Site icon Turizm Günlüğü

Göbeklitepe lanet mi lütuf mu?

Netflix'in Hakan: Muhafız'dan sonra ikinci orijinal Türk yapımı dizisi: Atiye / The Gift / THY'den ABD'den gelen turist sayısını 2 milyona çıkaracak dev kampanya!

Netflix’in büyük beğeniyle izlenen ikinci Türk yapımı Atiye’nin 1. sezonu 27 Aralık 2019 tarihinde yayınlandı. Ve birçoğumuz şimdiden 2. sezon için gün sayıyor. Yayınlandığı akşam 2019’un en çok izlenen yapımı unvanını elde eden Atiye kim? Ya da ne? Göbeklitepe lanet mi yoksa lütuf mu? Bütün cevapları #TGilekeşfet ‘meye hazır olun! (İzlemeyenler için spoiler uyarısı.) Netflix atiye izle.

Atiye yani ‘The Gift‘, İstanbul’da yaşayan genç ve güzel bir ressamdır. Aklına eseni yapan, özgür bir karaktere sahip olan Atiye, varlıklı ve yakışıklı sevgilisinin babasının katkısıyla ilk bireysel sergisini açar. Dışarıdan kusursuz gibi görünen ailesi ve hayatı, dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’de yapılan bir keşif sonrasında değişir. Erhan adındaki bir arkeolog, burada yaptığı kazıda bir sembol keşfeder. Atiye ile Göbeklitepe arasında son derece gizemli bir bağlantı olduğunun işaretidir, bu sembol. Atiye böylece hayatını tamamen değiştirip geçmişinde ve bu antik harabelerde saklı olan mistik sırların peşine düşecektir.

Atiye isminin anlamı ve sembolün sırrı

Atiye ismi geleceğe yönelme ya da gelecek anlamlarını taşıyor. Paralel evren vurgusu ve zaman dalgaları arasında geçişlerin yoğun olduğu dizinin adının Atiye olarak belirlenmesi doğru bir seçim olmuş. Sembol ise eski simya periyodik tablosunda yer alan birden fazla simgenin birleştirilmiş hali. Sembol hakkındaki teoriler şöyle: 1) Civa’yı temsil edebilir. Simyacılar için civanın katı ve sıvı durumda olması iki hayatı birleştirdiğini düşünmelerine yol açmış. 2) Geçmiş ve geleceği temsil ettiği düşünülen sembolün ortası arsenik ile bağlanmış. Üstte ve altta bulunan iki çizgiler ise karanlığın içindeki aydınlığı ifade ediyor. Üst kısmın daha yeni, alt kısmın daha eski olması ise geçmiş ve geleceğe vurgu yapıyor. 3) Büyük köpek takım yıldızından Sirius’un izdüşümünde yer alan kapının iki dünyayı birleştirdiğine inanılıyor. 4) Kelt mührünün başlangıcı sayılabilecek sembolün ortasında yer alan şekil bir kapıyı temsil ediyor ve bu kapı cinler tarafından tutuluyor. Altta yer alan sarmal; kapıdan geçerek yukarıya yani varlık alemine ulaşan ‘ruhları’ belirtiyor. Yani bu yeniden diriliş oluyor.

Göbeklitepe’yi kim keşfetti?

Atiye oyuncuları ve kadrosu

Başrollerini Beren Saat ve Mehmet Günsür’ün paylaştığı 8 bölümlük ilk sezon 27 Aralık 2019 tarihinde yayınlandı. Dizinin kadrosunda Metin Akdülger, Melisa Şenolsun, Tim Seyfi, Başak Köklükaya, Civan Canova, Cezmi Baskın, Hazal Türesan ve Meral Çetinkaya yer alıyor. Yürütücü yapımcılığını Onur Güvenatam ile birlikte Özge Bağdatlıoğlu ve Jason George’un paylaştığı Atiye’yi Nuran Evren Şit kaleme aldı. Yapımcılığını Alex Sutherland’ın üstlendiği dizinin yönetmen koltuğunda ise Ozan Açıktan ve Gönenç Uyanık oturuyor.

