Uluslararası Otelciler Derneği, Üniversite öğrencileriyle bir araya geldi

Uluslararası Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Türer, Turizm & Otel İşletmeciliği Öğrencileri ile buluştu.

Last Updated on 8 Nisan 2020 by Yaşar Çelik

Kurulduğu günden bu yana yaptığı her etkinlikte birçok turizm öğrencisine kapılarını açan ve katkı sağlayan Uluslararası Otelciler Derneği, dünyaca yaşadığımız Pandemi sürecinde bu sene mezun olacak Lise ve Üniversite öğrencilerine danışmanlık, staj ve kariyer planlaması konusunda destek olmaya devam etti.  

Uluslararası Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Türer; “Geleceğin Bizleri” olarak ifade ettiği öğrencilerle bu dönemde de diyaloğun devam ettiğini ve HR Club by INTHA (Uluslararası Otelciler Derneği – İnsan Kaynakları Birimi) bünyesinde yer alan İnsan Kaynakları yöneticilerimizin öncülüğünde etkin CV hazırlama konusunda bu sene mezun olacak öğrencilere destek verdiklerini söyledi.

Türer, “Öğrenci kardeşlerimiz bu süreci avantaja çevirmek için, evde kaldıkları sürece yabancı dil eğitimine ağırlık vermenin yanı sıra dijital çağın sektörel gerekliliklerini takip ederek, yeni bir başlangıç için hazırlık yapabilirler” dedi.

Uluslararası Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Türer; ayrıca birkaç Turizm öğrencisinin bugünkü düşüncelerini dinledi ve bizlerle paylaştı.

Alev Gedik
Turizm & Otel İşletmeciliği Öğrencisi

Turizm sektörüne giriş yapmak üzere bulunan bir turizm öğrencisi olarak; şu an günümüzde ki sorunların turizmi fazlasıyla olumsuz etkilemiş olduğu kanaatindeyim. Biz öğrenciler olarak belirlediğimiz hedeflerimizin, normal şartlardayken bile gerçekleşmesinde şüpheli gözlerle bakarken şu anda imkânsız olduğunu düşünüyoruz. Turizm, hizmet sektöründe yer aldığı için çalışanlardan beklentiler her zaman daha yüksektir. Sektörde yer almak isteyen adaylar her konuda kendini geliştirmek için çaba göstermişlerdir. Peki, bu çabaların sonucu ne olacak?

Her sektörde olduğu gibi turizm sektörü de donanımlı, vasıflı çalışan aramaktadır ama turizm sektöründen mezun olan öğrencilerin birçoğu aranan kriterlere sahip olmasına rağmen hala belirledikleri hedeflerine ulaşmış durumda değiller. Staj yaptığımız süreç içerinde hem sektörü tanıma, hem de çalışan insanları gözleme şansını elde ettik ve sektörü bu şekilde tanıma fırsatımız oldu. Turizm sektöründe yer alan oteller ‘tecrübeli’ eleman arıyor. Bu yaklaşım ile hareket eden otel yöneticileri okul hayatımızın sonrasında bize tecrübe kazanmamız için fırsat vermiyor. İşe giremezsek nasıl tecrübe kazanacağız? Bir turizm çalışanı adayı olarak öğrenciliğimiz sürecinde sektör adına kendimizi daha iyi geliştirebileceğimiz alanların açılmasını, tecrübe edinebildiğimiz tek imkânımız olan stajların daha uzun tutulması gerektiğini düşünüyorum. Stajların uzun süreli ve daha verimli boyutlarda olması bizlerin işe alım sürecinde bir nebze de olsa olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.

Ezgi Akkaya
Turizm & Otel İşletmeciliği Öğrencisi

Bizler sektörün teorik değerlerini öğrendiğimiz okullarımızda ve bu teorik birikimleri pratiğe dökebilme fırsatını edindiğimiz staj dönemlerimiz boyunca turizmin en önemli unsurunun insan olduğunu öğrendik.

Üniversite bölüm seçimi yaparken okulların turizm öğrencisinde aradığı nitelikler ile bir otel adına yayınlanan iş ilanında personelde aranan nitelikler aynı düzeyde. Sosyal yönü kuvvetli, güler yüzlü, insan ilişkileri güçlü.

Bizler turizm sektörünün 4. sanayi devriminden yüksek bir yüzde ile etkilenmeyeceğini düşündük. Şimdi ise her gün bu pandemiden ne ölçüde etkileneceğimizi düşünmek durumundayız. Evet; eğitimler internet üzerinden, toplantılar internet üzerinden, evde mobil çalışanlar bile var fakat bizler kariyer hedefleri olan öğrenciler olarak bir iş başvurusundan önce o şirketi araştıran şirket kültürünü anlamaya çalışan bireyleriz. Sürekli tecrübeli isimlerin söyleşilerini okuyorum ve anahtar kelime REVİZE.
Bu revize edilecek sistemin içinde biz neredeyiz?

