Last Updated on 13 Mart 2020 by Turizm Günlüğü
Cari açığın kapanmasında kilit rol oynayan; istihdama, yan ekonomilere katkı sağlayan; stratejik sektör ilan edilen ve krizleri kendi olanaklarıyla atlatmayı bilen turizm sektörü temsilcilerinin son sessiz çığlığı: BİZLER BU KRİZİ KALDIRAMAYIZ; ŞİMDİDEN SÖYLEYELİM!
I-MICE Derneği koronavirüsü salgını nedeniyle yeni bir krizin eşiğinde olan turizm sektörünün ve sektör temsilcilerinin bu krizi en az zararla kapatılması için izlenmesi gereken stratejiler, atılması gereken adımlara, sağlanması gereken teşvik ve desteklere ilişkin bir açıklama yayımladı.
I-MICE Derneği’ne göre turizm alanında koronavirüsü krizinin en hafif şekilde atlatılması için alınması gereken öncelikli ve hayati aksiyonlar şu şekilde:
—O—
Değerli iş ortaklarımız ve sektör paydaşlarımız;
Bezdik!
Nedir bu bitmeyen çilemiz? Yaklaşık 5 senedir kara bulutlar gitmek bilmiyor.
Tam umutlanıyoruz. Tam kendimize geleceğiz; önümüze bakacağız. Bu sene iyi olacak diyoruz. Tekrar başa dönüyoruz. Daha doğrusu bu sefer nereye döneceğiz? Döndüğümüzde bir yer kalacak mı? Çok emin değiliz!
Geçmişte neler oldu?
Hepinizin malumu. Bu sebeple tekrar yazıp hatırlatma yapmak istemiyoruz.
Gelelim Dünya’yı ve elbette bizleri (sektörümüzü) de derinden etkileyen ve etkileyecek olan Corona Virüs (Kovid-19) yansımalarına…
Yansıma?
Bizi korona virüsü değil ama artık her şeyi tek başımıza çözmeye çalışmak, hayatta ve ayakta kalmaya çalışmak öldürecek.
Hayatta ve ayakta kalmaya çalışmaktan kastımız: Sarılmayalım, öpüşmeyelim, hijyenimize dikkat edelim. Maske ve eldiven kullanalım mı? Kullanmayalım mı? Hatta yıllar sonra kolonyanın kıymetini bilmek ve el yıkamanın ne kadar önemli olduğunu öğrenmek hiç değil!
Sektörden gelen bir Bakanımız var. Konulara ve sektöre hakim. Ancak bu damdan sadece biz düştük ve/veya düşüyoruz.
Gerçekten üzülüyoruz.
Geçen sene cari açığın yarısını kapatalım. İstihdama olan ve yan ekonomilere olan katkımız ortada. Stratejik sektör ilan edilelim. Üzerimizden ek vergi, pay aklınıza ne gelinirse alınsın ama krizde, sıkıntıda bir başına çaresiz bıraksınlar…
2023 hedefi 75 milyon turist, 65 milyar dolar gelir.
Peki! Bu rakamlara ve hedeflere kiminle ulaşacağız? Kiminle yapacağız. Sektör çaresiz görmüyor musunuz?
Bir sektör hep üvey evlat muamelesi görür mü? Görüyor…
İlla hepten bitelim tükenelim bunu mu istiyorsunuz? Her krizde bir başımıza kalmak bitiriyor bizi… Anlamıyor musunuz?
Lider nerede?
Lider kim? Kültür ve Turizm Bakanımız Sn. Mehmet Ersoy
Sektörü bilen hatta sorunlarını, çözüm önerilerini de bildiği düşünülen ve bu sebeple bakanlık koltuğuna getirilen stratejik sektör kabul edilen ve en önemlisi Cumhuriyetimizin 100. yılında sektörün konulan hedeflere ulaşmasında yolu gösterecek liderlik edecek kişi…
Biz böyle düşünmüştük. Böyle de düşünmeye devam etmek istiyoruz.
Bakanlık dışında bu TTGA nerede? Ne için kuruldu bu yapı? İcra kurulu, Yönetim Kurulu ve profesyonel kadro nerede? Ne yapıyor?
Çaresiziz…
Sektör, bırakın ilave tedbirleri şu anda bile çaresizce ne yapacağını bilmiyor?
