve Yük Taşımacılığı” şeklinde genişletilmiş ve iç hatlarda tarifeli seferlere de başlanmıştır. 2004 yılında şirketin yüzde ellisi ETS Tur’a satılmış ve yönetim kurulu başkanlığına Murat Ersoy getirilmiştir. Murat Ersoy’un gelmesinden sonra şirketin yapılanmasında köklü değişikliklere gidilmiş ve dünyanın en iyi havayolu şirketleri baz alınarak yenilemeler yapılmıştır. Atlasjet, 2006 yılında hisselerde değişiklik yoluna giderek şirket hisselerinin tamamı ETS Tur’a satılmıştır. Atlasjet, bundan sonraki büyüme çalışmalarını da aynı orantıda yapmış ve her geçen yıl yeni rotaları ve yeni uçakları bünyesine eklemiştir.
2015 Şubat ayı itibariyle Atlasjet adı, Atlasglobal olarak değiştirilmiştir.
Bu isim değişikliğinin en önemli sebeplerinin başında, Atlasjetin bir dünya markası olma vizyonu gelmektedir. Ayrıca, ‘Jet’ olarak anılan hava yolu firmalarının yurt dışında düşük maliyetli firmalarla özdeşleştiriliyor olması Atlasjet için de olumsuzluk oluşturmaktaydı. AtlasJet, AtlasGlobal ismi ile birlikte, potansiyelini gösterme ve küresel hedeflerine daha hızlı ilerleme hareketi içerisine girmiştir. İki uçakla başlayan bu ulaşım ağı günümüzde 26 uçağa ulaşmıştır. 35 farklı ülkede 50’den fazla noktaya sefer düzenlemekte olan Atlasglobal, Türkiye içerisinde ve Asya, Rusya, BDT Bölgesi, Orta Doğu ve Avrupa’ya tarifeli uçuşlar gerçekletirdi.