Destinasyon yönetimi nedir?

Last Updated on 7 Şubat 2020 by Yaşar Çelik

Destinasyon yönetimi, turizmin belirli bir varış yeri için faydalı olmasını sağlamaya dayalı bir yönetim sürecidir.

Destinasyon Yönetimi Nedir?

Destinasyon yönetimi, bir varış yerinin birçok yönünün koordineli bir süreçle yönetildiği bütüncül bir yaklaşımı ifade eder. Destinasyon yönetimi pazarlama, yerel konaklama, tarihi etkinlikler, turistik yerler ve ulaşım yönetimini içerebilir ve genellikle adanmış bir destinasyon yönetim organizasyonunun sorumluluğu altındadır. Amaç turizmin varış yerinde net bir pozitif etkiye sahip olmasını sağlamaktır ve bu da hem arz hem de talebi optimize ederek faydaları en üst düzeye çıkarmak anlamına gelir. Destinasyon yönetim organizasyonu, devlet rakamlarını, yerel işletmeleri ve seyahat endüstrisindeki diğer üyeleri de içeren bir oluşumdur.

Destinasyon Yönetim Organizasyonu Nedir?

Destinasyon pazarlama organizasyonu, destinasyon yönetim organizasyonuna benzer ve bazen iki terim birbirinin yerine kullanılır. Ancak bir destinasyon pazarlama organizasyonu söz konusu olduğunda, odak noktası destinasyonu pazarlamaktır. Böylece pazarlama turistlere, işletmelere, potansiyel gezginlere cazip bir şekilde pazarlanabilir. Destinasyon pazarlama organizasyonu, görüntülü reklamcılık, içerik pazarlaması, sosyal medya tanıtımı, çevrim dışı reklamcılık ve deneyimsel pazarlama gibi çok çeşitli pazarlama tekniklerini kullanabilir. Bir çok destinasyon türü olduğundan, destinasyon pazarlama çabaları, ülke pazarlaması, şehir pazarlaması veya belirli bir coğrafi bölgenin pazarlamasını içerebilir.

Destinasyon Pazarlama Organizasyonu Destinasyonunuza Nasıl Değer Katabilir?

Destinasyon pazarlama organizasyonu, kapsamlı bir promosyon stratejisi geliştirerek hedefinize değer katmanıza yardımcı olabilir. Oteller, seyahat şirketleri ve diğer işletmeler gibi yerel turizm endüstrisindeki paydaşlar daha fazla gezgini çekmek için bu stratejiye katkıda bulunabilir.

Destinasyon Yönetimini Yürütmek için 4 Adım

Yönetim planı yürütmek isteyen bir destinasyon yönetim organizasyonu için, takip edip kullanmalarının önemli olduğu stratejiyi 4 ana aşamaya ayırmak gerekir.

Bunlar; yer, insanlar, ürün ve süreç olarak tanımlanabilir.

Yer hakkında düşünürken, destinasyonu açıkça tanımlamak ve onu neden bütünsel olarak faydalı olduğunu anlamak önemlidir.

Bu arada, insanlar açısından destinasyonu kimin ziyaret edeceği ve ana motivasyonlarının ne olduğu konusunda net olmanız gerekir. Ayrıca kilit destinasyon yönetimi ortaklarınızın ne olduğunu da bilmelisiniz.

Ürün, destinasyonunuzun gerçekte bölge ile daha fazla ilgilenen gezginlere ve işletmelere neler sunabileceğini ifade eder. Destinasyon yönetimi genel olarak seyahat deneyimi gibi yönlerin yanı sıra konaklama seçeneklerini, turistik yerler & yerel tesisler gibi özellikleri de dikkate alacaktır.

Son olarak süreç aşaması, mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için hangi önlemlerin alınması gerektiğini kesin olarak belirlemeyi içerir. Bu durum, seyahat deneyiminin müşteri beklentilerine uygun olmasını sağlamak için doğru adımları atmak anlamına gelecektir.

Destinasyon yönetimi organizasyonu genellikle, belirli bir destinasyon içinde turizmi optimize etmekle ilgilenen seyahat endüstrisi paydaşlarından oluşur. Sorumlulukları arasında; gidilecek yerin tanımlanması, seyahat edenler için sınırlandırılması ve gidilecek yerin eşsiz bir değer sunması yer alır.

Önceki İçerikİstanbul’da en kısa mesafe 3,50 TL oldu
Sonraki İçerikİşte THY’nin 319. uçuş noktası…
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.