Mücbir sebep ne? Ne mücbir sebep oluyor? Ne olmuyor? İptaller, ertelemeler, iadeleri almaya çalışmalar gelir ve hizmet üretim kayıpları son sürat devam ediyor ama kimse ne yaptığını veya ne yapacağını bilmiyor. Sana göre mücbir sebep; bana göre değil! Çık bakalım işin içinden çıkabilirse(k)n…
Vergi ödemeleri, SGK, maaşlar, kredi, kira, elektrik, su, doğalgaz, telefon vb. ne olacak?
Zaten çarkı zor döndürürken; kara kara bir de bunları düşün…
BİZLER BU KRİZİ KALDIRAMAYIZ; ŞİMDİDEN SÖYLEYELİM!
Günlerdir konuşmalarımızın tamamı neredeyse bu kelimelerle dönüyor: Korona, virüs, mücbir sebep, iptal, iade, erteleme, Sağlık Bakanlığı, Bakan Fahrettin Koca, THY, oteller, Pegasus, fuarlar, tokalaşMA, öpüşME, Sizde durumlar ne? vd.
Peki ne yapılmalı?
En geç bir hafta içerisinde açıklanacak sektörel destekler sadece büyükler (tur operatörleri, otel yatırımları, havayolları) değil, küçük ve orta ölçekli acenta, butik otel vb. işletmelerde dikkate alınarak hazırlanmalı ve açıklanmalı.
Kurulmasında geç kalınan bakanlık ve sektör temsilcilerinden oluşan kriz masası ivedilikle kurulmalı. Sektör temsilcilerinin ve hukukçularında olacağı bu yapı masada olan sektör temsilcilerinin kendi içlerinde oluşturacağı ekiplerle desteklenmeli.
Kriz iletişim platformu kurulmalı. Çağrı merkeziyle ilgili platformlar koordineli hale getirilmeli.
Sektörde sadece otel, acenta, rehber ve havayolu yok…
Restoran, kafe, etkinlik, piknik mekanı, yüzer tesis işletmelerinin yanında seslerini duyuramayan olmazsa olmazlarımız yan ekonomilerin temsilcileri tedarikçilerimiz (teknik, dekor, catering, ozalit, bilişim, transfer, çeviri hizmetleri, süsleme, insan kaynakları firmaları vb.) içinde hazırlık yapılmalı ve destek paketleri ilgili kurum, bakanlık (ticaret) sanayi ve ticaret odaları nezdinde hızlıca gündeme alınmalı.
Bakanlıklar arası koordinasyon ve kriz masası kurulmalı. Aradaki iletişim arttırılmalı. Örnek geçen haftaki olay. Ticaret Bakanı’nın yaptığı bir açıklama bizi müşterilerimizle karşı karşıya bıraktı.
2019 yılında 72 milyon dolar olan (TGA ajansı ile birlikte 2020 yılında 180 milyon dolara taşınması hedeflenmekteydi) tanıtım bütçesinin kriz iletişim ve krizin etki ve yansımalarını önlemek adına kullanımının sağlanması.
Kredi borçları 3-6 ay ertelenmeli.
SGK ödemeleri ertelenmeli.
Vergi borçları ertelenmeli.
Küçük ve orta ölçekli acenta ve işletmeler başta olmak üzere finansal destek sağlanmalı. (Beyan edilen vergi üzerinden)
Yiyecek-içecek, teknik, dekor, transfer vb. kalemlerde olan %18 KDV %8 olarak düzenlenmeli.
Düşük faizle ve 3/6 ay sonra ödemelerine başlamak üzere kredi alınmasının önü açılmalı.
Ulusal, uluslararası basın, iletişim, sosyal medya ve medya kanalları yoğun kullanılmalı. Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu tedbir ve süreç yönetiminin ne kadar başarılı yürütüldüğünün yanı sıra Amerika’nın Avrupa’dan gerçekleşecek olan uçuşları 1 ay durdurduğunu açıklamasının ardından Avrupa’da yapılan haberlerde Türkiye fotoğraflarının kullanılması gibi yanlış haber ve bilgilendirmelere tedbir alınması ve karşı haber yapılması vb. Bilindiği üzere uçuş kısıtlamasında ülkemiz bulunmamaktadır.
Bakanlık paylaşımlarının mücbir sebep kabul edilmesi.
Daha da arttırılabilir. Yeter ki bizi düşünmeye başlayın… Ne de olsa bizdensiniz?
Sağlıkla ve ayakta kalalım. 🙏
I-MICE – International Association of MICE