Kaliteli yapımlara imza atmasıyla dikkat çeken dünyanın lider eğlence servisi Netflix’de yayınlanan, Şengül Boybaş‘ın “Dünyanın Uyanışı” adlı kitabından esinlenerek hazırlanan diziyi özel yapan; aslında Nemrut ve Göbeklitepe’de geçiyor olması. Bu değerlerin Türkiye turizminin tanıtımı noktasında kendine gizli ve önemli bir görev edinen Atiye, zengin Anadolu topraklarının doğal güzelliklerini ve kadim tarihini gösteriyor izleyicisine.

Göbeklitepe ile ilgili küçük bilgilerinde yer aldığı okuma önerisi: İnsanlığın ilk anıtsal tapınağı Göbeklitepe Netflix’in fantastik dizisinde

“Tanrıların Dağı” Nemrut.

NEDEN NEMRUT VE GÖBEKLİTEPE?

İzleyenler bilirler, dizide birçok kez “Sen kimsin” sorusu dile getiriliyor baş kahramanımız için. Dizinin son bölümünde duyduğumuz “Mümkün senin rızandır” cümlesi Atiye’nin kim olduğu hakkında; “En tepeye çıkmak için en dibi görmelisin” ifadesiyle neden bu mekanların merkeze alındığını biraz da olsa açıklıyor bizlere. Çünkü kendini, kendinden bile sakladığı geçmiş sırlarını keşfedeceği bu büyülü yolculukta Atiye, Nemrut Dağı’nın en karanlık yerine iniyor ve kendinde kabul etmediği şeylerle yüzleşiyor.

TÜRKİYE TURİZMİ TANITIMI SANATLA NASIL GELİŞTİRİLEBİLİR?

Bu kadim toprakların Türkiye sınırları içerisinde yer alması ve böylesine başarılı yapımlarda dünyaya tanıtılması Türkiye turizmi açısından oldukça sevindirici. Umarız çok daha fazla kaliteli çalışmalar içerisinde boy gösterip turizmi kalkındırma noktasında çok daha iyi işlere imza atabiliriz. Sadece filmlerle değil aynı zamanda bir film kadar öneminin büyük olduğu müzik klipleri de turizm tanıtımı açısından daha çok değerlendirilen bir alan olarak kullanılır. Bu konuyla ilgili Size valizinizi hazırlatacak en güzel 17 müzik klibi başlıklı yazımı okuyabilir, ayrıca İşte il il Türkiye’nin müze ve örenyeri rehberi yazımdan da ülkemizin sahip olduğu diğer tarihi güzellikleri ve yerleri öğrenebilirsiniz.

Şanlıurfa’nın Göbeklitepe Arkeolojik Alanı Türkiye’nin 18’inci varlığı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedildi.

PEKİ, BEN BU BAŞLIĞI NEDEN SEÇTİM?

Birinci bölüm, Atiye’nin tabuttan çıkarılıp mezara gömüldüğü ve sevenlerinin ağladığı bir sahne ile açılış yapar. Bu ilk bölümde karakterlerimizin kim olduklarını, neler yaptıklarını ufak ufak öğrenmeye başlarız. Atiye’nin kişisel sergisinin açılışını, aynı paralellikle Şanlıurfa’nın Göbeklitepe bölgesinde yürütülen kazı çalışmalarını, Arkeolog Erhan ile Atiye’nin tanışmasını, Atiye’nin çocukluğundan beri çizmiş olduğu sembolü ve daha birçok mistik işareti burada keşfetmesini görürüz.

Kız isteme merasimi ile başlayan ikinci bölümde ise Atiye için tuhaflıkların başladığı bir yolculuğun katman katman örülüşünü izlemeye koyuluyoruz. Arkeolog Erhan ile birlikte hikayeye giren Öner Hoca’yı ve Hannah’ı tanırız. Bir yandan düğün planları yapılırken diğer yandan Atiye ve Erhan’ın ayrı ayrı ama birbirlerinin hayatında kesişecek detayların şekillendiğine şahit oluruz. Dizinin ilerleyen dakikalarında Öner Hoca’nın “Her sır açığa çıkmak için çağrısını bekler” sözüyle gizem dolu bir maceranın bizi beklediğini anlıyoruz. Çok fazla detaya girmeden ve kendi konumdan uzaklaşmadan attığım manşetin ne anlama geldiğini açıklayayım hemen:

