Last Updated on 5 Mart 2020 by Turizm Günlüğü
İngiliz hava yolu şirketi Flybe, mali sorunlarının yanında son dönemde yaşanan coronavirus salgını nedeniyle iflas etti.
Şirketten yapılan iflas açıklamasıyla birlikte yaklaşık 2 bin kişi işsiz kaldı. İflas ile ilgili konuşan Flybe Üst Yönetcisi Mark Anderson ise, “Her tür çabamıza rağmen, şu anda başka bir alternatifimiz yok. Faaliyetimize devam etmemizi sağlayacak uygulanabilir bir çözüm bulmakta başarısız olduk” dedi.
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, “Yeni yıla girdikten sonra şirkete yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Maalesef zaten zayıf durumda olan şirket, son dönemdeki (coronavirüs) gelişmelerle daha fazla ayakta kalamadı” ifadelerini kullandı.
İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, Flybe çalışanlarının başka şirketlerde yeniden istihdam edilmesinin sağlanması için çalışılacağı bildirildi.
Havacılık endüstrisindeki ilk iflas haberi
Geçtiğimiz günlerde Habertürk’te bir köşe yazısı kaleme alan Güntay Şimşek, coronavirus ile ilgili “Bu durumun birçok havayolunu ekonomik açıdan sıkıntıya sokacağı gibi çözümün uzaması halinde bazı havayolları iflasını bile açıklayabilir” yorumunda bulunmuştu. Nitekim de coronavirus nedenli ilk iflas haberi Flybe’den gelmiş oldu.
IATI virüsün maliyetini açıkladı
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATI) yeni bir analiz gerçekleştirerek coronavirüs salgını sebebiyle havayolu şirketlerinin 63 ila 113 milyar dolar arasında bir ciro kaybı yaşayabileceğine dikkat çekti.
Havayolu şirketlerindeki son durum
Avrupa’nın en büyük bağımsız bölgesel hava yolu şirketi olan ve 110 milyon sterlinlik yatırımla geçen yıl Connect Airways tarafından satın alınan Flybe’de durumlar iflas nedeniyle sonuçlanırken diğer önemli havayolu şirketlerinden biri olan Lufthansa, 770 uçağının 150’sini yere indirme kararı aldı. İlk çeyrek gelirlerini 19 Mart’ta açıklayacak olan şirketin hisseleri ise sert düştü.
United Airlines ise iç hatlarda kapasite küçülten ilk ABD’li firma oldu. Şirket işe alımlarını durdurarak çalışanlarını ücretsiz izne çıkarma kararı aldı. Birkaç hafta içerisinde rezervasyonlarda artış görülmediği takdirde önlemlerin Mayıs ayına kadar uzatılabileceği açıklandı.
Virüs sıcağa dayanıklı değil: Turizm sektörü artık Mart ayının geçmesini bekleyecek!
Türkiye’ye bakıldığında coronavirus nedeniyle yolcu sayılarında yaşanan düşüşlere dikkati çeken TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, konu hakkında şu açıklamada bulundu:
“Dünya Havalimanları Birliğinden edindiğimiz bilgi, Mart ayını atlamamız gerektiği yönünde. Marttan sonra virüsün bulaşıcılığının yavaş yavaş kaybolacağı söyleniyor. Virüsün ısıya dayanıklı olmadığı ve havaların ısınmasıyla birlikte kontrol altına alınabileceğini söylüyorlar. Mart geçince her şeyin düzeleceğine inanıyoruz. Mart ayını atlatırsak turizm sezonunda sorun olmayacağına inanıyorum. Zaten şu anda düşük sezon olduğu için fazla sorun yaşanmadı. ”