Türkiye Turist Rehberleri Birliği Başkanı Suat Tural, Koronavirüs’ün ekonomik etkilerinden en çok etkilenen sektörlerin başında turizmin geldiğini belirterek “Bir an önce desteğe ihtiyacımız var” dedi.
Koronavirüs’ün ülkemizde tespit edilmesinden çok önce turizmde sıkıntıların hissedildiğini dile getiren Suat Tural, bu süreç içerisinde bütün sektörde olduğu gibi turist rehberlerinin de turların iptaliyle birlikte sıkıntı yaşamaya başladıklarını belirtti.
Tüm sektörlerde önemli yavaşlamaya neden olacağı artık kesin olan “Yeni Korona Virüsü” salgınının, en öncelikli ve en ağır şekilde turizm sektörünü etkilediğine dikkat çeken Tural şu açıklamalarda bulundu:
“BU SEFER UĞRAYACAĞIMIZ MAĞDURİYET İÇİN ÖNLEMLER ALINSIN”
“İnsanlar bir süredir gönüllü olarak ve zaman zaman konulan kurallar gereği seyahat etmemektedirler. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) 2020 yılında turist sayısının (varışlar) yüzde 3-4 civarından düşeceği, (2020 yılında 4 ila 8 milyon turist kaybının olacağı) bu oranının Asya Pasifik’te en ağır, Amerika kıtasında ise daha düşük seviyede gerçekleşeceğini öngörmektedir. Türkiye turizmi de çok doğal olarak bu virüs dalgasından olumsuz etkilenmektedir. Son 10 yıl içinde dışsal faktörlere bağlı olarak yaşanan daralmalarda meslektaşlarımızın maalesef bir destek görmemiş olduğunu hatırlatmak isterim. İkinci sefer önemli bir daralmanın yaşandığı turizm sektörünün önemli bir ayağını oluşturan rehberlerimizin bu sefer olsun uğrayacağı zararların giderilebilmesi amacıyla bazı önlemlerin alınması önem arz etmektedir.”
TURAL’DAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Rehberlerin uğrayacağı zararların ve mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında bazı çözüm önerileri sunan TUREB Başkanı Tural şöyle devam etti:
“Öncelikle; eylemli turist rehberleri için mikro hibe ya da faizsiz ve ileri vadeli, kefilsiz kredi imkanları hayata geçirilmelidir. Bu önlem ve destek bir süre işsiz kalacağı açıkça görülen meslektaşlarımıza en azından nefes aldıracaktır. Tabi burada en önemli getirisi de her biri üniversite mezunu, en az bir yabancı dili iyi derecede bilen yüksek nitelikli meslektaşlarımızın sektörde kalmasını sağlayacak olmasıdır. İleri vadeli olması ise kredinin geri ödenmesi için kolaylık sağlayacaktır. Bununla birlikte özellikle şu dönem içerisinde nitelikli iş gücünü artırmak ve istihdamı da desteklemek noktasında turizm işletmelerinde ilk defa istihdam edilecek turist rehberleri için maaş ve SGK destekleri de düşünülebilir. Bu sayede meslektaşlarımızın sektörden uzaklaşması engellenirken meslektaşlarımıza sağlanacak uygun koşullu kredi imkanlarına başvuruların azalması da sağlanacaktır. Bu şıklardan en ciddi anlamda önemsediğimiz ve arzu ettiğimiz destek ise kredi desteğidir.”
DESTEK SAĞLANIRSA…
Gerek TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerekse TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuya hassasiyetle yaklaştığının farkından olduklarının altını çizen Tural, bu hassasiyetin sonucunda verilecek desteklerle birlikte Türk turizminin bu krizi de minimum zararla atlatacağına inançlarının tam olduğunu belirtti. Bunun için de turizm endüstrisinin bütün paydaşlarına olduğu gibi turist rehberlerine de destek verilmesi gerektiğini söyleyen Tural, “Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor süreçte belirtilen desteklerin sağlanması sonucunda rehberlerimizin uğrayabileceği zararların en aza indirgenmesi mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.