Atiye / The Girft 1. sezon 1. bölüm ve 2. bölüm

İlk bölümünden son bölümüne kadar merak duygusunun hep zirvede tutulduğu dizinin bu ikinci bölümünde 16’ncı dakikadan itibaren Atiye’nin tırnak sesleri duyduğunu görür görmez artık karakterin yerine kendimi koyduğumu ve bunları benim yaşadığımı düşünmeye başladığımı fark ettim. Siz böyle sesler duysanız, böyle şeyler yaşasanız diğer insanlara nasıl kendinizi ifade edebilirsiniz ki?.. İşte tam bu sırada Atiye, ailece düğün planlarını konuştukları mekanda duyduğu tırnak sesinin nereden geldiğine yoğunlaşır ve ona doğru çekilmeye başlar. Mekanın boş bir odasına girer ve bir tabut görür. Tabuta yaklaştığında yavaş yavaş tırnaklarıyla tabutun kapağını açan ölü kendisiyle karşılaşır. İşte bende tam bu noktada ‘bahşedilmiş bu kadim ve mistik gücün’ bir ‘lanet mi yoksa lütuf mu’ olduğunu sorguladım. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, dizi hakkındaki yorumlarınız neler? Yorumlarda buluşmayı unutmayalım. 👇 Dediğim gibi turizm konusundan uzaklaşmamak adına geri kalan bölümlerde neler yaşandığını, ne gibi sembollerin ve gizli anlatımların olduğunu izlemeyi sizlere bırakıyorum.

Netflix’in büyük beğeni ile izlenen Atiye dizisinin ilk sezonunda az ve sınırlı imkanlarla görebildiğimiz (Nedeni ekip için coğrafi şartların zor oluşu ve en nihayetinde bölgelerin kazı alanı olmaları) Göbeklitepe ve Nemrut’un (sürpriz başka yerlerde olabilir) ilerleyen sezonlarda daha fazla gösterilmesi adına buradan da bir çağrıda bulunmuş olalım. 🙏

Atiye / The Gift 1. sezon 3. bölüm ve 4. bölüm

ATİYE’DE DİKKAT ÇEKEN ŞEMS-İ TEBRİZİ SÖZLERİ

Ayrıca izlerken dikkatimi çeken ve oldukça beğenip hayat felsefelerimin arasına çoktan koyduğum, dizide geçen Şems-i Tebrizi’nin iki sözünü buraya not düşmek istiyorum:

Atiye / The Gift oyuncu kadrosu

ATİYE’NİN PERDE ARKASINI OYUNCULAR VE YARATICILARI ANLATTI

Çekimler sırasında oyuncuları en şaşırtan şeyler ne oldu? Beren Saat’in en zorlandığı sahne hangisiydi? Oyuncular en çok hangi mekandan etkilendi? Mağara çekimleri nasıl gerçekleşti? Atiye’nin gizemli dünyasının yaratım süreci, role hazırlık aşamaları, Göbeklitepe’den Nemrut’a uzanan büyülü serüvenin hikayesini oyuncuları ve kamera arkası ekibi anlattı. Tüm bu soruların cevapları ve çok daha fazlası Atiye’nin kamera arkası videosunda! İzlemek için tıklayın: Netflix Türkiye ‘Bir dünya yaratmak: Atiye’

ATİYE 2. SEZON VE FİNAL SEZONU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Haber tarihi: 24 Temmuz 2020

İkinci sezonu Eylül 2020 tarihinde yayınlanacak olan dizinin final sezonu da şu sıralar çekilmeye başlandı. Oyuncu Beren Saat instagram hesabından yaptığı paylaşımla dizinin final sezonunun çekildiğini şu sözlerle duyurdu:

“Yeni Ay’da başladık çekimlere, Atiye’nin mucizeleri yine bizimle. Aylar süren bekleyişten sonra tüm tedbirler alındı ve yeniden başladık üretmeye! Atiye’nin ilk sezonuna gösterdiğiniz ilgi, sevgi ve destek için emeği geçen herkes adına çok teşekkür ederim. 3. Sezon yaratıcı ekibimize ve tüm çalışma arkadaşlarıma hayırlı, uğurlu olsun.”

Seyahate sürükleyecek en iyi filmler için tıklayın: Seyahat isteği yaratan 10 etkileyici film

Exit mobile version