Side Antik Kenti’nde yeni kalıntılar bulundu

Side Antik Kenti

Last Updated on 1 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında bulunan Side’de Roma dönemine ait mozaikler ve kilise kalıntısı gün yüzüne çıkartıldı.

Kuruluşu 2 bin 700 yıl öncesine dayanan Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Side Antik Kenti’nde koruma amaçlı imar planı kapsamında yapılan temel kazılarında bulunan mozaiklerde çeşitli kuş figürleri yer alıyor. Mozaiklerin inşaat tamamlandıktan sonra binanın tabanının kalın ve kırılmaz camla kapatılıp ışıklandırılarak yerli ve yabancı turistlere bulunduğu yerde sergilenecek.

Başka bir yerde yapılan kazı sırasında ise kilise kalıntısına ulaşıldı. Kilisenin taban seviyesinde tamamen ortaya çıkarılmasının ardından üzeri deforme olmaması için kapatılarak inşaat bitinceye kadar kapatıldı.

Proje tarihi dokuya uygun olarak yeniden yapılacak

Birinci Derece Antik SİT olduğu için bir imar planı olmayan Side, içinde oturanların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve kaçak yapılaşmayı önlemek amacıyla 2013 yılında 3. Derece Kentsel SİT’e çevrildi. Koruma amaçlı yeni imar planına uygun olarak Side’de kaçak yapı ve eklentilerin yıkılarak Manavgat Belediyesi tarafından hazırlanan Antik Side Kentsel Tasarım Projesi, tarihi dokuya uygun olarak yeniden yapılacak.

Çok sayıda tarihi eser gün yüzüne çıktı

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alarak Side Müzesi ve kazı başkanlığı görevlileri nezaretinde sürdürülen çalışmalar kapsamında çok sayıda tarihi eser gün yüzüne çıktı. Side çalışmalarında ilk olarak 2017 yılında Haluk Şen’e ait bölgede MS 266 ya da 267 yılında yazıldığı tespit edilen Roma İmparatoru Gallienus’un Side’ye gönderdiği mektubun taş üzerine işlenmiş hali bulundu. Side Müzesi’nde sergilenen mektubun birebir kopyası yapılarak bulunduğu yere bırakıldı ve taban camla kaplanarak iş yerinde turistlerin görmesi sağlandı.

Side Antik Kenti’nde yeni eserler bulundu