Last Updated on 4 Şubat 2020 by Yaşar Çelik
Grup bünyesinde Türkiye’deki müze ve ören yerlerinin ticari işletmelerini yapan Anadolu Kültürel Girişimcilik firmasını da bulunduran Detech Holding, yeni nesil dijital müzecilik platformunu hayata geçirdi. Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Göreme Açıkhava Müzesi gibi müze ve ören yerlerindeki mağazalarda satışa sunulan Tour-key hediyelik paketleri ile kültürel miras alanları artık dijital şekilde deneyimlenebilecek.
Türkiye’de müze ve ören yerlerindeki ticari alanların işletmesini yapan Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG), Türkiye’de bir ilke imza attı. Dijital müzeciliğin öncüsü olan AKG, Tour-key adlı proje ile müze ve ören yerlerinde VR, AR ve 3D sanal rehber teknolojisiyle geçmişe yolculuk imkanı sağlıyor. AKG mağazalarında satışa sunulan ve VR gözlük ve içerik paketlerinden oluşan Tour-key; bir sanal rehber gibi Ayasofya, Topkapı Sarayı Müzesi ve daha birçok kültürel miras alanında sanal rehber ile gezebilme fırsatını sunuyor.
Ege Bağlıkaya: Tour-key ile kültürel varlıklarımızı dijitalleştirerek insanların evlerine götürüyoruz.
Tour-key’in dijital müzecilik anlamında çok önemli bir proje olduğunu belirten Detech Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ege Bağlıkaya, “Tour-key, Türkiye’nin tarihi ve kültürel alanlarını sanal rehber sunumu ile bulunduğunuz yerde ziyaret etmenizi ve bu alanların geçmişini sanal gerçeklik ile deneyimlemenizi sağlıyor. Bu proje ile kültürel varlıklarımızı hem yanınızda hissedebiliyor, hem de deneyimleme imkanına sahip oluyorsunuz. Tour-key ile kültürel varlıklarımızı dijitalleştirerek kültürel miras alanlarımızdan bir fragmanı insanların evlerine götürerek müze ve ören yerlerimize olan ilgi ve farkındalığı artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Projenin özellikle kültürel miras alanlarımızın tanıtımına ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Ege Bağlıkaya, “Biz ülkemize gelen turistleri her zaman birer kültür elçimiz olarak sayıyoruz. Çünkü bu kişiler ülkelerine döndüklerinde gezdikleri yerleri anlatarak tanıtımımızı yapıyorlar. Müze mağazalarına gelen turistlerin satın alacakları Tour-key hediye paketlerini ülkelerindeki diğer insanlara izleteceğini düşünürsek, bu şekilde kültürel alanlarımız uluslararası alanda çok daha fazla tanıtılma şansı bulacak” diye konuştu.
“Türkiye’ye hiç gelmemiş birisi Ayasofya’yı gezme şansını buluyor”
Tour-Key projesinin yeni nesil müzecilik olduğunun altını çizen Bağlıkaya, “Aslında bu proje, müzeye gelemeyen ve fiziksel olarak o ortamda bulunmayan insanlara sunulan muhteşem bir hizmet. Mesela, Türkiye’ye hiç gelmemiş birisi Tour-key ile Ayasofya’nın nasıl bir yer olduğunu deneyimleyebilecek. Hatta geçmişe yolculuk yaparak Omphilion’da ‘Taç Giyme Töreni’ gibi seremonileri yerinde yaşayabilecek” dedi.
Projeyi birçok tarihi yerlerde uygulamayı planladıklarını belirten Ege Bağlıkaya şunları söyledi: “Mevcutta Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Göreme bölgesi için çekimlerimizi tamamlamış durumdayız. Kars Ani Harabeleri, Afrodisyas, Efes Antik Kenti, Sümela Manastırı ve bunlar gibi birkaç farklı kültürel miras alanlarımızı da bir yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.
Türkçe, İngilizce, Çince, İspanyolca ve Japonca olarak 5 dil seçeneği bulunan Tour-key hediyelik eşya setleri Türkiye’de sadece müze ve ören yerlerindeki hediyelik eşya mağazalarında satışa sunuluyor.