Örnek veriyorum mezun olunca rehber olacağım diyen arkadaşım kendini yabancı dil alanında geliştiriyordu. Koronovirüs sonrası turizm sektöründe rehber olacak mı? Sanal rehberler mi olacak? Yapay zekâ zaten rehberin anlatacağı her şeyi biliyor mu olacak? Diye düşünüyor. O şimdi rehber olmaktan vazgeçmeyi düşünecek.

Pazarlama departmanında kariyer edinmeyi hedefleyen bir öğrenci şimdiden destinasyonun yaşadığı imaj kaybının farkında ve bunun nasıl bir strateji ile düzeltileceğini düşünecek, sorabileceği pek çok isim var fakat herkes bir belirsizlik içinde.

Çoğumuz sektörden ürkmeye başladı çünkü istihdam vaadi durdu. Sektör yöneticileri çalıştıracak insan bulamadıkları konusunda endişe içinde iken aynı zamanda da ilk aradıkları nitelik tecrübe oluyor. Yetkili isimlerin bu dönemde sektöre hazırlanan öğrencileri etkin bir şekilde elde tutması gerektiğini düşünüyorum. Fikirleri, hayalleri olan bireyleriz. Sektör bizi kaybetmemeli, bizler de sektörü…

İlayda Çelik
Turizm & Otel İşletmeciliği Öğrencisi

Tüm dünyaya hızla yayılan Covid-19 virüsü sektörleri de önemli oranda etkilemiş durumda.

Turizm öğrencisiyim ve kariyerine yeni tecrübeler eklemek isteyen biri olarak elbette bu faktörü önemli bir engel olarak görüyorum. Hali hazırda zor olan işe kabul ihtimali, şimdilerde yeni mezunlar için daha da zorlaştı. İşverenler kalifiye eleman ararken, yeni mezun, bilgiye aç, öğrenmeye hevesli, tabiri caizse kendilerine göre şekillendirebilecekleri, kendi kuralları ile büyütebilecekleri tecrübesiz ama bu tabuyu yıkmaya istekli bireyleri göz ardı etmekteler.

Bilgi, tecrübe bir yana… Her meslekte olduğu gibi, turizm sektöründe başarılı olmanın en önemli yolu bence olduğun yeri sevmek ya da sevdiğin yerde olmaktır. Böyle insanlar kolay ayırt edilir. Gözlerinde mesleğe ait bir ışık vardır ve işveren bunu ilk bakışta görür. Ve ben isterim ki; bu ışığa sahip olanlar, imkânlara ve şansa da sahip olsun.

Seda Eser
Turizm & Otel İşletmeciliği Öğrencisi

Tüm dünyada büyük bir hız ile yayılmaya devam eden korona virüsün ne zaman ve nasıl sona ereceği bilinmezken, biz turizm öğrencilerinin de nasıl bir yol izleyeceği belirsizlikle ilerliyor.

Sektöre emin adımlar ile girmiş istekli ve heyecanlı olan tüm arkadaşlarım sadece tedirginlik içerisinde. Lisede veya üniversitede aldığımız eğitimler ve yaptığımız stajlar ile mesleğe çok iyi hazırlandık ve tüm hızımızla giriş yaptık. Ama bunun yanı sıra virüsten dolayı birçok meslektaşım işten çıkarıldı veya ücretsiz izne ayrıldı. Dönemin konusu virüsle beraber işsizlik haline de geldi. Bu da sektördeki herkesin ve özellikle yeni olanların önünü görmesini zorlaştırıyor.

Turizm sektöründe yer alan birçok otel şuan turistlere hizmet veremiyor olsa bile bu zorlu süreçlerde sağlık sektörüne yardımcı olmak amacıyla destek veriyor. Bu süreçte de hizmet veren bir sektörün ne kadar önemli olduğu ise aşikâr.

Yine de geleceğe pozitif yaklaşmamız gerektiğine inanıyorum. Ülkece turizm sektöründe çok fazla kriz yaşadık ve krizlere alışık bir ülke olarak kısa vadede bu krizi de atlatarak her şeyin normalde döneceğini umuyorum.

Virüs bittiğinde normalleşme döneminde herkes elini taşın altına koymalı ve tüm sektörlerde birlik olunarak misafir memnuniyetini altın basamak olarak görüp misafirlere en kaliteli ve en rahat konaklama hizmeti sunulmalıdır. Geleceğin otelciliğinde kesinlikle maddiyat ön planda olmamalıdır. Misafirlere jestler ve upgradeler yapılmalıdır.
Gelecekte misafirlerin yaptığı her yorum yeni bir başlangıç olacaktır.”