Site icon Turizm Günlüğü

TÜRSAB, art arda gelen müze zamları için ne yapmalı?

Seventur Turizm Kurucusu Deniz Tüfekçi

Seventur Turizm Kurucusu Deniz Tüfekçi / TÜRSAB Kanunu Güncellenmeli, Ancak Birliğin Korunması Şart!

Son iki yılda müze girişlerine dört kez zam yapılması, hazırlıksız yakalanan seyahat acentalarının işini zorlaştırmaya devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018 yılının Ekim ayında yüzde 50, 2019 yılının Temmuz ayında ise yüzde 20 zam yaptığı müze ve ören yerlerinin giriş ücretlerine ayrıca 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bir zam daha yaptı.

En düşük müze ücretinin 7 TL’den 10 TL’ye çıkarıldığı şu günlerde Bakanlık bu zammı da yeterli görmemiş olacak ki 01 Mart 2020 tarihinden geçerli olmak üzere Ayasofya, Perge, Efes gibi yoğun ziyaretçi alan müze ve ören yerlerinin girişlerine yüzde 30’un üzerinde yeni bir zam daha yaptı.

Bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde 70 TL tutarındaki Müze Kart’ın 60 TL’ye indirildiği duyuruldu. Ancak vatandaşlar ve yetkililer yapılan bu 10 TL’lik indirimin yeterli olmadığı düşünüyor.

TÜRSAB BU SORUNU BAKANLIĞIN GÜNDEMİNE ALDIRMALI

Hal böyleyken konuyu köşe yazısına taşıyan Seventur Turizm’in Sahibi Deniz Emin Tüfekçi, seyahat acentalarının bu farkı sineye çekmesinin mümkün olmadığını belirterek “Bakanlığımız seyahat acentalarının bu tür bir zarardan korunması gerektiğine inanıyorsa, ve de zammı geri almayı düşünmüyorsa o halde yapılması gereken tek bir hareket vardır, o da seyahat acentalarının bu müzelerdeki fiyatlarını eski fiyata sabitleyecek indirim oranını %20’den %45’lere artırmasıdır. TÜRSAB yönetiminin ivedilikle bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığıyla görüşerek gündeme aldırıp sorunu çözmesini bekliyoruz” dedi.

İşte Deniz Emin Tüfekçi’nin o yazısı: 

“Müze ve Ören yerlerine yapılan zamlar görülüyor ki kültür turizmi ve incoming yapan bin civarındaki seyahat acentası yanında günlük tur yapan 2 bin civarındaki seyahat acentasını da doğrudan etkilemiştir.

İlk kategoride olan seyahat acentaları yurt dışındaki operatörlere fiyatlarını geçen yılın en geç Ekim ayında deklare ederken ne fiyat verdiği yurt dışındaki tur operatörünün meydana gelen bilet zammını yansıtma, ne de bizim tur operatörlerine bunu yansıtma şansımız vardır.

Fiyat farkından oluşacak ödemeler sektörün içinde bulunduğu rekabet koşulları nedeniyle düşük kar marjı ile çalışan seyahat acentalarının karını neredeyse sıfırlayacak ya da çok daha küçük bir noktaya indireceği açıktır.

Seyahat acentalarının bu farkı sineye çekmesi mümkün değildir.

Sözleşmeye güvenerek yeni bir zam gelmeyeceğini düşünen, fiyatlarını buna göre düzenleyen seyahat acentalarının böyle bir zammı kabul etmesi, hem ticaretin doğasına aykırı hem de hukuki olarak tüketicinin korunması kanununa aykırıdır.

Bakanlığımız seyahat acentalarının bu tür bir zarardan korunması gerektiğine inanıyorsa, ve de zammı geri almayı düşünmüyorsa o halde yapılması gereken tek bir hareket vardır, o da seyahat acentalarının bu müzelerdeki fiyatlarını eski fiyata sabitleyecek indirim oranını %20’den %45’lere artırmasıdır.

Bu hem seyahat acentalarını koruyacak, hem bakanlığın acentaları destekleme politikasını güçlendirecek, hem de acenta kanalıyla gelmeyen turistlerden elde etmeyi planladığı geliri büyük ölçüde koruyacaktır.

TÜRSAB yönetiminin ivedilikle bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığıyla görüşerek gündeme aldırıp sorunu çözmesini beklemek seyahat acentalarının beklentisidir.

TÜRSAB yönetiminin gereğini ivedilikle yapacağından hiç kuşku duymuyorum.”

Deniz Emin Tüfekci
G.Manager
Seventur Turizm Seyahat Acentası

Exit mobile version